Omni-Channel Marketing in 2025: Waarom social media alleen niet genoeg is

"Effectieve social media strategieën bepalen het succes van moderne bedrijven in 2025." 

Met deze prikkelende stelling begon onze recente Onruststokerz podcast met Steven en Jesse Theeuwen van Rebelieve. Het antwoord van onze gasten was even direct als genuanceerd:

"Absoluut waar. Mits die social media strategie onderdeel is van een bredere strategie."

En daarmee raakten ze de kern van moderne marketing: in 2025 is alleen aanwezig zijn op social media simpelweg niet meer genoeg. Welkom in de wereld van omnichannel marketing.

Social media: noodzakelijk maar niet voldoende

Steven Theeuwen, oprichter van creatief bureau Rebelieve, benadrukte tijdens ons gesprek dat bedrijven een omni-channel aanwezigheid moeten hebben, waarbij social media onmisbaar zijn, maar niet als losstaand element kunnen functioneren.

Waar veel ondernemers zich nog blindstaren op hun Instagram of LinkedIn-strategie, laat onze podcast zien dat het speelveld veel breder is geworden. Je doelgroep beweegt zich niet meer op één platform, ze verwachten je overal tegen te komen, met een consistente boodschap en ervaring.

Wat is omnichannel marketing eigenlijk?

Omnichannel marketing gaat verder dan alleen op verschillende platformen aanwezig zijn (wat we 'multichannel' noemen). Bij een echte omnichannel aanpak worden al deze kanalen met elkaar geïntegreerd om één naadloze klantervaring te creëren.

Jesse Theeuwen merkte in de podcast op dat je social media kunt gebruiken om een stap verder te gaan dan wat je normaal met strategie zou doen, om echt uit te blinken en je te onderscheiden van de concurrentie.

Dit onderscheid maken kan alleen als je niet denkt in losse kanalen maar in een complete klantervaring. Het gaat om een vloeiende overgang tussen:

  • Je social media aanwezigheid
  • Je website
  • E-mailmarketing
  • Fysieke aanwezigheid
  • Persoonlijk contact
  • Klantenservice

Omnichannel in 2025: waarom het juist nu zo cruciaal is

De digitale transformatie die Steven en Jesse beschrijven is sinds de coronaperiode in een stroomversnelling gekomen. Zoals tijdens onze podcast werd besproken, is social media niet meer weg te denken uit het landschap van bedrijven, communicatie en marketing.

In 2025 zien we drie belangrijke ontwikkelingen die omnichannel marketing crucialer maken dan ooit:

1. Fragmentatie van aandacht

De gemiddelde consument heeft tientallen apps op zijn telefoon en beweegt dagelijks tussen verschillende platforms. Aanwezig zijn op slechts één kanaal betekent dat je potentiële klanten mist.

In onze podcast deelde Steven een treffend voorbeeld van een groot bedrijf dat hij recent bezocht dat niet eens een website had. Hij had ze via Marktplaats gevonden, en hoewel het een serieuze onderneming bleek, rees direct de vraag: hoe lang kan dat nog zo blijven in het huidige digitale tijdperk?

2. De video revolutie

Een tweede belangrijke trend die we in de podcast bespraken, is de toenemende dominantie van video. Steven vergeleek de huidige adoptie van video met hoe social media enkele jaren geleden werd gezien, eerst als iets waar bedrijven 'wel wat mee moesten doen', maar nu als een onmisbaar onderdeel van de marketingmix dat daadwerkelijk waarde toevoegt.

Dit betekent dat je niet alleen aanwezig moet zijn op meerdere kanalen, maar ook verschillende contentformaten moet beheersen om je doelgroep effectief te bereiken.

3. Veranderende klantenbinding

Tijdens onze podcast werd besproken hoe mensen tegenwoordig niet alleen afgaan op vacatureteksten, maar online research doen naar het bedrijf. Als wat ze online vinden op social media en de website overeenkomt met wat het bedrijf zegt en ze het hele verhaal laten zien, resoneert dit veel sterker.

Dit illustreert perfect hoe omnichannel marketing niet alleen over verkoop gaat, maar ook over employer branding en talentwerving. In 2025 is deze 'war on talent' een belangrijke reden waarom bedrijven omnichannel moeten denken.

De uitdagingen van omnichannel marketing

Natuurlijk komt een omnichannel strategie met uitdagingen. In onze podcast benoemden Steven en Jesse enkele belangrijke spanningsvelden:

Capaciteit en resources

Een veelvoorkomend spanningsveld voor kleinere bedrijven is capaciteit, zoals Steven uitlegde tijdens onze podcast. Veel MKB-ondernemers realiseren zich niet hoeveel er nodig is om een goed functionerend social media ecosysteem op te bouwen, laat staan een volledige omnichannel aanpak.

Dit wordt alleen maar complexer bij een volledige omnichannel benadering. Hoewel je veel kunt uitbesteden, blijf je als onderneming zelf de eigenaar van je strategie, en dat vergt tijd en aandacht.

Content die waarde brengt vs. content die verkoopt

Jesse benoemde een ander belangrijk spanningsveld in onze podcast: het verschil tussen iets halen (verkopen) of iets brengen (waarde toevoegen). In de saleswereld is het cruciaal om te begrijpen wat de klant nodig heeft en daarop in te spelen.

Dit principe geldt voor alle kanalen in je omnichannel strategie. Als je alleen maar laat zien hoe goed je bent en direct probeert te verkopen, werkt het vaak niet. Wanneer je echter iets brengt dat waarde heeft aan entertainment, informatie of inspiratie, creëer je een totaal andere boodschap.

Praktische stappen naar een omnichannel aanpak

Hoe begin je met omnichannel marketing? Op basis van onze podcast met Rebelieve, hier enkele praktische stappen:

1. Start met een stevige basis

Jesse deelde in de podcast een waardevol model dat ze bij Rebelieve gebruiken: het hygiëne, hub, hero model. De hygiëne vormt de basis die je op orde moet hebben voordat je verder kunt bouwen.

Zorg dat je basis presence op alle relevante kanalen in orde is: een professionele website, actieve social media accounts, en een consistente merkuitstraling.

2. Begrijp je klantreizen

Steven benadrukte tijdens onze podcast het belang van terugkeren naar de basis: identiteit, merkarchetypen en het doorgronden van wie je bent als merk en waar je voor staat.

Je omnichannel strategie moet vertrekken vanuit een diep begrip van je merkidentiteit én hoe je klanten door hun beslissingsproces navigeren.

3. Integreer je kanalen

Een echte omnichannel aanpak betekent dat je kanalen met elkaar kan communiceren. Iemand die je eerst op Instagram volgt en later je website bezoekt, zou een consistente maar aanvullende ervaring moeten krijgen.

4. Meet en optimaliseer

Steven en Jesse deelden hoe ze aan het eind van het jaar altijd een grondige analyse maken van de performance en bijbehorende cijfers. Deze metingen laten zien wat werkt en wat niet, zodat je je strategie kan bijsturen.

Door data van verschillende kanalen te combineren krijg je een completer beeld van je marketingprestaties.

De War on Talent: Omnichannel als HR-strategie

Een bijzonder waardevol inzicht uit onze podcast was hoe omnichannel marketing ook kan helpen bij het aantrekken van talent. Jesse deelde hoe sollicitanten verder kijken dan alleen de vacaturetekst. Ze checken het bedrijf online en zoeken naar bewijs dat wat het bedrijf beweert ook echt klopt.

Wanneer een bedrijf spreekt over een leuke cultuur of fantastische teamactiviteiten, maar hier online geen spoor van te bekennen is, haken veel potentiële kandidaten af. Op de huidige arbeidsmarkt is het cruciaal dat je bedrijfscultuur en waarden zichtbaar zijn op alle kanalen. Hierbij gaat het niet alleen om wat je zegt, maar vooral om wat je laat zien.

De toekomst: balans tussen digitaal en menselijk

Een fascinerend aspect van ons gesprek met Rebelieve was hun visie op de balans tussen digitaal en menselijk contact. Naast hun digitale marketing werk hebben ze 'Rebelieve Adventure' opgericht, waar teams juist offline verbinding maken.

Steven legde uit dat Rebelieve Adventure hun digitale gedachtegoed een stap verder brengt: ze laten alles even los, gaan de natuur in, en keren terug naar de kern, identiteit, motivatie en drijfveren.

Dit laat zien dat een échte omnichannel strategie niet alleen gaat over alle digitale kanalen bespelen, maar ook over het integreren van offline ervaringen en persoonlijk contact. Juist in een hyper digitale wereld kan dat menselijke contact een onderscheidend vermogen zijn.

Conclusie: Waarom social media alleen niet genoeg is

Social media blijft een essentieel onderdeel van je marketingstrategie in 2025, maar het is duidelijk niet meer voldoende. Zoals Steven en Jesse in onze podcast lieten zien, is een geïntegreerde omnichannel benadering noodzakelijk geworden.

"Het antwoord is echt wel dat je een omni-channel aanwezigheid moet hebben. En social media zijn daarin onmisbaar," vatte Steven het tijdens onze podcast treffend samen.

De moderne klant verwacht niet alleen dat je op social media actief bent, maar dat je een consistente ervaring biedt over alle touchpoints. Ze willen een merk dat hen begrijpt, anticiperend op hun behoeften terwijl ze van het ene kanaal naar het andere bewegen.

De bedrijven die in 2025 succes zullen hebben, zijn niet degene met de beste social media strategie, maar degene met de meest geïntegreerde omnichannel aanpak

Wil je meer leren over hoe je een effectieve omnichannel marketingstrategie kunt ontwikkelen? Luister dan naar de volledige Onruststokerz podcast via Spotify, Youtube of Apple podcast met Steven en Jesse Theeuwen. 

Rubin Koot

Lorem ipsum dolor sit amet, adipisci elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.