Laten we praten over het verhaal dat je wilt vertellen

5 jaar ondernemen: De grootste lessen en valkuilen die elke starter moet kennen
Vijf jaar geleden startte Rubin Koot met ondernemen. Vol dromen, maar zonder roadmap. Vandaag kijkt hij terug op een reis vol pieken en dalen, successen en pijnlijke lessen. Zijn verhaal onthult de harde realiteit achter de glimmende social media posts van 'succesvolle' ondernemers.
"Omzet is geen winst," vertelt Rubin. "In het begin denk je, oh weer duizend, weer een paar duizend. Maar ja, wat hou je daar onderstreep van over? Heel wat anders."
Deze eerlijke kijk op ondernemerschap biedt waardevolle ondernemer tips voor iedereen die de sprong wil wagen. Want achter elke succesvolle ondernemer zitten jaren van leren, vallen en opstaan.
De grootste valkuil: Cashflow problemen
Het grootste struikelblok voor beginnende ondernemers? Cashflow problemen. Rubin leerde dit de harde weg toen de belastingdienst aanklopte.
"Mijn grootste valkuil was de belastingdienst. Ik wist wel, oké, je moet geld opzij leggen. Dat heb ik wel gedaan. Maar als je dan elke keer toch alweer slikt van, het lijkt alsof je dan, en de omzet is heel leuk, maar omzet is geen winst."
De cashflow-realiteit voor starters
Cashflow problemen ontstaan vaak omdat ondernemers de timing van geldstromen onderschatten. Als freelancer kun je pas achteraf factureren. Je verricht een maand werk, stuurt een factuur, wacht 13 dagen betaaltermijn. En ondertussen moet je BTW afdragen, ongeacht of je het geld al ontvangen hebt.
Rubin's ervaring: "Ik had de beste maand ooit en op mijn bankrekening keek en dacht nou, zo rooskleurig ziet het er allemaal niet uit. Waar is dat geld naartoe?"
De les: omzet is ijdelheid, cashflow is realiteit. Een succesvolle business strategie begint met cashflow-management, niet met omzetdoelen.
Business strategie: Van chaos naar structuur
In het begin zei Rubin overal ja op. Geen business strategie, alleen enthousiasme en een Pippi Langkous-mentaliteit: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan."
Deze aanpak leidde tot problemen: te lang vasthouden aan de verkeerde mensen, projecten waar geen factuur voor werd gestuurd, slapeloze nachten om puinhopen op te ruimen.
De transformatie naar strategisch denken
Een wendpunt kwam toen Rubin besefte dat groei structuur vereist. Hij werkte samen met consultant Boris van Energiek Ondernemen om zijn business strategie te professionaliseren.
"Ik maak altijd de vergelijking. Als jij naar Frankrijk rijdt zonder navigatie en je weet niet waar je naartoe moet, dan wordt het lastig. Je moet wel die stip op de horizon voor jezelf creëren."
Voor Rubin werd die stip helder: van grijze muis naar onruststoker. Van bedrijven helpen zich verstoppen naar bedrijven helpen opvallen. Deze heldere business strategie maakte groei mogelijk.
Groei kost geld - en dat is oké
Een cruciale les: groei vereist investeringen. Kantoor, software, personeel, freelancers - het kost allemaal geld voordat het geld oplevert.
"Als je iets wilt bouwen, ja, groei kost geld. Een kantoor, software, personeel, freelancers, en noem het allemaal op. Ja, dat is een keuze die je moet maken."
Ondernemer tips: De harde lessen
Na vijf jaar heeft Rubin concrete ondernemer tips voor starters. Lessen die hij liever niet de harde weg had geleerd.
Tip 1: Leer nee zeggen
"Te lang vasthouden aan de verkeerde mensen. Dan denk je van, ik zit er nu zo diep in en ik heb dat met die persoon gedaan. En als ik het nu afkap, dan ben ik helemaal de lul. Maar een van de belangrijkste inzichten is wel, als het kut gaat, gewoon direct afkappen."
Tip 2: Factuur voor alles
Rubin was aanvankelijk te vrijgevig: "Als je een klant vroeg, kon je dit doen? Zei ik, ja, doe ik. Er werd nergens een factuur voor gestuurd, want Rubin deed het allemaal wel."
De realiteit: als jij niet vraagt, krijg je ook niks. Klanten weten niet wat extra werk is tenzij je het uitspreekt.
Tip 3: Gun jezelf tijd
"Niemand is over één nacht rijk geworden. Niemand heeft een succesvol bedrijf gebouwd binnen één dag. Gun jezelf ook die tijd. En ben ook gewoon lekker aan het bouwen. Geniet ervan."
Ondernemer coaching: De waarde van begeleiding
Rubin benadrukt het belang van ondernemer coaching. Hij had verschillende coaches en consultants die hem hielpen groeien.
Waarom coaching essentieel is
"Ik kan vanuit mijn ervaring zeggen dat het altijd een stukje mooier lijkt dan dat de realiteit is." Coaching helpt je realistic expectations te ontwikkelen en valkuilen te vermijden.
Rubin's advies: "Wellicht vind je het ook gewoon tof om een keer met mij te sparren. Kunnen we dus samen eens naar kijken van hoe kunnen we die berg die je nu ziet, kunnen we dat naar een bergje maken."
De psychologie van ondernemen
Ondernemer coaching gaat verder dan strategie. Het gaat om mindset-ontwikkeling. Rubin's grootste groei was persoonlijk: "De groei die ik als persoon heb doorgemaakt, zou ik never nooit hebben doorgemaakt als ik geen ondernemer was geworden."
De ondernemersrealiteit vs social media
Rubin waarschuwt voor de vergelijking met social media successen. Tijdens corona vergeleek hij zichzelf constant met anderen: "Dan was die binnen drie maanden zoveel omzet. En die was miljonair en woonde in Dubai."
De gevaren van vergelijking
Deze vergelijkingen maakten hem onzeker: "Ben ik dan zo'n loser dat ik al zo lang bezig ben en het mij gewoon niet lukt?" Maar gaandeweg leerde hij dat niemand over één nacht succesvol wordt.
De les: focus op je eigen reis, niet op andermans highlights reel.
De rol van pijn in groei
Een oncomfortabele waarheid: pijn is noodzakelijk voor groei. Rubin's moeilijkste momenten waren zijn grootste leermomenten.
"Die pijn heb je wel nodig om uiteindelijk die verandering teweeg te brengen. Want ja, er is niks zo goed om je te veranderen dan daadwerkelijk de pijn ervaren."
Het momentum van tegenslag
Interessant genoeg creëert tegenslag vaak de sterkste groei-impulsen. "Als je in zo'n financieel dal zit, dan komt er zoiets los in je, zo'n ondernemersdrift, zo'n overlevingsdrang. En dan ga je knallen als een malle."
Deze cycles van comfort en discomfort zijn normaal in ondernemerschap. De kunst is leren hoe je ermee omgaat.
Praktische stappen voor starters
Gebaseerd op Rubin's ervaringen, hier zijn concrete stappen voor beginnende ondernemers:
Financieel management
- Begrijp het verschil tussen omzet en winst
- Plan je cashflow maanden vooruit
- Leg direct geld opzij voor belastingen
- Factuur voor alle werkzaamheden
Strategische ontwikkeling
- Definieer je "waarom" voordat je begint
- Investeer in ondernemer coaching
- Leer nee zeggen tegen verkeerde klanten
- Bouw systematisch je business strategie
Persoonlijke ontwikkeling
- Gun jezelf tijd om te leren
- Vergelijk jezelf niet met social media
- Omarm tegenslag als leermogelijkheid
- Investeer in jezelf als belangrijkste asset
De realiteit van groei
Na vijf jaar heeft Rubin een realistic perspectief op ondernemerschap. Het is geen snel-rijk-worden-schema, maar een lange-termijn investering in jezelf en je toekomst.
"Gezien de uren die ik werk, dan heb ik een hele onderbetaalde baan als je het zo zou rekenen. En ik klaag niet, want ik kies er zelf voor en ik weet waaraan ik aan het bouwen ben."
Deze eerlijkheid is verfrissend in een wereld vol get-rich-quick verhalen. Succesvol ondernemen vereist tijd, geduld, en de bereidheid om door moeilijke periodes heen te werken.
Conclusie: De reis is de bestemming
Rubin's vijf jaar ondernemerschap tonen aan dat de reis belangrijker is dan de bestemming. Elke valkuil was een les. Elke tegenslag een kans om sterker te worden.
Voor aspirant-ondernemers zijn zijn ondernemer tips waardevol: verwacht cashflow problemen, investeer in ondernemer coaching, bouw een solide business strategie, en gun jezelf de tijd om te groeien.
Ondernemerschap is geen sprint, maar een marathon. En zoals Rubin het samenvat: "Het gaat niet om de eindbestemming, maar om de reis ernaartoe."
Want uiteindelijk doe je het niet alleen voor het geld. Je doet het voor de vrijheid, de groei, en de voldoening van iets opbouwen dat echt van jou is.
De vraag is niet of je klaar bent om ondernemer te worden. De vraag is of je klaar bent om te leren, te groeien, en door te zetten wanneer het moeilijk wordt.
Luister naar de volledige aflevering met Rubin Koot over zijn 5 jaar ondernemerschap via Spotify, Youtube of Apple podcast.
.png)
5 jaar ondernemen: De grootste lessen en valkuilen die elke starter moet kennen
Van grijze muis naar onruststoker: Waarom zichtbaarheid cruciaal is voor ondernemers
Vijf jaar geleden was Rubin Koot een grijze muis. Hij durfde zijn kop niet boven het maaiveld uit te steken, bang dat die eraf gehakt zou worden. Vandaag introduceert hij zichzelf op netwerkevents als "professioneel onruststoker."
Wat veranderde er? Rubin ontdekte wat elke succesvolle ondernemer leert: online zichtbaarheid is geen luxe, maar een noodzaak. In een wereld vol keuzes wint niet het beste product, maar het meest zichtbare merk.
De pijn van onzichtbaarheid
"In het begin was ik wel echt een grijze muis. Ik dacht van ja, als ik mijn kop maar niet hoog genoeg boven het maaiveld uitsteek, dan kan mijn kop er ook niet afgehakt worden."
Deze angst kost ondernemers letterlijk geld. Terwijl Rubin geweldige resultaten behaalde, wist de markt niet dat hij bestond. Potentiële klanten kozen voor concurrenten, niet omdat die beter waren, maar omdat ze zichtbaarder waren.
Het keerpunt kwam tijdens een gesprek met een e-commerce manager van een grote firma. Deze was onder de indruk van Rubin's ideeën. Toen realiseerde Rubin zich: als zo'n manager dit voor mij aanneemt, heb ik misschien toch wel wat zinnigs te vertellen.
Het imposter syndrome overwinnen
Voor veel ondernemers is online zichtbaarheid eng omdat het confronteert met imposter syndrome. Wie ben ik om hier iets over te zeggen?
Rubin worstelde met dezelfde twijfels. Tijdens corona vergeleek hij zichzelf constant met andere ondernemers op social media die miljonair waren en in Dubai woonden. Maar gaandeweg leerde hij: niemand is over één nacht rijk geworden. Authenticiteit wint van perfectie.
Business branding: Een merk met een mening
Business branding gaat verder dan een logo. Het gaat om een merkpersoonlijkheid die opvalt. Rubin werkte samen met consultant Boris om zijn strategie te verfijnen en ontdekte zijn bestemming: van grijze muis naar onruststoker.
"Als jij allemaal hetzelfde zegt, dan val je niet op. Je moet het zwarte schaap zijn tussen de witte schapen."
Rubin's bedrijf staat voor "een merk met een mening." Dit betekent niet alleen vertellen wat je doet, maar ook waarom je het doet en voor wie je het NIET doet. In plaats van te focussen op mooie belichting, hamert hij op resultaat: "Wat boeit die belichting nou? het draait om wat die video oplevert voor de klant."
Deze stellingname strijkt sommigen tegen de haren in. Maar dat is precies het punt. Door een duidelijke mening te hebben, trekt hij de juiste klanten aan en stoot hij de verkeerde af.
Thought leadership: Van volger naar leider
Thought leadership betekent niet dat je de slimste moet zijn. Het betekent dat je durft te delen wat je weet en je mening durft te geven.
Rubin's eerste LinkedIn-post was doodeng: "De zweetdruppels vlogen me om de oren." Maar zoals springen van de hoge duikplank, de eerste keer eng, daarna verslavend.
Van informatiezender naar karaktervorming
Veel ondernemers blijven steken in tips en tricks delen, maar vergeten hun persoonlijkheid. Thought leadership draait om karakter tonen.
"Je wil ervoor zorgen dat jouw merk als een persoonlijkheid wordt gezien. Als jij voor Apple kiest, dan kies je niet voor Windows."
Contentstrategie: Systematiek boven inspiratie
Een effectieve contentstrategie draait niet om inspiratie, maar om systematiek. Rubin ontdekte dit met zijn podcast.
"Door die podcast hebben we een consistente flow van content. En zo moet je voor jezelf manieren creëren waardoor je die consistentie kan vasthouden."
Content als kapstok
Zonder duidelijke positionering is content maken een nachtmerrie. Met een heldere payoff wordt het makkelijker. Voor Rubin is die kapstok: bedrijven helpen van grijze muis naar onruststoker worden.
Het multiplicatoreffect
Slimme contentstrategie werkt als multiplicator. Eén podcast wordt een blog, LinkedIn posts, Instagram content, en video snippets. Het geheim: systematiek. Elke week content maken, ongeacht inspiratie.
Praktische stappen: Van grijze muis naar onruststoker
Stap 1: Definieer je "waarom"
Voor effectieve business branding moet je weten waarom je doet wat je doet. Welk probleem wil je oplossen?
Stap 2: Kies je gevecht
Thought leadership vereist een standpunt. Waar sta je voor? Welke mening heb je die anderen niet hebben?
Stap 3: Start klein, maar start wel
Je eerste LinkedIn-post hoeft niet perfect. Begin met ervaring delen of een inzicht uit je vakgebied.
Stap 4: Creëer systematiek
Ontwikkel een contentstrategie die je kunt volhouden. Liever één keer per week consistent dan elke dag voor een maand.
Stap 5: Omarm reacties
Zowel positieve als negatieve reacties betekenen dat je impact maakt. Geen reactie is erger dan negatieve reacties.
De prijs van onzichtbaarheid
Wat kost het om onzichtbaar te blijven?
- Gemiste kansen: Potentiële klanten kiezen zichtbaardere concurrenten
- Lagere prijzen: Zonder autoriteit geen premium tarieven
- Beperkte groei: Afhankelijk van doorverwijzingen in plaats van actief klanten aantrekken
- Minder plezier: Je licht onder de korenmaat houden
Conclusie: Jouw moment om op te vallen
Rubin's transformatie bewijst dat zichtbaarheid een keuze is, geen talent. Online zichtbaarheid is geen ijdelheid, maar verantwoordelijkheid. Als jij een oplossing hebt maar niemand weet ervan, help je niemand.
Business branding gaat niet om jezelf groot maken, maar duidelijk maken wie je helpt. Thought leadership betekent durven delen wat je weet. En contentstrategie zorgt dat je boodschap consistent de wereld ingaat.
Ergens zit een ondernemer die jouw hulp nodig heeft. Die wacht op jouw oplossing. Die alleen nog niet weet dat jij bestaat.
De wereld heeft genoeg grijze muizen. Maar onruststokers? Die kunnen we nooit genoeg hebben. Luister naar de volledige aflevering met Rubin Koot over zijn ondernemersreis van grijze muis naar onruststoker via Spotify, Youtube of Apple podcast.
.png)
Van grijze muis naar onruststoker: Waarom zichtbaarheid cruciaal is voor ondernemers
Je CRM zit al in je telefoon: Waarom je bestaande netwerk goud waard is
Stop met investeren in dure CRM-systemen. Stop met jagen op nieuwe leads. De goudmijn waar je naar zoekt, zit al in je broekzak. Je telefoon bevat minimaal 300 tot 1000 contacten. Je LinkedIn netwerk heeft minimaal 500 connecties. Daar zitten jouw volgende klanten.
LinkedIn-expert Claudio Fray onthulde tijdens een recente podcast een schokkende waarheid: de meeste ondernemers negeren hun grootste kans op groei. Ze zitten met hun neus op nieuwe leads terwijl hun bestaande netwerk ligt te wachten op aandacht.
Het probleem? Ondernemers begrijpen niet hoe effectief relatiebeheer werkt. Ze denken dat verkopen betekent: nieuwe mensen vinden. Maar de echte winst zit in het netwerk onderhouden van mensen die je al kent.
De 3%-97% regel die alles verandert
Hier is de realiteit die elke ondernemer moet begrijpen: slechts 3% van de markt is nu klaar om te kopen. De overige 97% is dat niet. De meeste ondernemers verspillen hun energie op die 3%, terwijl de echte goudmijn ligt in het cultiveren van die 97%.
"Als je je bestaande relaties in je CRM, in je telefoonboek, in je contactlijst opbouwt en je die relatie blijft voeden - dan ben jij de eerste persoon aan wie ze denken op het moment dat die behoefte er wel is."
Dit is de kracht van strategisch lead nurturing. In plaats van constant nieuwe mensen te benaderen, investeer je in mensen die al een zekere mate van vertrouwen in je hebben. Deze aanpak vereist een fundamenteel andere manier van denken over relatiebeheer.
Waarom je bestaande netwerk goud waard is
Je bestaande contacten hebben drie cruciale voordelen boven koude leads:
Vertrouwen is al opgebouwd: Ze kennen je naam, je reputatie, je werkwijze. De grootste barrière in verkoop, vertrouwen opbouwen, is al weggenomen.
Timing is flexibel: Ze hoeven niet nu te kopen. Maar wanneer de behoefte er is, denken ze aan jou. Mits je zichtbaar bent.
Netwerkeffect: Tevreden contacten uit je netwerk doen referrals. Een warme introductie is duizend keer waardevoller dan koude acquisitie.
Lead nurturing: De kunst van timing
Effectief lead nurturing draait niet om pushen, maar om beschikbaar te zijn op het juiste moment. De gemiddelde B2B sales cyclus duurt 100 dagen of meer. Voor sommige diensten kunnen het jaren zijn.
Claudio benadrukt een cruciaal inzicht: ook je huidige netwerk zit niet de hele dag te denken aan wat jij doet. Als je niet zichtbaar bent, ben je vergeten. En dan kiezen ze voor een andere partij op het moment dat de behoefte er wel is.
"Ook je huidige netwerk zit niet de hele dag in hun hoofd met 'dat is Pietje, want Pietje verleent online marketing.' Als jij niet post of niet voorbij komt, onbemind is onbemind."
De psychologie van effectief lead nurturing
Mensen kopen van mensen die ze kennen, vertrouwen en die op het juiste moment beschikbaar zijn. Lead nurturing zorgt ervoor dat je aan alle drie deze voorwaarden voldoet:
Bekend blijven: Regelmatig zichtbaar zijn zonder opdringerig te worden. Dit kan via LinkedIn-content, nieuwsbrieven, of gewoon af en toe inchecken.
Vertrouwen versterken: Waarde bieden zonder direct iets terug te verwachten. Deel kennis, geef tips, help waar je kunt.
Beschikbaar zijn: Wanneer de behoefte er is, moet je makkelijk te vinden en te benaderen zijn.
Netwerk onderhouden: Praktische strategieën
Netwerk onderhouden hoeft niet complex of tijdrovend te zijn. Het gaat om systematiek en consistentie, niet om perfectie.
De basis van effectief netwerk onderhouden
Regulier contact: Dit hoeft niet wekelijks. Maar een keer per kwartaal inchecken kan wonderen doen. "Hoe gaat het? Hoe is het met het bedrijf? Waar loop je tegenaan?"
Waarde toevoegen: Deel relevante artikelen, introduceer mensen aan elkaar, geef ongevraagd advies over hun uitdagingen.
Persoonlijk blijven: Onthoud details over hun business, hun uitdagingen, hun ambities. Refereer ernaar in toekomstige gesprekken.
De power van zachte herinneringen
Effectief netwerk onderhouden betekent jezelf regelmatig herinneren zonder te verkopen. Dit kan op verschillende manieren:
LinkedIn-activiteit: Reageren op hun posts, hun bedrijfsupdates bijhouden, hun successen vieren.
Content delen: Wanneer je content maakt, denk dan aan specifieke mensen in je netwerk die er baat bij hebben.
Event-driven contact: Verjaardagen, bedrijfsjubilea, nieuwe functies - dit zijn natuurlijke momenten voor contact.
CRM tips: Simpel en effectief
Vergeet complexe CRM-systemen met duizenden functies. De beste CRM tips zijn vaak de eenvoudigste. Claudio's filosofie is helder: 80% van de waarde zit in de basis.
"Met welke mensen ben ik nu aan het praten? Waar staan ze in hun beslisproces? Wat moet ik vandaag doen? Wat moet ik morgen doen? Als je dat doet, dan heb je gewoon al minimaal vijf keer de output."
Het minimale viable CRM-systeem
Je hebt geen dure software nodig. Een effectief relatiebeheer systeem kan bestaan uit:
Een simpele spreadsheet met contactgegevens, laatste contactmoment, waar ze staan in hun bedrijfsontwikkeling, en wanneer je weer contact opneemt.
Je telefooncontacten goed bijhouden. Voeg notities toe over hun business, hun uitdagingen, hun ambities.
Een agenda-systeem voor opvolgen. Plan concrete momenten om mensen weer te benaderen.
CRM tips voor ondernemers met weinig tijd
Batch je contactmomenten: Zet één dag per maand uit voor het bijwerken van je netwerk. Bel dan 10-15 mensen achter elkaar.
Automatiseer herinneringen: Gebruik je telefoon of agenda om jezelf eraan te herinneren wanneer je iemand weer moet benaderen.
Houd het simpel: Beter een simpel systeem dat je gebruikt dan een complex systeem dat je negeert.
De meest gemaakte CRM-fouten
Te complex denken: Je hoeft niet alles bij te houden. Focus op de essentials: wie, wanneer, waarom.
Niet systematisch opvolgen: Eenmalig contact heeft weinig waarde. De magie zit in consistent contact onderhouden.
Alleen contact bij verkoopmomenten: Dit voelt transactioneel. Regulier contact zonder verkoopintentie bouwt echte relaties op.
Waarom content de perfecte lead nurturing tool is
Een van de krachtigste CRM tips die Claudio deelt, is het gebruik van content voor lead nurturing. Maar niet zoals de meeste mensen denken.
"De belangrijkste functie van content is niet lead generatie, maar lead nurturing. Gebruik het als een tool om de mensen die je al kennen waarde te blijven geven."
Dit verandert je complete perspectief op content. In plaats van proberen nieuwe mensen aan te trekken, focus je op het voeden van bestaande relaties.
Content als systematische nurturing tool
Deel waardevolle inzichten: Wanneer je iets interessants leert, deel het met specifieke mensen in je netwerk die er baat bij hebben.
Refereer naar gesprekken: "Ik dacht aan ons gesprek over X, dit artikel kan interessant voor je zijn."
Zichtbaar blijven: Reguliere LinkedIn-posts zorgen ervoor dat je zichtbaar blijft bij je netwerk zonder opdringerig te zijn.
De ROI van effectief relatiebeheer
Investeren in relatiebeheer en netwerk onderhouden levert meetbare resultaten op. Claudio ziet dit constant bij zijn klanten: bedrijven die systematisch hun bestaande netwerk benaderen, halen betere resultaten dan bedrijven die alleen focussen op nieuwe leads.
Concrete voordelen van netwerk-gebaseerde acquisitie
Kortere sales cycles: Mensen die je al kennen, hebben minder overtuiging nodig.
Hogere conversiepercentages: Warm leads converteren 5-10x beter dan koude leads.
Lagere acquisitiekosten: Je hoeft niet te betalen voor advertenties of lead generation tools.
Betere kwaliteit klanten: Mensen uit je netwerk begrijpen beter wat je doet en hebben realistischere verwachtingen.
Het netwerkeffect van tevreden relaties
Wanneer je goed voor je bestaande netwerk zorgt, ontstaat er een vliegwieleffect. Tevreden contacten doen referrals. Ze introduceren je aan anderen. Ze worden ambassadeurs van je merk.
Dit is exponentiële groei in plaats van lineaire groei. In plaats van elke maand tien nieuwe leads te moeten vinden, zorgt je netwerk ervoor dat leads naar jou toe komen.
Van theorie naar praktijk: Het implementatieplan
Hier is hoe je vandaag nog kunt beginnen met het systematisch benaderen van je bestaande netwerk:
Week 1: Inventarisatie
- Open je telefoon en tel je contacten
- Kijk naar je LinkedIn-netwerk
- Maak een lijst van mensen die potentiële klanten kunnen zijn
- Identificeer wanneer je voor het laatst contact had
Week 2: Systeem opzetten
- Kies een simpel systeem (spreadsheet, CRM, of notitie-app)
- Categoriseer je contacten (warme leads, koude leads, referral sources)
- Plan wanneer je iedereen weer gaat benaderen
Week 3: Contact heropenen
- Begin met je warmste contacten
- Stuur geen verkoopbericht, maar check in: "Hoe gaat het? Waar loop je tegenaan?"
- Bied waarde aan waar mogelijk
Week 4: Systematiek implementeren
- Plan wekelijkse momenten voor netwerk-onderhoud
- Zet herinneringen in je agenda
- Begin met content delen die relevant is voor je netwerk
Conclusie: Je goudmijn ligt in je zak
De meeste ondernemers zitten op een goudmijn en realiseren het niet. Jouw telefoon bevat honderden potentiële klanten. Je LinkedIn-netwerk zit vol met mensen die jou al kennen en vertrouwen.
Effectief relatiebeheer betekent erkennen dat verkoop een relatie vak is. Lead nurturing gaat over timing, niet over pushen. Netwerk onderhouden is een investering die exponentiële returns oplevert.
De beste CRM tips zijn vaak de simpelste: weet met wie je praat, waar ze staan, en wanneer je weer contact opneemt. Meer heb je niet nodig.
Stop met jagen op nieuwe leads. Start met zorgen voor de mensen die je al kent. Want zoals Claudio het samenvat: de meeste ondernemers hebben geen lead-probleem, ze hebben een opvolg-probleem.
Jouw volgende klant belt je waarschijnlijk al jaren. Je moet alleen de telefoon opnemen. Luister naar de volledige aflevering met Claudio Fray over LinkedIn-strategieën voor ondernemers via Spotify, Youtube of Apple podcast.
.png)
Je CRM zit al in je telefoon: Waarom je bestaande netwerk goud waard is
Views zijn bullshit: Waarom 300 beslissers meer waard zijn dan 30.000 random volgers
Stel je voor: je staat in een zaal met 300 beslissers die daadwerkelijk budget hebben. Of je staat in een stadion vol random mensen die gewoon aan het scrollen zijn en nooit iets van je gaan kopen. Welke kies je?
Deze vraag van LinkedIn-expert Claudio Fray onthult een fundamentele waarheid over de moderne LinkedIn strategie: views zijn bullshit. Het gaat niet om hoeveel mensen je content zien, maar om wie het ziet.
De mythe van het grote bereik
Ondernemers in 2025 jagen nog steeds op views alsof het goud is. Ze vieren duizenden likes terwijl hun bankrekening hetzelfde blijft. Het probleem? Ze begrijpen niet hoe effectieve B2B targeting werkt.
Claudio werkt met kleine ondernemers en MKB-bedrijven die vastlopen in deze valkuil. Zijn perspectief verandert alles: die 300 mensen in jouw LinkedIn-netwerk zijn geen random scrollers. Dat zijn ondernemers, beslissers, mensen met budget en echte problemen.
"Stel je voor dat al die views in een kamer zitten. Voor mensen die denken, ik heb maar 300 views - stel je voor dat jij dat iedere dag in een zaal moet doen met 300 beslissers."
Waarom LinkedIn leads kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit
Het verschil tussen succesvolle en falende LinkedIn-strategieën ligt in focus, niet in aantallen. LinkedIn leads van hoge kwaliteit komen van mensen in jouw ecosysteem, je bestaande netwerk, eerstegraads connecties, mensen die jou al kennen.
Hier is een schokkende statistiek: slechts 3% van de markt is nu klaar om te kopen. De meeste ondernemers verspillen energie aan die 3%, terwijl de goudmijn ligt in het cultiveren van de andere 97%.
Jouw telefoonboek bevat minimaal 300 tot 1000 contacten. Je LinkedIn-netwerk heeft minimaal 500 connecties. Daar zitten jouw klanten. Het probleem? Je negeert ze terwijl je jaagt op nieuwe leads.
De psychologie van moderne koopbeslissingen
De gemiddelde B2B sales cyclus duurt 100 dagen of meer. Mensen hebben maanden, soms jaren nodig voordat ze kopen. Dit betekent dat je LinkedIn strategie moet draaien om relaties opbouwen, niet snelle verkoop.
De kracht zit in consistent zichtbaar blijven bij je bestaande netwerk. Want ook je huidige contacten zitten niet de hele dag te denken aan wat jij doet. Als je niet zichtbaar bent, ben je vergeten.
B2B targeting: De restaurant test
Effectieve B2B targeting begint met een simpel inzicht: niet iedereen is jouw klant. En dat is goed nieuws.
Stel je hebt zin in pizza. Ga je naar een pizzatent met homemade pizza van de Italiaanse Nonna? Of naar de Chinees met een wereldkaart menu van drie pagina's per land?
De keuze is duidelijk. Hetzelfde geldt voor jouw LinkedIn-positionering. Als je scherper en duidelijker durft te zijn, spreek je misschien minder mensen aan, maar de conversie is vele malen hoger.
De drie kernproblemen van elke ondernemer
Volgens Claudio zijn er drie problemen die elke ondernemer tegenkomt:
- Positionering Probleem: Het is niet duidelijk wat je doet
- Zichtbaarheid Probleem: Je bent niet lang genoeg top of mind
- Sales process probleem: Je volgt niet goed genoeg op
"Als je die drie dingen aanpakt, dan heb je gewoon klanten. Binnen een half jaar heb je gewoon klanten."
LinkedIn account based marketing in de praktijk
LinkedIn account based marketing draait om systematisch benaderen van specifieke accounts. In plaats van breed adverteren en hopen, identificeer je de bedrijven waar je mee wil werken en benader je strategisch de juiste mensen.
Content als nurturing tool, niet lead generator
Hier ligt het cruciale inzicht: de belangrijkste functie van content is niet lead generatie, maar lead nurturing. In plaats van content te zien als een manier om nieuwe mensen binnen te halen, gebruik je het als tool om bestaande connecties waarde te geven.
Dit haalt de druk weg om constant nieuwe likes van onbekenden te krijgen. Je focus ligt waar die hoort: op het voeden van bestaande relaties.
De juiste KPI's meten
Vergeet views, likes en bereik. Claudio hanteert drie cruciale metrics:
- Het aantal gesprekken dat je opstart met jouw doelgroep
- Het aantal daadwerkelijke conversaties (telefonisch, videobellen, bezoeken)
- Het aantal sales trajecten dat je opstart
Deze metrics zorgen ervoor dat je content vanzelf drie functies gaat bedienen: gesprekken starten, gesprekken omzetten naar kennismakingen, en kennismakingen omzetten naar salesgesprekken.
Waarom geduld loont
Een van de grootste uitdagingen is het managen van verwachtingen. Iedereen wil resultaten, liefst gisteren. Maar echte groei vraagt tijd.
Claudio hanteert een realistische tijdlijn: verwacht de eerste maand helemaal niks. De tweede maand komen de eerste dingen binnen. Maar dan begint het eigenlijk pas.
"Als je echt Champions League wil spelen, dan is het twaalf tot 36 maanden."
Het gevaar van snelle leads
Wanneer ondernemers wanhopig veel leads willen, heel snel, zit daar vaak een onderliggend probleem achter. Het is vaak een antwoord op gebrekkige sales vaardigheden of geen goed proces.
In plaats van meer leads kun je vaak beter je huidige sales proces optimaliseren. Structuur, discipline en systemen leveren vaak meer op dan een nieuwe LinkedIn-campagne.
Praktische implementatie
Nu je begrijpt waarom 300 beslissers meer waard zijn dan 30.000 random volgers, hoe implementeer je dit?
Stap 1: Audit je netwerk. Begin met je bestaande contacten. Identificeer wie er al in je netwerk zit die potentiële klanten kunnen zijn.
Stap 2: Definieer je ideale klant Specifiek, niet vaag. Welke functietitels? Bedrijfsgrootte? Uitdagingen?
Stap 3: Nurturing strategie Content die waarde biedt aan je bestaande netwerk. Niet voor nieuwe followers, maar om top of mind te blijven.
Stap 4: Systematisch opvolgen Een eenvoudig systeem om bij te houden: wie, waar in het proces, wanneer weer contact.
Stap 5: Meet de juiste dingen, Focus op gesprekken, conversaties en sales trajecten. Niet op views of likes.
Conclusie: Kwaliteit wint altijd
Views zijn bullshit. Niet omdat zichtbaarheid onbelangrijk is, maar omdat de verkeerde soort zichtbaarheid je tijd verspilt. Een succesvolle LinkedIn strategie draait om de juiste mensen bereiken met de juiste boodschap.
LinkedIn leads van hoge kwaliteit komen niet van viral content. Ze komen van systematisch relaties opbouwen met mensen in je ecosysteem. B2B targeting betekent niet zoveel mogelijk mensen bereiken, maar de juiste mensen consistent waarde bieden.
LinkedIn account based marketing werkt omdat het erkent wat elke ervaren verkoper weet: verkoop is een relatie vak. Die 300 beslissers in je netwerk wachten niet op perfecte content. Ze wachten op het juiste moment en het vertrouwen dat jij hen kunt helpen.
Want uiteindelijk gaat het niet om hoeveel mensen je bereikt. Het gaat om hoeveel mensen je helpt. En daarvoor heb je geen miljoen views nodig. Je hebt gewoon de juiste mensen nodig. Luister naar de volledige aflevering met Claudio Fray over LinkedIn-strategieën voor ondernemers via Spotify, Youtube of Apple podcast.
.png)
Views zijn bullshit: Waarom 300 beslissers meer waard zijn dan 30.000 random volgers
Personal branding voor B2C ondernemers: Waarom jouw gezicht je beste sales tool is
"Mensen willen gewoon weten van welk bedrijf ze iets kopen." Deze simpele waarheid van Zhou Yi, eigenaar van STOBE, raakt de kern van waarom personal brand cruciaal is geworden voor B2C-ondernemers. In een wereld vol anonieme webshops en AI-gegenereerde content, is jouw gezicht je krachtigste onderscheidende factor.
Zhou Yi transformeerde van horeca-medewerker naar succesvol ondernemer door slim gebruik te maken van video marketing en zichtbaarheid. Zijn verhaal laat zien hoe je als ondernemer authentiek kunt groeien zonder miljoenen budget.
Waarom video marketing de game changer is
Voor Zhou Yi begon alles met de ontdekking dat traditionele social media posts niet werkten. Hij postte dertig dagen lang op TikTok en Instagram zonder noemenswaardige resultaten. De ommekeer kwam toen hij zich richtte op videomarketing met een strategische aanpak.
Videomarketing werkt zo krachtig omdat het drie essentiële elementen combineert die tekst of foto's nooit kunnen bieden. Ten eerste bouwt het vertrouwen op door je gezicht en persoonlijkheid te laten zien. In een tijdperk waarin AI steeds meer content genereert, verlangen mensen naar echte authenticiteit. Video geeft je de mogelijkheid om die menselijke connectie te maken die zo cruciaal is voor vertrouwen.
Ten tweede creëert videomarketing een emotionele verbinding. Zhou Yi verkoopt geen product, maar een beleving. Bij STOBE koop je geen beamer, maar een draagbare bioscoop, een complete ervaring. Die emotie en het verhaal erachter bren je alleen krachtig over via bewegend beeld, waar mensen je passie en enthousiasme kunnen zien en voelen.
Ten derde levert het bewezen resultaten op. Na drie maanden strategische videomarketing zag Zhou Yi concrete conversies en verkopen, plus waardevolle klantdata die hij kon gebruiken voor verdere optimalisatie van zijn marketing funnel.
Zichtbaarheid: Het verschil tussen gevonden en vergeten worden
De grootste les uit Zhou Yi's verhaal is dat zichtbaarheid niet langer optioneel is. In zijn markt moeten producten visueel worden gepresenteerd in de eerste stadia van de customer journey, omdat potentiële klanten altijd specifieke vragen hebben over producten die alleen via video effectief beantwoord kunnen worden.
Maar zichtbaarheid gaat veel verder dan alleen maar gezien worden. Het gaat om strategische aanwezigheid die waarde toevoegt. Zhou Yi ontwikkelde een systematische aanpak waarin hij zichzelf consequent als het gezicht van zijn merk positioneert. Hij spreekt zijn eigen video's in en neemt de hoofdrol in zijn content, waardoor klanten een persoonlijke verbinding met hem als ondernemer kunnen opbouwen.
Effectieve zichtbaarheid vereist ook consistentie. Zhou Yi werkt met een video productieplan van twintig keer drie video's die hij systematisch per maand afneemt en produceert. Deze structurele aanpak zorgt ervoor dat hij constant aanwezig blijft in de minds van zijn doelgroep, zonder dat zijn content willekeurig of improviserend overkomt.
De psychologie achter zichtbaarheid
Zhou Yi ontdekte iets fundamenteels over modern koopgedrag. Consumenten kopen tegenwoordig niet alleen een product, ze kopen het complete plaatje eromheen. Dit geldt vooral voor sectoren zoals mode, maar eigenlijk voor alle B2C-markten waar emotie en beleving een rol spelen.
Deze psychologie is cruciaal voor ondernemers. Mensen doen zaken met mensen, niet met logo's of merknamen. Jouw personal brand geeft je bedrijf een gezicht, een verhaal en een persoonlijkheid waar klanten zich mee kunnen verbinden. Het is het verschil tussen een koude transactie en een warme relatie die kan leiden tot klantloyaliteit en mond-tot-mondreclame.
UGC marketing: Laat anderen jouw verhaal vertellen
Een van Zhou Yi's slimste strategische zetten is het inzetten van UGC marketing. User Generated Content heeft zich ontwikkeld tot een essentieel onderdeel van moderne online advertising, vooral op platforms zoals Meta. Het concept is elegant in zijn eenvoud: klanten maken zelf video's waarin ze een probleem of onderwerp benoemen dat gerelateerd is aan jouw product.
UGC marketing werkt zo krachtig omdat het drie belangrijke psychologische triggers activeert. Authenticiteit staat voorop, echte klanten die spontaan over je product praten zijn veel geloofwaardiger dan geproduceerde reclames. Consumenten herkennen polished marketing content direct en zijn er sceptisch over geworden.
Social proof is de tweede krachtige factor. Wanneer mensen zien dat anderen je product daadwerkelijk gebruiken en er positief over zijn, verlaagt dat de drempel om zelf tot aankoop over te gaan. Zhou Yi gebruikt dit slim door klanten te laten zien hoe ze zijn draagbare bioscoop gebruiken tijdens hun Movie Night.
De derde factor is schaalbaarheid. Met moderne advertising tools kun je meerdere UGC video's tegelijk testen om te zien welke het beste presteren. Dit geeft je waardevolle data over welke boodschappen, gezichten en benaderingen het meest effectief zijn voor jouw specifieke doelgroep.
Praktische UGC marketing implementatie
Zhou Yi hanteert een hybride aanpak voor zijn UGC marketing strategie. Hij combineert premium UGC content, waarbij professionele cameramensen hoogwaardige content produceren, met meer authentieke smartphone content. Deze mix geeft hem de mogelijkheid om te testen wat beter werkt voor zijn specifieke doelgroep en product.
"Nu ben ik aan het testen met UGC en dan met eigen selfie of met iPhone VS, goede kwaliteit. Kijken wat het verschil is."
Deze data-gedreven aanpak is cruciaal. In plaats van te gokken wat werkt, test Zhou Yi systematisch verschillende formats en laat de resultaten bepalen waar hij zijn budget en energie op focust. Het is een methodische manier van ondernemen die veel effectiever is dan gevoel of intuïtie alleen.
Personal brand opbouwen: Van product naar beleving
De transformatie die Zhou Yi doormaakte illustreert perfect hoe je van een productgerichte naar een belevingsgerichte aanpak kunt evolueren. In het begin was hij te gefocust op het product zelf, de technische specificaties van zijn beamers. Maar hij realiseerde zich dat het product zonder het totale plaatje eromheen geen emotionele waarde heeft.
Deze verschuiving is essentieel voor elke B2C-ondernemer. Mensen kopen niet alleen wat je verkoopt, maar waarom je het verkoopt en hoe je het presenteert. Zhou Yi ontwikkelde een hele bioscoopbeleving rond zijn beamers, compleet met rode loper concepten en Hollywood-achtige elementen die de fantasie van klanten prikkelen.
Het opbouwen van een sterke personal brand vereist echter wel dat je authentiek blijft bij wie je bent. Zhou Yi's passie voor technologie en gadgets vormt de natuurlijke basis voor zijn merkpersoonlijkheid. Hij hoeft zich niet anders voor te doen, zijn echte enthousiasme straalt door in zijn content en dat maakt het geloofwaardig.
Van ondernemer naar autoriteit
"Tegenwoordig is dat niet meer zo. Even één video en dan beide. Maar nu is het constant." Zhou Yi begrijpt dat modern ondernemen een langetermijn spel is waarin je consistent waarde moet toevoegen om als autoriteit erkend te worden.
Deze autoriteitspositie bereik je door consequent nuttige content te delen, vragen van klanten te beantwoorden en je expertise op een toegankelijke manier over te dragen. Het gaat niet om perfectie, maar om consistentie en authenticiteit. Door regelmatig zichtbaar te zijn en waarde toe te voegen, bouw je vertrouwen op dat uiteindelijk converteert naar verkoop.
De rol van AI: Hulpmiddel, niet vervanger
Zhou Yi kijkt ook vooruitblikkend naar de rol van AI in video marketing en personal branding. Hij verwacht dat AI binnen een jaar veel meer gebruikt zal worden voor video advertising, vooral voor het automatiseren van editing processen en het genereren van variaties op content.
Maar hij ziet AI vooral als hulpmiddel, niet als vervanger van de menselijke touch. Juist omdat AI steeds meer content gaat genereren, wordt authenticiteit waardevoller. Mensen zoeken naar echte verbindingen en verhalen die AI niet kan nabootsen.
Voor ondernemers betekent dit dat je AI strategisch kunt inzetten om efficiënter te worden, bijvoorbeeld voor het editen van video's of het genereren van variaties, maar dat je menselijke element centraal moet blijven staan. Jouw persoonlijkheid, ervaring en passie zijn dingen die geen algoritme kan repliceren.
Praktische stappenplan: Begin vandaag
Zhou Yi's succes is niet het resultaat van geluk of een groot budget, maar van een systematische aanpak die elke ondernemer kan volgen. Begin met het definiëren van je verhaal, waarom doe je wat je doet en wat maakt jou uniek in je markt?
Ontwikkel vervolgens een contentplan waarin videomarketing centraal staat. Je hoeft niet meteen professionele producties te maken. Zhou Yi benadrukt dat authenticiteit belangrijker is dan perfecte kwaliteit. Begin met eenvoudige smartphone video's waarin je jezelf introduceert en je expertise deelt.
Focus op zichtbaarheid door consistent aanwezig te zijn op de kanalen waar jouw doelgroep zich bevindt. Dit kan Instagram zijn, LinkedIn, TikTok of YouTube, het belangrijkste is dat je een platform kiest en daar consistent waarde toevoegt.
Experimenteer met UGC marketing door tevreden klanten te vragen om korte video's te maken. Biedt hen een incentive zoals korting of gratis product in ruil voor authentieke content die je kunt gebruiken in je advertising.
Meet je resultaten en optimaliseer continu. Zhou Yi's succes komt voort uit zijn bereidheid om te testen, te leren en aan te passen. Behandel je personal brand als een langetermijn investering die consistent aandacht en verfijning vereist.
Conclusie: Jouw gezicht, jouw kans
Zhou Yi's verhaal bewijst dat personal brand niet alleen voor grote bedrijven of influencers is. Als B2C-ondernemer ben je de beste sales tool. In een wereld vol anonieme merken en AI-gegenereerde content is jouw authentieke verhaal je krachtigste onderscheidende factor.
Videomarketing geeft je de tools om dat verhaal krachtig te vertellen. Zichtbaarheid zorgt ervoor dat je wordt gevonden en onthouden. UGC marketing laat anderen jouw verhaal versterken en verspreiden. Samen vormen deze elementen een krachtige strategie die elk budget kan implementeren.
De vraag is niet of je personal branding nodig hebt, maar of je bereid bent om de stap te zetten naar meer zichtbaarheid en authenticiteit. Zhou Yi's transformatie van horeca-medewerker naar succesvolle ondernemer begon met die ene beslissing om zichzelf als het gezicht van zijn merk te positioneren.
Jouw verhaal wacht erop om verteld te worden. Jouw expertise verdient een platform. En jouw klanten willen weten wie er achter het bedrijf zit waar ze hun geld aan uitgeven. Begin vandaag nog met het opbouwen van je personal brand , want in 2025 is je gezicht echt je beste sales tool. Luister naar de volledige aflevering met Zhou Yi over zijn video advertising strategie via Spotify, Youtube of Apple podcast.
.png)
Personal branding voor B2C ondernemers: Waarom jouw gezicht je beste sales tool is
Van product naar beleving: Hoe je stopt met kenmerken verkopen
In een wereld overspoeld met producten en verstopte mediakanalen wordt het steeds moeilijker om op te vallen. Waar vroeger een goede prijs en degelijke kwaliteit voldoende waren, moeten ondernemers nu dieper graven.
De winnaars van vandaag begrijpen een fundamentele waarheid: mensen kopen geen producten, ze kopen gevoelens en ervaringen.
Zhou Yi, oprichter van mini-beamer webshop Stobe, ontdekte dit aan den lijve toen zijn eerste marketingaanpak volledig faalde. Maandenlang postte hij product video's op Instagram zonder noemenswaardige resultaten.
Pas toen hij begreep dat mensen geen beamer kopen, maar een bioscoopervaring, veranderde alles. "Je koopt geen Gucci omdat het mooi is," vertelt hij in de Onruststokerz Podcast. "Je koopt het hele gevoel erbij."
De valkuil van productgerichte marketing
Te veel ondernemers vallen in de val van feature-first marketing. Ze bombarderen klanten met specificaties, technische details en productvoordelen. "4K beeldkwaliteit!" HD resolutie! "Draagbaar design!"
Maar hier is de harde waarheid: niemand wordt enthousiast van kenmerken.
Waarom product marketing faalt
In onze huidige beleveniseconomie zoeken consumenten naar veel meer dan functionaliteit. Ze willen:
- Emotionele verbinding met merken
- Memorabele ervaringen die ze willen delen
- Identiteit en status door hun aankopen
- Verhalen die resoneren met hun waarden
Dit betekent dat de concurrentiestrijd niet meer gewonnen wordt door te vertellen wat je product allemaal kan, maar door de 'waarom' van je business te communiceren.
Customer experience: Van kopen naar transformeren
Een sterke customer experience begint met het begrijpen dat klanten niet jouw product willen, ze willen de transformatie die jouw product biedt.
Zhou Yi verkocht in eerste instantie beamers met technische specificaties en voordelen. Nu verkoopt hij draagbare bioscopen en de hele bioscoopbeleving.
De emotionele uitkomst centraal stellen
In plaats van te focussen op lumens en resolutie, richt Stobe zich op de emotionele uitkomst van het product. Waar hij vroeger sprak over "draagbare beamer met HD-kwaliteit", communiceert hij nu over het veranderen van elke kamer in een bioscoop.
Dit gaat verder dan marketing speak: het reflecteert een fundamenteel andere manier van kijken naar wat je als ondernemer eigenlijk verkoopt.
De beleving van Stobe
De beleving die Stobe creëert draait om vier kernwaarden:
Gezelligheid: Knuffelen met kussentjes erbij en popcorn
Convenience: Geen gedoe met het naar beneden halen van tv's
Status: De hele Hollywood-ervaring in je eigen huis
Flexibiliteit: Overal kunnen kijken tijdens sportevenementen
"Als ik opnieuw zou beginnen, zou ik meteen inzetten op de beleving in plaats van het product," reflecteert Zhou Yi op zijn leerproces.
Merkidentiteit: Jij bent niet je product
Een krachtige merkidentiteit ontstaat wanneer je verder kijkt dan je product en een complete wereld creëert die resoneert met je doelgroep.
Het bioscoop-thema als strategische keuze
Stobe's bioscoop-thema is geen marketing-gimmick, het is strategische merkidentiteit die zichtbaar wordt in:
Naamgeving: De "Titanic model" in plaats van "Model X1"
Marketing: Rode loper concepten en Hollywood-terminologie
Communicatie: Bioscoop sound effects en filmreferenties
Toekomstplannen: Video's die inspelen op nieuwe filmreleases
Zhou Yi denkt volledig in zijn thema en komt met creatieve concepten zoals video's waarbij klanten door een portal lopen en plotseling in een bioscoopzaal staan die eigenlijk hun slaapkamer is.
Deze consistente thematische benadering zorgt ervoor dat Stobe zich onderscheidt van de talloze andere beamer-verkopers online. Waar concurrenten praten over technische specificaties en prijzen, communiceert Stobe over inspiratie en het totale bioscoop plaatje.
Videomarketing: Beleving maken zichtbaar
Videomarketing is bij uitstek het medium om beleving over te brengen omdat het emotie, sfeer en context kan tonen op een manier die tekst en foto's niet kunnen evenaren.
Zhou Yi startte met de klassieke fout van random content posten zonder strategie erachter. Maandenlang postte hij content op Instagram en TikTok met minimale resultaten: één bereik hier, één klant daar.
Het video ecosysteem van Stobe
Hij ontwikkelde een video-ecosysteem waarbij elke fase van de customer journey wordt bediend met specifieke content:
Awareness fase: UGC-video's die "Movie Night" situaties tonen waarbij echte klanten genieten van hun Stobe beamer in natuurlijke settings.
Consideratie fase: Premium content gefilmd door een cameraman met professionele apparatuur.
Beslissing fase: Branded concepten die de complete bioscoopervaring laten zien.
Zhou Yi hanteert nu een gestructureerd videoproductieplan waarbij hij maandelijks twintig keer drie video's produceert en distribueert.
"In mijn markt moet het visueel in de eerste stadia gezien worden." Want mensen hebben altijd bepaalde vragen over producten. En in die video's ga je die juist beantwoorden," legt Zhou Yi uit.
Social proof: Vertrouwen door zichtbaarheid
In een digitale wereld vol dropshippers, nepmerken en onduidelijke bedrijven is social proof crucialer dan ooit geworden.
Zhou Yi lost dit strategisch op door zelf zichtbaar te zijn in zijn marketing en transparant te zijn over zijn bedrijf en proces. Door zelf de hoofdrol te spelen in video's, kantoor filmpjes te maken, en zijn persoonlijke verhaal te delen, creëert hij een persoonlijke verbinding met zijn doelgroep.
"Mensen willen gewoon weten van welk bedrijf ze iets kopen. Het persoonlijke aspect, dat vinden ze interessant," verklaart Zhou Yi zijn benadering.
Multi-channel customer journey
Zhou Yi begrijpt dat social proof onderdeel is van een langere customer journey waarbij mensen meerdere contactmomenten nodig hebben voordat ze een aankoop doen. Hij heeft daarom een multi-channel aanpak ontwikkeld:
- Meta ads: Eerste bewustwording creëren
- Email marketing: Nurturing en vertrouwen opbouwen
- Google retargeting: Herinneringen sturen
- SEO content: Organische ontdekking via subtiele product placements
Van kenmerken naar transformatie: Jouw actieplan
De grootste les uit Zhou Yi's reis is dat ondernemers vaak vanuit zichzelf denken in plaats van vanuit hun klanten. Ze communiceren wat zij belangrijk vinden (product kenmerken) in plaats van wat klanten werkelijk zoeken (emotionele uitkomsten en belevingen).
Stap 1: Stop met feature-focus
In plaats van "Onze beamer heeft 4K resolutie en is draagbaar" communiceer je "Verander elke kamer in een bioscoop."
Zhou Yi benadrukt dat de meeste mensen fan zijn van het product zelf, waardoor ze het totale plaatje missen dat klanten eigenlijk zoeken.
Stap 2: Definieer je echte waarde
Stel fundamentele vragen:
- Welke transformatie bied ik werkelijk?
- Welke emotie wek ik op bij gebruik van mijn product?
- Wat is de diepere behoefte die ik vervul?
Stap 3: Bouw je beleving-ecosysteem
Zorg dat customer experience, merkidentiteit, video marketing en social proof elkaar versterken. Elke interactie met je merk moet de gewenste beleving versterken.
Stap 4: Test en optimaliseer voortdurend
Zhou Yi adviseert verschillende concepten te testen. A/B test niet alleen advertenties, maar ook verschillende emotionele hooks en belevingen.
De toekomst is emotioneel
Terwijl AI en automatisering steeds meer productie en processen overnemen, wordt menselijke beleving juist waardevoller. Zhou Yi observeert dat mensen steeds meer authenticiteit zoeken, juist omdat AI-generated content toeneemt.
De ondernemers die winnen in de komende jaren, begrijpen dat ze geen producten verkopen maar transformaties aanbieden. Ze stoppen met het opsommen van kenmerken en beginnen met het creëren van ervaringen die klanten écht willen meemaken.
"Het zijn ook een beetje klassieke fouten die er gemaakt worden. Mensen richten zich op vanuit zichzelf, communiceren vanuit wat zij denken wat belangrijk is," waarschuwt Zhou Yi.
De vraag is daarom niet of jouw product goed genoeg is, maar welk gevoel je jouw klanten geeft en hoe je dat elke dag zichtbaar maakt.
Want uiteindelijk kopen mensen niet wat je maakt, maar waarom je het maakt en hoe het hun leven raakt.
Wil je de volledige inzichten van Zhou Yi over het transformeren van productmarketing naar belevingsmarketing? Beluister de volledige podcast aflevering via Spotify, YouTube en Apple Podcast.
.png)
Van product naar beleving: Hoe je stopt met kenmerken verkopen
De kloof tussen winst op papier en geld in de bank: Waarom winstgevende bedrijven toch failliet gaan
Het klinkt als een paradox: een bedrijf dat winstgevend is op papier, maar toch in financiële problemen komt of zelfs failliet gaat. Toch is dit een veel voorkomend fenomeen in het bedrijfsleven. In een recent gesprek met financieel expert Renato Ars werd dit pijnlijk duidelijk: "Boekhoudkundige winst is winst op papier. En dat is omzet minus kosten. En dan kijk je niet naar wat er daadwerkelijk op jouw bankrekening gebeurt."
Deze kloof tussen de cijfers op papier en de werkelijke liquiditeitspositie van een bedrijf kan fatale gevolgen hebben. In dit artikel duiken we dieper in waarom bedrijven met een gezonde winstmarge toch kopje onder kunnen gaan en hoe je dit kunt voorkomen.
Het verschil tussen winst en cashflow
Voordat we ingaan op de gevaren, is het belangrijk om het verschil tussen winst en cashflow te begrijpen. Winst is wat overblijft als je je kosten van je omzet aftrekt. Maar die omzet is niet hetzelfde als het geld dat daadwerkelijk op je bankrekening staat.
Zoals Renato Ars uitlegt:
"Als je kijkt naar boekhoudkundige winst, dan ga je voorbij aan zaken die op de balans staan. Zoals een financiering die je nodig hebt, die je terug moet betalen. De rente die je erover moet betalen. De investeringen die gedaan moeten worden."
Een eenvoudig voorbeeld:
- Je verkoopt voor €100.000 aan producten in juni
- Je kosten voor deze producten bedragen €60.000
- Op papier heb je €40.000 winst gemaakt
Maar:
- Je klanten betalen pas in augustus (over 60 dagen)
- Je leveranciers moet je in juli betalen (over 30 dagen)
- Je hebt ondertussen je lopende kosten voor personeel, huur, etc.
Het resultaat? In juli heb je een liquiditeitstekort, ondanks de 'winst' die je in juni hebt gemaakt.
Vijf redenen waarom winstgevende bedrijven cashflow problemen krijgen
1. Lange betalingstermijnen en slecht debiteurenbeheer
Eén van de belangrijkste oorzaken van cashflow problemen is het verschil tussen het moment van leveren en het moment van betalen. Renato Ars schetst een herkenbaar beeld: "Ik denk dat 80 tot 90 procent van mijn klanten een bank speelt voor haar klanten. Ongeacht de branche waarin ze actief zijn."
Vooral in relaties met grote bedrijven kan dit problematisch worden. Een multinational die pas na 90 dagen betaalt, kan je cashflow ernstig verstoren. Wat op papier een droom contract lijkt, kan in werkelijkheid een nachtmerrie worden voor je liquiditeitspositie.
Een effectief debiteurenbeheer is daarom essentieel. Dit betekent niet alleen zorgen dat facturen op tijd worden verstuurd, maar ook dat er een goed systeem is voor het monitoren en opvolgen van betalingen. Renato adviseert:
"Belangrijke taak daar is dat zeker je grotere klanten moet je een kredietlimiet geven. Dus hoeveel mogen zij openstaan voor zij een volgende bestelling plaatsen."
2. Groei die je bankrekening leegzuigt
Groei wordt vaak gezien als het ultieme doel voor ondernemers. Maar groei kan juist een grote belasting vormen voor je liquiditeitspositie. Zoals Renato uitlegt:
"Als je groeit, dan moet je vooruit investeren. Want je zult voorraden misschien moeten aanleggen. Of je moet meer inkopen om meer producten te kunnen maken."
Dit betekent dat je eerst meer geld uitgeeft voordat er extra inkomsten binnenkomen. Deze voorfinanciering kan een zware last vormen, vooral als je niet beschikt over voldoende werkkapitaal of externe financiering.
3. Gebrek aan inzicht in werkelijke kosten en marges
Veel ondernemers sturen primair op omzet, zonder daarbij de werkelijke kosten en marges in beeld te hebben. "Ik zie bedrijven heel veel sturen op omzet. En op omzet sturen is heel leuk, maar omzet sturen betekent vaak dat je eerst moet investeren in nieuwe voorraad, in mensen om zoveel omzet te kunnen realiseren, voordat het zich gaat uitbetalen, letterlijk," aldus Renato.
Zonder een goed beeld van je kostprijs en marges, kun je niet bepalen of je activiteiten daadwerkelijk winstgevend zijn. Een product dat op papier winst oplevert, kan in werkelijkheid verliesgevend zijn als alle kosten worden meegerekend.
4. Afnemende kredietwaardigheid bij groei
Een paradoxaal aspect van groei is dat het je kredietwaardigheid onder druk kan zetten. Als je groeit, heb je vaak meer werkkapitaal nodig. Maar als je financiële ratio's verslechteren door de groei, kan dit je toegang tot krediet juist beperken.
Banken en andere financiers kijken niet alleen naar je winstcijfers, maar vooral naar je vermogen om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Een gezonde liquiditeitspositie is daarom essentieel voor je kredietwaardigheid.
Renato benadrukt het belang van een sterke cashpositie:
"Kijk, als een bedrijf groeit, zie je dus de cashflow dalen, de beschikbare cashruimte zie je dalen. En het gevolg daarvan is vaak dat de aansturing van het bedrijf, zowel in het management als in de strategie die het bedrijf volgt, niet meer eenduidig en helder is."
5. Onvoorziene uitgaven zonder buffer
Zelfs het meest zorgvuldige financiële plan kan worden verstoord door onvoorziene omstandigheden. Een belangrijke machine die kapot gaat, een grote klant die failliet gaat, of een onverwachte BTW-naheffing, zonder een financiële buffer kunnen dergelijke gebeurtenissen fataal zijn voor je liquiditeitspositie.
Hoe voorkom je dat je winstgevende bedrijf in cashflow problemen komt?
1. Creëer inzicht in je cashflow
De eerste stap naar het voorkomen van liquiditeitsproblemen is inzicht krijgen in je cashflow. Renato adviseert:
"Wat ik altijd bedrijven adviseer is, maak eerst eens inzicht. Zorg dat je boekhouding erbij is. Dat je echt tot op de dag van vandaag of tot en met afgelopen maand bij bent in jouw administratie."
Dit inzicht stelt je in staat om snel te schakelen en problemen vroegtijdig te signaleren. Door regelmatig naar je cashflow te kijken, kun je anticiperen op periodes waarin je liquiditeitspositie onder druk komt te staan.
2. Implementeer een sterk debiteurenbeheer
Een effectief debiteurenbeheer is essentieel om je liquiditeitspositie gezond te houden. Dit omvat:
- Duidelijke betalingsvoorwaarden communiceren
- Kredietcontrole uitvoeren voor nieuwe klanten
- Proactief factureren en opvolgen
- Credit Limieten instellen voor grotere klanten
- Gebruik maken van automatische herinneringen
- Indien nodig, inschakelen van een incassobureau
Door actief je debiteuren te beheren, zorg je ervoor dat het geld dat je op papier hebt verdiend ook daadwerkelijk op je bankrekening komt.
3. Plan je groei zorgvuldig
Groei is goed, maar alleen als je die kunt financieren. Maak daarom een gedegen groeiplan dat rekening houdt met je liquiditeitspositie:
- Bereken hoeveel extra werkkapitaal je nodig hebt
- Zoek tijdig naar financieringsmogelijkheden
- Overweeg gefaseerde groei om de druk op je cashflow te beperken
- Kijk kritisch naar betalings- en leveringsvoorwaarden bij nieuwe klanten
Een weloverwogen groeiplan voorkomt dat succes omslaat in een cashflow probleem.
4. Bouw aan je kredietwaardigheid
Je kredietwaardigheid is een belangrijk vangnet voor momenten waarop je liquiditeitspositie onder druk staat. Besteed daarom aandacht aan factoren die je kredietwaardigheid versterken:
- Zorg voor een gezonde balansverhouding
- Bouw een positieve betalingshistorie op
- Wees transparant naar financiers over je plannen
- Lever tijdig en correcte financiële rapportages aan
Een goede kredietwaardigheid geeft je toegang tot financiering wanneer je die nodig hebt, en vaak tegen betere voorwaarden.
5. Creëer een financiële buffer
Een financiële buffer is essentieel om tegenslagen op te vangen. Renato adviseert om niet alle winst direct te herinvesteren of uit te keren, maar een deel te reserveren voor onvoorziene omstandigheden.
"Als een ondernemer zegt, ik ben er aan toe om mijn bedrijf te verkopen of over te dragen. Dan kijk ik eerst, ga ik goed gesprek met de ondernemer aan. Ook hier weer dat na inzicht van de cijfers, het plan makende. Hoe onafhankelijk is het bedrijf?" Dit inzicht in de cijfers en de weerbaarheid van het bedrijf is cruciaal.
6. Schakel tijdig professionele hulp in
Veel ondernemers wachten te lang met het inschakelen van hulp. Financiële problemen worden vaak pas zichtbaar als het al bijna te laat is. Schaam je niet om tijdig advies te vragen aan professionals zoals een financieel adviseur of accountant.
Zoals Renato het verwoordt: "Heel veel bedrijven niet groot genoeg voor een fulltime CFO of een fulltime strategisch financieel partner in het management team. Is ook helemaal niet nodig voor deze bedrijven. Maar het is wel belangrijk dat iemand meekijkt bij de ondernemer."
Praktische tools voor cashflow management
Om je liquiditeitspositie te monitoren en verbeteren, zijn er verschillende tools beschikbaar:
- Cashflow forecast: Stel een prognose op van je verwachte inkomsten en uitgaven voor de komende 6-12 maanden.
- Debiteuren-dashboard: Houd bij welke facturen openstaan en hoe lang, zodat je tijdig actie kunt ondernemen.
- Werkkapitaal Analyse: Analyseer hoe je werkkapitaal is opgebouwd en waar mogelijkheden liggen voor optimalisatie.
- Break-even analyse: Bereken hoeveel omzet je minimaal nodig hebt om je kosten te dekken.
- Scenarioplanning: Stel verschillende scenario's op voor je cashflow, zodat je voorbereid bent op tegenvallers.
Conclusie: Winst is pas echt als het op je bankrekening staat
Winst op papier is mooi, maar het betaalt geen rekeningen. Alleen cash doet dat. Zoals Renato zo treffend opmerkt:
"Het is niet voor niets dat mijn bedrijf Cashflows heet. Niet Cashflows als in de zin van ik regel financieringen. Maar Cashflows in de zin van het moet stromen. Dus je geld moet stromen naar binnen en naar buiten. Maar vooral naar binnen natuurlijk wil je je bedrijf winstgevend neerzetten."
Door aandacht te besteden aan je liquiditeitspositie, een sterk debiteurenbeheer te implementeren en je kredietwaardigheid te versterken, kun je ervoor zorgen dat je winstgevende bedrijf niet alleen op papier succesvol is, maar ook in werkelijkheid financieel gezond blijft.
Wil je meer inzichten over hoe je jouw liquiditeitspositie kunt verbeteren en cashflow problemen kunt voorkomen? Luister dan naar de volledige Onruststokerz podcast aflevering met Renato Ars via Spotify, Youtube of Apple podcast, waarin hij dieper ingaat op het belang van financieel inzicht en effectief cashflow management.
.png)
De kloof tussen winst op papier en geld in de bank: Waarom winstgevende bedrijven toch failliet gaan
Van omzet naar cashflow: Waarom groeien zonder financieel plan gevaarlijk is
Je bedrijf groeit, de omzet stijgt en de winstcijfers zien er goed uit op papier. Maar dan kijk je naar je bankrekening en ziet een heel ander verhaal. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige. In een recent gesprek met Renato Ars, oprichter van Cashflows, werd dit fenomeen haarscherp uitgelegd:
"Boekhoudkundige winst is winst op papier. En dat is omzet minus kosten. En dan kijk je niet naar wat er daadwerkelijk op jouw bankrekening gebeurt."
Dit verschil tussen omzet en daadwerkelijke cashflow is precies waar veel ondernemers de mist in gaan. In deze blog duiken we dieper in waarom groeien zonder gedegen financieel plan gevaarlijk kan zijn en hoe je liquiditeitsproblemen kunt voorkomen.
De groei-paradox: Meer omzet, minder cash
Het klinkt tegenstrijdig, maar het is een realiteit waar veel groeiende bedrijven mee worstelen: naarmate je omzet groeit, kan je beschikbare cash juist afnemen. Renato Ars legt uit waarom:
"Als je groeit, dan moet je vooruit investeren. Want je zult voorraden misschien moeten aanleggen. Of je moet meer inkopen om meer producten te kunnen maken. Of meer diensten te kunnen leveren. Maar de betalingstermijn die je zelf aan je klanten aanbiedt, is nog steeds 30 dagen of 60 dagen."
Dit creëert een tijdelijk gat in je cashflow:
- Je koopt meer in om aan de groeiende vraag te voldoen
- Je betaalt deze inkopen vaak direct of binnen korte termijn
- Je klanten betalen je pas na 30, 60 of soms zelfs 90 dagen
- In die tussentijd moet je wel personeel betalen, huur afdragen, etc.
Het resultaat? Je bankrekening loopt leeg, terwijl je winst op papier er fantastisch uitziet.
Liquiditeitsproblemen: Hoe gezonde bedrijven toch failliet gaan
"Ik denk dat 80 tot 90 procent van mijn klanten een bank speelt voor haar klanten," aldus Renato. Dit fenomeen verklaart waarom winstgevende bedrijven toch in liquiditeitsproblemen kunnen komen.
Een groot contract met een multinational klinkt als een droom, maar kan een nachtmerrie worden als deze klant pas na 90 dagen betaalt. Ondertussen moet jij wel je leveranciers, personeel en andere kosten blijven betalen. Dit kan leiden tot een situatie waarin je:
- Rekeningen niet op tijd kunt betalen
- Investeringsmogelijkheden moet laten schieten
- Dure noodkredieten moet afsluiten
- In het ergste geval: failliet gaat, ondanks een gezonde winstmarge
Dit onderstreept het belang van gedegen cashflow management, waarbij je niet alleen kijkt naar hoeveel geld er binnenkomt, maar ook wanneer.
De vier pijlers van effectieve liquiditeitsplanning
Om liquiditeitsproblemen te voorkomen en gezond te groeien, is een sterke liquiditeitsplanning essentieel. Deze planning bestaat uit vier belangrijke pijlers:
1. Breng je huidige cashpositie in kaart
De eerste stap is weten waar je nu staat. Zoals Renato adviseert: "Zorg aan te beginnen dat je boekhouding erbij is. Dat je echt tot op de dag van vandaag of tot en met in ieder geval afgelopen maand, dat je bij bent in jouw administratie."
Dit betekent:
- Je administratie up-to-date houden
- Inzicht hebben in je openstaande facturen (debiteuren)
- Weten welke rekeningen je nog moet betalen (crediteuren)
- Je huidige bank positie kennen
2. Voorspel toekomstige kasstromen
Een cashflow forecast is essentieel om liquiditeitsproblemen te voorkomen. Hierbij breng je in kaart:
- Wanneer verwacht je betalingen van klanten?
- Wanneer moet je leveranciers betalen?
- Welke vaste lasten komen eraan (huur, salarissen, etc.)?
- Welke investeringen wil je de komende periode doen?
"Maak een goede prognose op basis van hoe jouw bedrijf werkt. Welke klanten heb je? Wat nemen die klanten af? Wanneer nemen ze het af? Gaat jouw factuur er dan uit? Wanneer betalen ze?" aldus Renato.
3. Implementeer een strakke financiële strategie
Met inzicht in je huidige en toekomstige cashflow kun je een financiële strategie ontwikkelen. Deze strategie moet antwoord geven op vragen als:
- Hoe ga je groeien zonder liquiditeitsproblemen te krijgen?
- Welke betalingsvoorwaarden kun je hanteren?
- Heb je extra financiering nodig om je groei te ondersteunen?
- Hoe ga je om met seizoenspatronen in je inkomsten en uitgaven?
Een goed doordachte financiële strategie zorgt ervoor dat je niet alleen groeit in omzet, maar ook je cashpositie gezond blijft.
4. Monitor en stuur regelmatig bij
"In die rapportage zit standaard een cashflow forecast met een cashflow reality. Hoe kan het dat ik meer omzet maak, maar dat mijn cash achterblijft?" Dit is een cruciale vraag die Renato regelmatig stelt.
Door regelmatig je werkelijke cashflow te vergelijken met je prognose, kun je snel bijsturen als er afwijkingen ontstaan. Dit betekent:
- Maandelijks je cijfers analyseren
- Afwijkingen onderzoeken en verklaren
- Waar nodig je strategie aanpassen
- Proactief handelen bij dreigende crashproblemen
Praktische tips om je cashflow te verbeteren
Naast een solide liquiditeitsplanning, zijn er concrete stappen die je kunt nemen om je cashflow direct te verbeteren:
1. Stroomlijn je facturatieproces
- Stuur facturen direct na levering, niet aan het eind van de maand
- Maak het betalen zo gemakkelijk mogelijk (verschillende betaalopties)
- Overweeg deelbetalingen bij grotere projecten
2. Verscherp je debiteurenbeheer
Renato benadrukt: "Belangrijke taak daar is dat zeker je grotere klanten moet je een kredietlimiet geven. Dus hoeveel mogen zij openstaan voor zij een volgende bestelling plaatsen."
Andere tips:
- Voer een kredietcheck uit bij nieuwe klanten
- Stuur tijdige betalingsherinneringen
- Overweeg een korting voor snelle betalers
- Hanteer een duidelijk incassobeleid
3. Onderhandel met leveranciers
- Probeer langere betalingstermijnen te krijgen bij leveranciers
- Onderhandel over betalingsvoorwaarden bij grote orders
- Bouw strategische relaties op die flexibiliteit bieden in moeilijke tijden
4. Bouw een financiële buffer op
Als het goed gaat, is het verleidelijk om alle winst direct te investeren in groei. Maar een gezonde buffer is essentieel:
- Streef naar minimaal 3-6 maanden aan vaste lasten als buffer
- Zorg voor een kredietlijn voordat je deze nodig hebt
- Overweeg verschillende financieringsvormen (lening, factoring, etc.)
De rol van een financiële sparringpartner
Niet elke ondernemer is een financieel expert, en dat hoeft ook niet. Zoals Renato uitlegt: "Een ondernemer in het segment MKB is vaak heel goed of heeft heel veel kennis van het product, de markt en de dienst die die levert."
Overweeg daarom een financiële sparringpartner in te schakelen die:
- Je helpt met het opstellen van een liquiditeitsplanning
- Je financiële strategie kritisch beoordeelt
- Regelmatig met je meekijkt naar je cijfers
- Je waarschuwt voor potentiële liquiditeitsproblemen
Dit hoeft geen fulltime CFO te zijn; veel bedrijven werken met een part-time financieel adviseur of een 'CFO on demand' zoals Renato dat aanbiedt.
Conclusie: Van reactief naar proactief financieel management
Groeien zonder financieel plan is als zeilen zonder kompas – je kunt een eindje komen, maar de kans is groot dat je ergens strandt. Door bewust te worden van het verschil tussen omzet en cashflow, en door een gedegen liquiditeitsplanning te implementeren, kun je van reactief naar proactief financieel management gaan.
Zoals Renato het samenvat: "Wat ik altijd bedrijven adviseer is, maak eerst inzicht. Dan kun je namelijk heel snel schakelen. Ga vanuit dat inzicht eens kijken naar, maak eens een bedrijfsscan en ga kijken waar je naartoe wil. Hoe verhouden eigenlijk omzet en kosten zich tot elkaar? Wat is de marge die je realiseert? Als je dat in kaart hebt, dan heb je al een hele goede basis om de volgende stappen te nemen."
Door niet alleen te sturen op omzet, maar vooral op je cashflow, bouw je een bedrijf dat niet alleen op papier, maar ook in werkelijkheid financieel gezond is.
Wil je meer weten over hoe je je cashflow kunt optimaliseren en liquiditeitsproblemen kunt voorkomen? Luister dan naar de volledige Onruststokerz podcast aflevering met Renato Ars via Spotify, Youtube of Apple podcast, waarin hij dieper ingaat op effectief cashflow management en financiële strategieën voor groeiende bedrijven.
.png)
Van omzet naar cashflow: Waarom groeien zonder financieel plan gevaarlijk is
Het ritme van succes: Waarom routines en structuur essentieel zijn voor ondernemers groei
Als ondernemer wil je natuurlijk dat je bedrijf groeit. Je hebt innovatieve ideeën, je werkt hard en je investeert in marketing en sales. Maar toch blijft de groei soms uit. In een recent gesprek met scaling up expert Paul Turlings werd één verrassend eenvoudig, maar vaak onderschat aspect van ondernemers groei belicht: de kracht van routines en structuur.
"Begin met een strakke ritme in je organisatie te brengen," adviseert Paul. "Een ritme waarbij je elke dag, elke week, elke maand de juiste meetings hebt waarin je kijkt: lig ik nog op koers?"
Dit artikel duikt dieper in waarom juist die routines en structuur het verschil kunnen maken tussen stagnatie en groei. En nog beter: hoe jij deze principes direct toepast.
De paradox van vrijheid door structuur
Veel ondernemers zijn juist gaan ondernemen om vrij te zijn. Vrij van de beperkende structuren van een baan in loondienst. Vrij om hun eigen ideeën na te jagen. Vrij om zelf te bepalen hoe hun dag eruitziet.
Het lijkt daarom contradictorisch om te suggereren dat meer structuur en routines de sleutel tot groei zijn. Maar hier komt de paradox: juist door de juiste structuren en routines in te bouwen, creëer je meer vrijheid.
Paul legt uit: "Routines en structuur geven ruimte in je hoofd. En als je er niet over hoeft na te denken, kost het ook geen energie." Met andere woorden: door vaste routines te implementeren voor terugkerende taken en beslissingen, houd je mentale capaciteit over voor de dingen die er écht toe doen.
De vijf pijlers van een effectieve bedrijfsstructuur
Gebaseerd op inzichten uit de scaling up methodiek en Pauls jarenlange ervaring met het coachen van ondernemers, zijn er vijf essentiële pijlers voor een effectieve bedrijfsstructuur:
1. Een doordachte dagplanning
De manier waarop je je dag start en indeelt, bepaalt grotendeels je productiviteit en effectiviteit. Paul benadrukt dat veel ondernemers hun dag reactief beginnen: direct e-mails checken, reageren op wat binnenkomt, en voor ze het weten is het middag en hebben ze nog niets aan hun prioriteiten gedaan.
Een effectieve dagplanning begint idealiter de dag ervoor, waarbij je:
- Je top 3 prioriteiten voor de volgende dag vastlegt
- Blokken in je agenda reserveert voor diepe focus-tijd
- Bewust momenten inplant voor het checken van e-mail en andere communicatie
- Tijd vrijhoudt voor onverwachte zaken (want die komen er altijd)
"Alles wat een gewoonte is, hoef je niet over na te denken," zegt Paul. Door dagelijks dezelfde structuur te volgen, wordt het een automatisme dat je nauwelijks energie kost.
2. Wekelijkse alignment meetings
Een van de krachtigste routines uit de scaling up methodiek is de wekelijkse "alignment meeting". Deze vergadering van idealiter niet meer dan 60 minuten dient om het team op één lijn te houden en obstakels weg te nemen.
De structuur van deze meeting is simpel maar effectief:
- 5 minuten: Delen van persoonlijke en professionele successen
- 10 minuten: Reviewen van cijfers en KPI's
- 10 minuten: Update van klant- en markt feedback
- 25 minuten: Identificeren en oplossen van knelpunten
- 10 minuten: Bepalen van prioriteiten voor de komende week
"Die alignment meeting is niet onderhandelbaar," benadrukt Paul. "Ook niet als het druk is. Júíst niet als het druk is." Het is deze vergadering die voorkomt dat teamleden langs elkaar heen werken en die zorgt dat de focus blijft op wat echt belangrijk is.
3. Een robuust tijdmanagement systeem
Timemanagement gaat niet alleen over productiviteit, maar vooral over het maken van de juiste keuzes. Paul deelt een interessante observatie: "Je ziet dat ondernemers bij doorgroei vooral bezig zijn met omzet binnenhalen. Men is heel veel met klanten bezig, terwijl dat eigenlijk het moment zou moeten zijn dat je ook die binnenkant schaalbaar gaat maken."
Een effectief timemanagement systeem helpt je bij:
- Het bewaken van de balans tussen 'in je bedrijf' en 'aan je bedrijf' werken
- Het identificeren van activiteiten die je kunt delegeren of automatiseren
- Het prioriteren van strategische taken boven operationele brandjes blussen
- Het vrijmaken van tijd voor reflectie en strategische planning
Zonder een goed tijd managementsysteem ben je als ondernemer voortdurend aan het reageren op de waan van de dag, in plaats van proactief je bedrijf te leiden.
4. Kwartaalplanning en evaluatie
Naast dagelijkse en wekelijkse routines, is ook het kwartaal ritme essentieel. Paul adviseert:
"Elk kwartaal neem je een dag om terug te kijken en vooruit te plannen. Wat heeft gewerkt? Wat niet? Wat zijn de prioriteiten voor het komende kwartaal?"
Deze kwartaalplanning geeft je:
- Een moment om je jaarplan bij te stellen op basis van nieuwe inzichten
- De mogelijkheid om één tot drie 'rock projects' te definiëren voor het komende kwartaal
- Een gelegenheid om het team te aligneren op gezamenlijke doelen
- Een natuurlijk moment voor teambuilding en het vieren van successen
Het kwartaal ritme is lang genoeg om betekenisvolle projecten af te ronden, maar kort genoeg om flexibel te blijven in een veranderende markt.
5. Een compleet planningssysteem
Al deze elementen komen samen in wat Paul een "planningssysteem" noemt - een gestructureerde aanpak die ervoor zorgt dat strategische beslissingen worden vertaald naar dagelijkse acties.
"Veel ondernemers hebben wel een plan, maar geen systeem om dat plan uit te voeren," legt Paul uit. "Ze dobberen maar een beetje rond, noem ik het dan, maar wel in ruig weer. Ze hebben niet een duidelijke koers waar ze heen willen."
Een effectief planningssysteem omvat:
- Een 10-jaars visie die richting geeft
- Een 3-jarenplan met concrete doelstellingen
- Een 1-jaarplan met kwartaal doelen
- Kwartaal Prioriteiten (de 'rocks')
- Wekelijkse doelen en KPI's
- Dagelijkse acties en routines
Door dit systeem consequent toe te passen, wordt de kloof tussen strategie en uitvoering overbrugd.
De praktijk: hoe routines échte groei stimuleren
De theorie is één ding, maar hoe werkt dit in de praktijk? Paul deelt een voorbeeld van een ondernemer die door het implementeren van deze structuren significant is gegroeid.
Een ondernemer in de IT-sector was jarenlang blijven hangen rond de 10-15 medewerkers. Ondanks verschillende groei-initiatieven slaagde hij er niet in om door te groeien naar de volgende fase. Zijn dagen waren gevuld met brandjes blussen, klantgesprekken en technische vraagstukken. Voor strategische planning was nauwelijks tijd.
Door het implementeren van een strakke dagplanning, wekelijkse alignment meetings en kwartaalplanning, creëerde hij ruimte om aan zijn bedrijf te werken in plaats van alleen erin. Binnen twee jaar groeide het bedrijf naar 35 medewerkers, met een verdubbeling van de omzet en een verdrievoudiging van de winstgevendheid.
Het sleutelmoment? Het besef dat "hard werken" niet het antwoord was, maar "slim structureren" wel.
Veel Voorkomende bezwaren en hoe je ze overwint
Ondanks de duidelijke voordelen, hebben veel ondernemers weerstand tegen het implementeren van meer structuur. Hier zijn de meest voorkomende bezwaren en waarom ze niet kloppen:
"Ik ben creatief, structuur beperkt mijn creativiteit"
Paul weerlegt dit direct: "We worden allemaal heel creatief geboren. Maar als je routines brengt in je bedrijf, geeft dat juist ruimte in je hoofd voor creativiteit."
Denk aan beroemde creatievelingen zoals schrijver Stephen King of componist Ludwig van Beethoven, beiden bekend om hun strakke dagelijkse routines die hun creativiteit juist ondersteunen.
"Ik heb geen tijd om dit allemaal te implementeren"
Dit is een classic catch-22: je hebt geen tijd om structuur aan te brengen omdat je geen structuur hebt. Paul's advies? "Begin klein." Kies één routine en maak die consistent. Dan een tweede, dan een derde."
Begin bijvoorbeeld met een effectieve dagplanning voor een week. Evalueer na een week wat het je heeft opgeleverd en blijf het doen als het waardevol is.
"Mijn team zal weerstand bieden tegen al deze meetings"
"Meetings hebben een slechte naam omdat de meeste meetings slecht zijn," legt Paul uit. "Maar een goed geleide meeting van 60 minuten per week kan uren aan inefficiëntie en miscommunicatie voorkomen."
De sleutel is om duidelijk te communiceren waarom deze structuur belangrijk is en consistent te zijn in de uitvoering.
"Ik ben als ondernemer juist gaan ondernemen voor de vrijheid"
Dit is misschien wel het hardnekkige bezwaar. Maar zoals Paul uitlegt: "Vrijheid ontstaat niet door een gebrek aan structuur, maar door de juiste structuur." Dit is de paradox van structuur: door de juiste kaders te scheppen, creëer je juist meer ruimte voor wat echt belangrijk is.
Aan de slag: implementeer je eerste ritmes
Klaar om te beginnen met het implementeren van meer structuur in je onderneming? Hier zijn drie concrete stappen die je vandaag nog kunt zetten:
Stap 1: Audit je huidige tijdsbesteding
Voordat je nieuwe routines implementeert, is het nuttig om te weten waar je tijd nu naartoe gaat. Houd voor een week bij:
- Waar je tijd daadwerkelijk aan besteedt (niet waar je dénkt dat je tijd aan besteedt)
- Welke activiteiten energie geven en welke energie kosten
- Wat je steeds uitstelt maar eigenlijk belangrijk is
- Welke terugkerende taken of beslissingen veel mentale energie kosten
Deze inzichten vormen de basis voor je nieuwe ritmes en routines.
Stap 2: Installeer je eerste "niet-onderhandelbare" routine
Kies één routine die je vanaf nu consistent gaat implementeren. Paul's suggestie: "Begin met een dagelijkse planning sessie van 15 minuten aan het eind van je werkdag om de volgende dag voor te bereiden."
Maak deze routine "heilig" - niet onderhandelbaar, ongeacht hoe druk het is.
Stap 3: Breng ritme aan in je team
Als je een team hebt, introduceer dan de wekelijkse alignment meeting. Houd deze meeting:
- Op dezelfde dag en tijd elke week
- Strikt beperkt tot 60 minuten
- Met een consistente agenda
- Gericht op het wegnemen van obstakels, niet op statusupdates
Vraag na vier weken feedback van je team over wat werkt en wat beter kan, maar houd vast aan het principe van wekelijkse alignment.
Conclusie: ritme als fundament voor groei
Paul's belangrijkste boodschap is misschien wel deze: "Het is niet de briljante strategie die het verschil maakt, maar de consistente uitvoering." En die consistente uitvoering komt voort uit het hebben van de juiste routines en ritmes.
Door de juiste bedrijfsstructuur te implementeren, een effectieve dagplanning te hanteren, een solide tijd managementsysteem te gebruiken en te werken met een compleet planningssysteem, leg je het fundament voor duurzame groei.
Zoals Paul het samenvat: "Begin dat ritme en die structuur morgen. Het geeft ruimte in je hoofd en het levert je heel veel tijd op. Alles wat een gewoonte is, hoef je niet over na te denken. En als je er niet over na hoeft te denken, kost het ook geen energie."
En precies die extra energie en mentale ruimte zijn wat je nodig hebt om de volgende groeifase van je bedrijf in te luiden.
Wil je meer inzichten van scaling up expert Paul Turlings over hoe je als ondernemer je eigen groei kunt versnellen? Luister dan naar de volledige Onruststokerz podcast aflevering via Spotify, Youtube of Apple podcast waarin Paul dieper ingaat op hoe ondernemers hun eigen groei saboteren en wat je daaraan kunt doen.
.png)
Het ritme van succes: Waarom routines en structuur essentieel zijn voor ondernemers groei
Hoe ondernemers hun eigen groei saboteren: Inzichten van een scaling up expert
"De bottleneck zit aan de top." Deze uitspraak van Scaling Up expert Paul Turlings vat het kernprobleem samen waar veel ambitieuze ondernemers mee worstelen. Als eigenaar van een bedrijf ben je vaak zowel de grootste aanjager als de grootste belemmering voor groei. In een recent gesprek deelde Paul, een gecertificeerd Scaling Up coach met meer dan 35 jaar ervaring, zijn inzichten over hoe ondernemers onbewust hun eigen groei saboteren, en belangrijker nog, hoe ze dit kunnen omdraaien.
De statistieken liegen niet: MKB groei blijft achter
Uit cijfers blijkt dat maar liefst 96% van de ondernemers met een bedrijf kleiner blijft dan acht medewerkers, terwijl de groeipotentie vaak veel groter is. Nog verontrustender: een groot deel van de ondernemers verdient zelfs minder dan modaal. Dit zijn geen nieuwe cijfers, maar ze blijven relevant omdat het patroon zich jaar na jaar herhaalt.
De vraag is: waarom? Als er zoveel informatie beschikbaar is over succesvol ondernemen, waarom blijven dan zoveel bedrijven steken in hun groei?
Zes manieren waarop ondernemers hun eigen groei saboteren
Op basis van Paul's inzichten en de Scaling Up methodiek zijn er zes hoofdredenen waarom ondernemers hun eigen groei in de weg staan:
1. Het gebrek aan discipline vs. De mythe van lef
Een van de grootste misvattingen over ondernemerschap is dat je vooral veel lef moet hebben om succesvol te zijn. Paul nuanceert dit:
"Ik denk zelf dat het hebben van discipline en focus nog veel belangrijker zijn dan lef en durf."
Het is makkelijker om jezelf te verkopen als "iemand met lef" dan toe te geven dat je misschien niet de discipline hebt om dag in dag uit de juiste activiteiten uit te voeren. Maar juist die discipline - het systematisch werken aan je doelen, maakt het verschil tussen het incidentele succes en duurzame groei.
2. Onduidelijke kernwaarden
"Bij negen van de tien bedrijven waar ik binnenkom en ik vraag wat hun kernwaarden zijn, is het antwoord: 'Oh, ik zal ze even opzoeken'," vertelt Paul. Kernwaarden die niet leven in de organisatie, voegen niets toe.
Echte kernwaarden zijn niet zomaar een mooie tekst op je website. Ze zijn de leidende principes die bepalen hoe je zaken doet. Kernwaarden helpen bij het aannemen van de juiste mensen, het nemen van de juiste beslissingen en het oplossen van problemen.
Wanneer kernwaarden alleen op papier bestaan en niet in de dagelijkse praktijk worden geleefd, blijft een belangrijk stuurmechanisme voor groei onbenut.
3. Gebrek aan ritme en routines
Paul's belangrijkste advies aan ondernemers? "Begin met een strakke ritme in je organisatie te brengen waarbij je elke dag, elke week, elke maand de juiste meetings hebt waarin je kijkt: lig ik nog op koers?"
Veel ondernemers verzetten zich tegen structuur en routines omdat ze denken dat dit hun creativiteit beperkt. Het tegendeel is waar: goede routines geven juist vrijheid. Ze zorgen ervoor dat je niet steeds over dezelfde basiszaken hoeft na te denken, waardoor je mentale ruimte vrijkomt voor de dingen die écht belangrijk zijn.
De Rockefeller Habits, een kernonderdeel van de Scaling Up methodiek, zijn hierbij essentieel. Deze gewoonten, afgeleid van de werkwijze van John D. Rockefeller, bieden een kader voor effectieve bedrijfsvoering.
4. Onvermogen om de juiste mensen te selecteren (en los te laten)
"Als je goede mensen aan boord hebt die gedisciplineerd zijn en de drive hebben en je kernwaarden delen en die resultaten kunnen behalen, dan zal je zien dat heel veel dingen vanzelf gaan."
Het tegenovergestelde is ook waar: mensen die niet passen binnen je cultuur of niet presteren zoals nodig, kunnen je hele organisatie naar beneden trekken. Wat vervolgens gebeurt? Je beste mensen worden gefrustreerd en verlaten het bedrijf, terwijl de mindere performers blijven hangen.
Veel ondernemers zijn echter niet goed in het nemen van de moeilijke beslissing om afscheid te nemen van mensen die niet (meer) passen. Emoties spelen hierbij een grote rol:
"Misschien is dit wel de persoon waarmee je samen je bedrijf hebt opgericht, of een medewerker die je in de beginjaren enorm heeft geholpen."
5. Het missen van een "Unfair Advantage"
Bedrijven die echt groeien, hebben wat Paul een "oneerlijk voordeel" noemt, iets wat hen onderscheidt in de markt en wat niet gemakkelijk te kopiëren is door concurrenten.
Hij illustreert dit met het verhaal van een lokale supermarkteigenaar:
"Van Velzen had een groot pand en bedacht: als iemand voor meer dan 50 gulden boodschappen deed, werden ze 's middags gratis thuisgebracht in een knalorange busje met een meertonige toeter. Hiermee creëerde hij een onredelijk voordeel dat niet te kopiëren was door concurrenten."
Te veel ondernemers proberen te concurreren op zaken die gemakkelijk te kopiëren zijn, zoals prijs of algemene kwaliteit, in plaats van te zoeken naar hun unieke voordeel.
6. De verkeerde rol spelen in je eigen bedrijf
Een laatste saboteur van groei is wanneer ondernemers vastzitten in een rol die niet bij hen past. Paul ziet dit vaak gebeuren:
"Veel start-ups beginnen omdat iemand een technologie mooi vindt of een kei is in sales. Maar als je groter wordt, moet je in plaats van sales of product development je bedrijf gaan leiden. Dat zijn verschillende dingen met andere competenties."
Sommige ondernemers blijven hangen in een rol waar ze niet (meer) goed in zijn, uit angst om controle te verliezen of omdat ze niet weten hoe ze moeten delegeren. Dit belemmert niet alleen hun persoonlijke groei, maar ook die van hun bedrijf.
Ondernemerscoaching: De waarde van een onafhankelijke spiegel
Een rode draad in Paul's verhaal is het belang van reflectie. Niet voor niets stelt hij: "Er is geen topsporter die wereldkampioen is geworden zonder coach, en dat geldt eigenlijk ook voor de business."
Toch vinden veel ondernemers het moeilijk om hulp te zoeken. Ze zijn gewend om alles zelf te doen en denken dat ze het allemaal wel weten. Maar juist door die houding missen ze de kans om te groeien.
Een goede ondernemerscoach:
- Houdt je een spiegel voor zonder oordeel
- Helpt je je eigen blinde vlekken te zien
- Houdt je op koers in lijn met je doelen
- Biedt een beproefde methodiek zoals Scaling Up
- Heeft zelf ervaring in het groeien van bedrijven
Dit laatste punt benadrukt Paul extra: "Als je niet een keer die groei hebt meegemaakt, als je die ervaring niet hebt, is het heel moeilijk om te coachen. Je moet wel de regels van het spel begrijpen."
Van pionier naar leider: De verschillende groeifases
Een belangrijk inzicht dat Paul deelt is dat groei in fases verloopt, en elke fase kent zijn eigen uitdagingen:
- Rond 10-12 medewerkers: Je hebt als eigenaar een aantal helpers, maar je bent nog direct betrokken bij vrijwel alles.
- 30-40 medewerkers: Je hebt middle management nodig, wat een investering is die zich niet direct terugbetaalt. Deze fase kan moeilijk zijn.
- 250-300 medewerkers: Hier bereik je een punt waarop je een efficiënte organisatie kunt bouwen met een gestructureerd leiderschapsteam.
Met deze kennis kun je je voorbereiden op de uitdagingen die komen gaan, in plaats van steeds verrast te worden door nieuwe problemen.
De mythe van groei door geluk
Paul ontkracht een hardnekkige mythe: dat groei en succes een kwestie van geluk zijn. "Dat hoor je vaak: die man of die vrouw had het juiste idee op het juiste moment op de juiste plek. Maar groei en succes is een keuze, een besluit wat je neemt."
Net als stoppen met roken is het een bewuste keuze die je maakt, waarna je systematisch werkt aan de uitvoering. Het is geen toeval, maar het resultaat van discipline, focus en doorzettingsvermogen.
Cashflow: Het hart van je onderneming
Een laatste inzicht dat Paul deelt is het belang van cashflow boven alle andere aspecten van je bedrijf. "Als ik met middelmatige mensen mijn bedrijf run, dan kan ik overleven. Heb ik een wazige strategie, kan ik overleven. Maar als ik te weinig cash heb, is het einde oefening."
Cash is de zuurstof van je organisatie. Zonder voldoende cash kun je niet investeren in groei, kun je tegenslagen niet opvangen en loop je het risico je bedrijf te verliezen, ongeacht hoe briljant je strategie of hoe getalenteerd je team is.
Van inzicht naar actie: Jouw groeiversnellers
Na al deze inzichten, wat kun je concreet doen om je eigen groei te versnellen in plaats van te saboteren? Paul adviseert het volgende:
- Ontwikkel ritme: Implementeer dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse routines die je helpen op koers te blijven. Begin morgen.
- Identificeer je "Unfair Advantage": Stel jezelf en je klanten regelmatig deze vier vragen:
- Hoe gaat het met je?
- Wat speelt er in jouw sector?
- Wat hoor je over mijn concurrent?
- Wat vind je van mij?
- Omring je met de juiste mensen: Zorg dat je mensen aan boord hebt die je kernwaarden delen en die resultaten kunnen behalen.
- Vindt de juiste rol voor jezelf: Vraag jezelf eerlijk af: is de rol die ik nu speel in mijn bedrijf de rol waarin ik het beste tot mijn recht kom?
- Zoek een coach: Niemand wordt kampioen zonder coach. Zoek iemand die je een spiegel kan voorhouden en je kan helpen groeien.
Conclusie: Groei begint bij jezelf
De conclusie is even simpel als uitdagend: de meeste belemmeringen voor de groei van je bedrijf zijn niet extern maar intern. Het goede nieuws is dat je daar zelf iets aan kunt doen.
Zoals Paul het samenvat:
"Alles wat een gewoonte is, hoef je niet over na te denken. En als je er niet over na hoeft te denken, kost het ook geen energie."
Door bewust te werken aan de juiste gewoontes, systemen en mensen, kun je de grootste groei saboteur jezelf transformeren in je grootste groeiversneller.
Wil je meer weten over hoe je jouw ondernemers groei kunt versnellen met behulp van de Scaling Up methodiek en de Rockefeller Habits? Beluister dan de volledige podcastaflevering met Paul via Spotify, Youtube of Apple podcast.
.png)
Hoe ondernemers hun eigen groei saboteren: Inzichten van een scaling up expert
Van concept naar content: Hoe video en marketing samen tot betere resultaten leiden
In een wereld waar we dagelijks worden overspoeld met informatie, wordt het steeds moeilijker om de aandacht van je doelgroep te trekken én vast te houden. Michael Davidson van CrossInternet verwoordde het treffend:
"In principe hebben we al niet eens meer het geduld om 25 minuten rustig in de auto te zitten, omdat we bang zijn dat we iets missen."
Deze constante informatiehonger en kortere aandachtsspanne maken videomarketing niet alleen waardevol, maar essentieel voor elke serieuze marketingstrategie.
Maar hoe zorg je dat video niet slechts een 'leuk extraatje' wordt, maar werkelijk bijdraagt aan je marketingdoelen? Het antwoord ligt in de naadloze integratie van video in je contentstrategie. Laten we duiken in de wereld waar concept en content samensmelten tot resultaatgerichte videomarketing.
Waarom video marketing nu belangrijker is dan ooit
Voordat we ingaan op de 'hoe', is het belangrijk om het 'waarom' te begrijpen. De cijfers spreken boekdelen:
- 93% van de marketeers zegt dat video een belangrijk onderdeel is van hun marketingstrategie
- Bezoekers blijven gemiddeld 88% langer op een website met video
- Video genereert 1200% meer shares dan tekst en afbeeldingen samen
- 64% van de consumenten is eerder geneigd een product te kopen na het bekijken van een video
Deze statistieken verklaren waarom video zo'n krachtig medium is, maar het echte geheim van succesvolle videomarketing ligt dieper dan alleen de cijfers.
Contentstrategie: de basis van effectieve videomarketing
Een veelgemaakte fout is om video als een losstaand element te behandelen. Zoals Michael Davidson in onze recente podcast benadrukte:
"Het is wel heel bijzonder, ja, dat je kan stellen dat wij als cross-internet met een trackrecord vanaf 2006 echt heel erg dicht bij de kern, puur online marketing gebleven zijn, en ons online landschap hebben zien uitbreiden. Nu met een nieuwe, maar wel heel belangrijke wereld samensmelten. De video's dus, en het beeldmateriaal."
Hier ligt precies de essentie: een effectieve videomarketing aanpak begint bij een doordachte contentstrategie die video naadloos integreert met andere marketinginspanningen. Dit betekent:
1. Begin bij je marketingdoelen, niet bij het medium
Video maken omdat "iedereen het doet" is gedoemd te mislukken. Begin altijd met de vraag: wat willen we bereiken? Verhoogde merkbekendheid? Meer leads? Betere klantbinding?
Davidson legt uit:
"Wat vaak mist, is een écht goed doordacht onderzoek en een kritische houding die verder gaat dan alleen maar getalletjes."
Elke video moet een duidelijk doel dienen binnen je grotere marketingplan.
2. Ken je doelgroep op hun vingertoppen
"Doelgroep snappen. Begrijpen. Dat is de basis. Wat ze willen. En daarop proberen aan te slaan," vertelt Davidson. De meest effectieve video's komen voort uit diepgaand inzicht in wat je klanten bezighoudt.
Enkele vragen die je jezelf moet stellen:
- Welke problemen ervaart mijn doelgroep?
- Waar zoeken ze naar op Google?
- Welke emoties wil ik aanspreken?
- Op welke platforms zijn ze actief?
3. Ontwikkel een video kalender die aansluit bij je contentstrategie
Consistentie is cruciaal. Losse video's kunnen werken, maar de echte kracht zit in een doordachte reeks video's die samen een verhaal vertellen en je merk versterken. Bouw je video kalender rond:
- Seizoensgebonden gebeurtenissen
- Productlanceringen
- Brancheontwikkelingen
- Vragen van klanten
Video content: meer dan alleen maar "een filmpje maken"
Nu je de strategie hebt bepaald, is het tijd om te kijken naar de daadwerkelijke content. Videomarketing is uitgegroeid van eenvoudige productvideo's naar diverse vormen die elk hun eigen doel dienen:
1. Educatieve content: autoriteit opbouwen
Uitlegvideo's, how-to's en tutorials zijn krachtige tools om je expertise te tonen. Zoals Davidson aangeeft: "Bedrijven maken daar denk ik de fout, wij moeten ook sneller. Wij gaan ook sneller en in die snelheid te weinig aandacht aan marketing in algemeenheid besteden."
Neem de tijd om quality content te maken die écht waarde toevoegt. Een goed uitgelegde how-to video bouwt vertrouwen op en zet je neer als autoriteit in je vakgebied.
2. Storytelling: emotionele verbinding maken
"Als het filmen gevoelig een goede snaar raakt. De juiste boodschap heeft. Maar het gevoel blijft hangen. Dan val je op," aldus Davidson. De kracht van video zit in het vermogen om emoties op te roepen en verhalen te vertellen.
Van klantgetuigenissen tot behind-the-scenes content - verhalen blijven hangen waar feiten worden vergeten. Een goed verhaal maakt je merk menselijk en toegankelijk.
3. Promotionele content: conversies stimuleren
Natuurlijk wil je uiteindelijk verkopen. Productdemo's, uitlegvideo's van diensten en aankondigingen zijn cruciaal voor het stimuleren van conversies. Maar zelfs hier is het belangrijk om niet te verzanden in "alleen maar verkopen".
Davidson benadrukt:
"Ik denk dat het heel belangrijk is als bedrijf zijnde om heel goed naar je kernactiviteit te kijken. En wie je echte doelgroep is die geld opbrengt, die je wil bereiken."
Video branding: consistentie is koning
Een onderschat aspect van videomarketing is branding. Elke video die je uitbrengt is een verlengstuk van je merk. Dit betekent:
1. Visuele consistentie
- Gebruik consistent kleurgebruik dat aansluit bij je merkidentiteit
- Ontwikkel herkenbare intro's en outro's
- Behoud dezelfde visuele stijl over al je video's
2. Toon consistentie
"Blijf jezelf, beweeg je daarin," adviseert Davidson. "Het is laatst niet juist maken door alle trends, innovaties, veranderingen. Het valt zo snel, bedrijven om je heen zie je allemaal dingen doen. Je denkt, oh dat moet ik ook op inspringen, of we moeten even snel scoren."
De toon van je video's moet authentiek blijven en passen bij je merk, ongeacht welke trends er spelen.
3. Distributieconsistentie
Consequent publiceren op dezelfde kanalen helpt bij het opbouwen van een publiek. Of het nu wekelijks, tweewekelijks of maandelijks is, blijf bij je schema.
De praktijk: van concept naar uitvoering
Nu komt het spannende deel: hoe breng je dit in de praktijk? Op basis van onze ervaring en inzichten van experts zoals Michael Davidson, hebben we een stappenplan ontwikkeld:
Stap 1: Leg het fundament
Begin met een brainstormsessie waarbij alle betrokken partijen aanwezig zijn: marketing, video, eventueel sales. Werk samen aan een videoconcept dat:
- Aansluit bij je doelgroep
- Past binnen je contentstrategie
- Haalbaar is binnen budget en planning
Stap 2: Ontwikkel een doordacht script
Een goed script is de ruggengraat van elke succesvolle video. Het moet:
- Direct de aandacht grijpen (eerste 5-10 seconden)
- Een duidelijke boodschap overbrengen
- Eindigen met een heldere call-to-action
Stap 3: Productie met oog voor detail
Of je nu professionele videografen inhuurt of zelf filmt, kwaliteit is cruciaal. Davidson deelt: "Wat ik vaak als advies geef. Met name als ik kijk naar film. Je moet niet alle informatie in de film willen stoppen. Met film breng je een gevoel. Je moet er een gevoel over. Je moet een gevoel. En het gevoel blijft hangen."
Focus op:
- Goede belichting en geluid (basics die vaak over het hoofd worden gezien)
- Authentieke presentatie (geen ingestudeerd script)
- B-roll om het verhaal visueel te ondersteunen
Stap 4: Postproductie en optimalisatie
Een ruwe opname is slechts het begin. Tijdens de montage breng je alles samen:
- Voeg branding elementen toe
- Plaats ondertitels (70% van video's wordt zonder geluid bekeken)
- Optimaliseer voor verschillende platforms (denk: verticaal voor Instagram, horizontaal voor YouTube)
Stap 5: Testen en verfijnen
Een aspect dat Davidson benadrukt is het belang van testen: "Ik denk dat het daarom ook goed is en dat doen we met video ook steeds vaker als we met klanten langer traject aangaan en echt advertising die we een aantal maanden doen dat we ook aanpassingen maken. Bijvoorbeeld video een stukje AB testen."
Test verschillende versies:
- Varieer met intro's
- Test verschillende thumbnails
- Experimenteer met video lengte
De integratie: video en marketing als één geheel
Nu komt het cruciale deel: het naadloos integreren van je videomarketing in je bredere marketingstrategie. Davidson deelt een interessant inzicht: "Ik denk dat daar onze samenwerking ook wel juist verrijkend is, omdat we ook merken dat, waar we vroeger heel veel met plaatjes en tekst konden doen en kleuren en opvallende knoppen, merken dat we nu echt een absorberende generatie aan het worden zijn, dat we gewoon willen kijken naar iets wat iets voor ons doet, iets uitlegt, om dan actie te nemen."
Dit betekent:
1. Koppel video's aan andere contentvormen
Laat je video's niet op zichzelf staan:
- Embed video's in relevante blog posts
- Gebruik videofragmenten voor social media
- Ontwikkel downloadbare resources die aansluiten bij je video's
2. Gebruik video in elke fase van de klantreis
Video is niet alleen nuttig voor awareness, maar voor elke fase:
- Awareness: Korte, aandachttrekkende video's die problemen benoemen
- Consideration: Uitgebreidere uitlegvideo's en testimonials
- Decision: Productdemo's en vergelijkingen
- Retention: Instructievideo's en tips voor bestaande klanten
3. Meet, analyseer en optimaliseer constant
Davidson benadrukt: "Bij ons draait heel veel om data. Dus inzicht krijgen in wie is mijn doelgroep vanuit data. Dus de analytics meet alles. En die is dus in principe wel de heilige graaf."
Houd deze metrics in de gaten:
- Kijktijd (hoelang blijven mensen kijken?)
- Engagement (likes, comments, shares)
- Conversiepercentage (hoeveel kijkers ondernemen actie?)
- ROI (wat levert elke videodollar op?)
Praktijkvoorbeelden: wanneer video en marketing samensmelten
Om het concreet te maken, deelt Davidson een mooi voorbeeld van succesvolle integratie:
"Ik denk dat we daar goed inzetten bij onze gedeelde klant merk meisjes kleding. Maar dat wij de marketingzijde helemaal doen. De online marketingzijde. En jullie meegeholpen hebben ook met het neerzetten van de foto's voor hun merken. Hun labels. Hun kleding."
Een ander sterk voorbeeld: "Rits isolatie. Die erin staat wel een van de mooiste casussen nog, omdat dat een heel uitgebreid pakket is, wat begon met fotografie. Nou, naar grote commercials zelfs toe is gedaan. Maar daar zie je wel, overigens bij die zie je wel heel mooi, want die is tezamen met de website ontwikkeld. Dat daar de twee werelden heel mooi samenkomen, want het is allemaal perfect op elkaar afgestemd."
Dit illustreert perfect hoe video niet als een losstaand element werd behandeld, maar volledig werd geïntegreerd in de totale marketingaanpak.
Conclusie: de toekomst van videomarketing
De wereld van videomarketing evolueert snel, maar de fundamentele principes blijven overeind: kennis van je doelgroep, een doordachte contentstrategie, quality content en naadloze integratie met je bredere marketinginspanningen.
Zoals Davidson samenvat:
"Ik denk dat het wel een mooi iets is om te zeggen, dat je kan stellen dat wij als cross-internet met een trackrecord vanaf 2006 echt heel erg dicht bij de kern, puur online marketing gebleven zijn, en ons online landschap hebben zien uitbreiden. Nu met een nieuwe, maar wel heel belangrijke wereld samensmelten. De video's dus, en het beeldmateriaal."
De toekomst van marketing ligt niet in het kiezen tussen traditionele marketing of video, maar in het naadloos integreren van beide om tot betere resultaten te komen. Bedrijven die dit begrijpen en implementeren zullen een significante voorsprong hebben in de strijd om de aandacht van de consument.
Wil je meer weten over hoe je video en marketing effectief kunt integreren in jouw bedrijf? Beluister dan de volledige podcast via Spotify, Youtube of Apple podcast.
.png)
Van concept naar content: Hoe video en marketing samen tot betere resultaten leiden
De fundamenten van online zichtbaarheid: Waarom Google nog steeds de basis is
In een wereld waar TikTok viraal gaat, Instagram reel na reel serveert en LinkedIn steeds meer op een social hangout lijkt, zou je bijna vergeten waar de echte basis van online marketing ligt. Tijdens een recent gesprek met online marketing expert Michael Davidson van CrossInternet werd het weer pijnlijk duidelijk: "Als er maar één online marketingstrategie is die je mag kiezen, ga ik toch gewoon voor het oude vertrouwde en het fundament van het internet: Google."
Die uitspraak zette ons aan het denken. Terwijl veel marketingbureaus zich blindstaren op nieuwe kanalen en technieken, blijft die ene constante factor de ruggengraat van vrijwel elke succesvolle online marketing strategie. In dit artikel leggen we uit waarom Google nog steeds het fundament is voor je digitale aanwezigheid en hoe je dit fundament kunt versterken.
Online Marketing Strategie: Terug naar de essentie
Bedrijven worden overspoeld met prikkels, mogelijkheden en kanalen. Van social media advertising tot influencer marketing, van content marketing tot e-mail automation. Het is verleidelijk om overal een beetje aan te doen in de hoop dat er ergens resultaat wordt geboekt. Maar zoals Michael Davidson het treffend verwoordt:
"Ik denk dat het heel belangrijk is als bedrijf zijnde om heel goed naar je kernactiviteit te kijken. Blijf honkvast. Als iets vandaag niet werkt, ga niet meteen je hele plan omgooien voor iets wat morgen anders gaat zijn. Want de wereld om jou heen doet het al vaak genoeg."
Dit betekent niet dat je nieuwe platforms moet negeren, maar wel dat je prioriteiten moet stellen. En daarbij is Google nog altijd je beste vriend als het gaat om duurzame resultaten.
Waarom is Google nog steeds zo belangrijk?
Per dag zijn er wereldwijd zo'n 3,5 miljard zoekopdrachten op Google. Onder al die zoekende mensen bevindt zich ook jouw doelgroep. Maar wat maakt Google nu zo fundamenteel anders dan andere kanalen?
1. Intentioneel zoekgedrag
Als iemand iets opzoekt op Google, heeft diegene een duidelijke intentie. Ze zoeken actief naar informatie, een oplossing of een product. Dit in tegenstelling tot social media, waar gebruikers vooral scrollen en toevallig tegen content aanlopen. Met andere woorden:
- Op Google kom je in contact met mensen die actief op zoek zijn
- Op social media probeer je de aandacht te trekken van mensen die eigenlijk met iets anders bezig zijn
2. Langdurig rendement
Een investering in Google, vooral in organische zoekresultaten via SEO, blijft doorwerken. Een goed geoptimaliseerde pagina kan jarenlang verkeer blijven aantrekken. Zoals Michael Davidson het uitlegt:
"Alle andere media's zijn prikkels om de aandacht te proberen te trekken. Alleen als iemand iets wil, gaat die altijd zoeken. En dan moet je zorgen dat je er bent."
3. Het fundament voor geloofwaardigheid
Een interessante observatie is dat zelfs wanneer mensen een bedrijf via social media of andere kanalen ontdekken, ze vaak alsnog naar Google gaan om het bedrijf te checken. Een sterke positie in Google geeft je bedrijf autoriteit en geloofwaardigheid.
SEO vs SEA: De twee pijlers van Google-marketing
Als het gaat om zichtbaarheid in Google, zijn er twee hoofdstrategieën: SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising). Beide hebben hun plaats in een gedegen online marketing strategie, maar werken fundamenteel anders.
Organic search (SEO)
SEO is het optimaliseren van je website en content om hoger te ranken in de organische zoekresultaten. Dit is een langetermijnstrategie die tijd kost, maar duurzame resultaten oplevert.
Voordelen van SEO:
- Bouwt autoriteit op voor je website
- Genereert consistent organisch verkeer
- Kost niets per klik (alleen de investering in optimalisatie)
- Blijft resultaten opleveren, ook nadat je stopt met actieve optimalisatie
Nadelen van SEO:
- Resultaten zijn niet direct zichtbaar
- Vereist geduld en consistentie
- Algoritme-updates kunnen impact hebben
Paid search (SEA)
SEA betreft het betalen voor advertentieruimte in de zoekresultaten. Je betaalt per klik en kunt specifiek targeten op zoekwoorden.
Voordelen van SEA:
- Direct resultaat
- Precies meetbaar rendement
- Mogelijkheid om snel te testen wat werkt
- Flexibel in te zetten voor campagnes
Nadelen van SEA:
- Kost geld per klik
- Stopt zodra je het budget stopt
- Kan duur worden in competitieve markten
Het ideale scenario? Een combinatie van beide. Zoals een van onze klanten ontdekte: SEA gebruiken om snel resultaat te boeken en gegevens te verzamelen over welke zoekwoorden conversies opleveren, terwijl tegelijkertijd wordt gewerkt aan een solide SEO-fundament.
Website vindbaarheid: De technische kant
Je online vindbaarheid begint bij een technisch sterke website. Dit is geen eenmalige actie, maar een continu proces. Denk hierbij aan:
- Snelheid: Pagina's die snel laden worden beter geïndexeerd door Google en zorgen voor een betere gebruikerservaring.
- Mobiele optimalisatie: Meer dan 50% van het internetverkeer komt van mobiele apparaten. Google gebruikt mobile-first indexering.
- Technische SEO: Denk aan sitemap, robots.txt, SSL-certificaat en goede URL-structuur.
- Gebruikerservaring: Een goed gestructureerde website helpt bezoekers én Google om relevante content te vinden.
Organische zoekresultaten: De content strategie
Content is nog steeds koning, maar niet alle content is gelijk. Om in 2025 goed te scoren in organische zoekresultaten, moet je content:
- Waardevol zijn voor de gebruiker: Beantwoord vragen en biedt echte oplossingen.
- Geoptimaliseerd zijn voor zoekwoorden: Weet wat je doelgroep zoekt en stem je content daarop af.
- Up-to-date blijven: Regelmatig je content updaten houdt deze relevant.
- Autoriteit uitstralen: Laat zien dat je een expert bent in je vakgebied.
Dit sluit perfect aan bij wat Michael Davidson uit ervaring deelt:
"Als een doelgroep moeilijk door een klant gedefinieerd kan worden, dan gaan we natuurlijk, omdat we een enorme bak ervaring hebben en heel veel data ter beschikking, in principe heel snel wel een doelgroepbepaling voor een klant doen."
Praktische tips om je Google-fundament te versterken
1. Analyseer je huidige positie
Begin met een grondige analyse van waar je nu staat. Tools als Google Analytics, Google Search Console en ahrefs kunnen je hierbij helpen. Stel vragen als:
- Voor welke zoekwoorden ben je momenteel zichtbaar?
- Welke pagina's presteren het beste?
- Waar liggen de grootste kansen?
2. Definieer je ideale klant
Een effectieve online marketingstrategie begint bij het begrijpen van je doelgroep. Wie zijn ze? Wat zoeken ze? Welke problemen hebben ze? Zoals Michael benadrukt:
"Doelgroep snappen. Begrijpen. Dat is de basis. Wat ze willen. En daarop proberen aan te slaan."
3. Content met een doel
Creëer doelgerichte content die specifieke vragen beantwoordt. Elke pagina of blog moet een duidelijk doel hebben:
- Een specifiek zoekwoord targeten
- Een bepaalde vraag beantwoorden
- Een duidelijke call-to-action hebben
4. Langdurige strategie
Vermijd wat Michael "schieten met hagel" noemt. In plaats daarvan:
- Kies je kanalen bewust
- Blijf consistent in je aanpak
- Focus op duurzame resultaten
- Denk aan lange termijn zichtbaarheid
Het complete plaatje
Hoewel Google het fundament is, betekent dit niet dat andere kanalen onbelangrijk zijn. Integendeel, ze versterken elkaar. Een sterke social media-strategie kan leiden tot meer merkbekendheid en backlinks, wat weer goed is voor je SEO. Een e-mailnieuwsbrief kan bestaande klanten terugbrengen naar je website, wat positieve signalen naar Google stuurt.
Het gaat uiteindelijk om een geïntegreerde aanpak waarbij Google de spil vormt waaromheen de andere kanalen draaien. Zoals Michael Davidson het samenvat:
"Zorg dat je zichtbaar bent wanneer iemand iets van jou of wat jij kan doen, zoekt."
Conclusie: De balans tussen innovatie en fundament
De online marketingwereld verandert snel, maar sommige principes blijven overeind. Google als fundament van je online zichtbaarheid is zo'n principe. Terwijl je experimenteert met nieuwe kanalen en technieken, verlies nooit de basis uit het oog.
In de woorden van Michael:
"De dagen zijn wel een beetje geteld dat je één advertentie kan maken die je overal maar in kan zetten." Elk kanaal heeft zijn eigen taal en aanpak nodig. Maar als er maar één kanaal is waarin je kunt investeren, kies dan voor het fundament: zorg dat je gevonden wordt wanneer mensen zoeken naar wat jij te bieden hebt.
Ben jij benieuwd hoe jij de balans kan vinden tussen innovatie en fundament? beluister dan de volledige podcast via Spotify, Youtube of Apple podcast.
.png)
De fundamenten van online zichtbaarheid: Waarom Google nog steeds de basis is
AI en No-Code: Hoe Technologie het Webdesign Landschap Verandert
In een wereld waar technologische innovatie razendsnel vooruit gaat, verandert ook de manier waarop we websites bouwen fundamenteel. No-code oplossingen en kunstmatige intelligentie zijn geen buzzwords meer, maar krachtige tools die het webdesign landschap herdefiniëren. Hoe beïnvloedt deze ontwikkeling zowel Webflow experts als minder technische ondernemers, en wat betekent dit voor de toekomst van webdesign?
De AI-revolutie in webdesign
Webflow developer Johan deelt een verrassend inzicht uit zijn dagelijkse praktijk:
"Wat AI voor mij doet, en denk ik ook voor de designers en andere developers rond mij, is de eerste 80% van het gruntwork, van het saaie maar noodzakelijke werk, wegnemen. Daardoor kunnen we bijna het gehele budget spenderen om de kwaliteit te verhogen en de conversies te verbeteren."
Deze verschuiving is revolutionair. Waar voorheen een aanzienlijk deel van het budget opging aan fundamentele zaken, kunnen webprofessionals zich nu concentreren op wat echt belangrijk is: kwaliteit en resultaten voor hun klanten.
No-code tools: democratisering van webdesign
De opkomst van platforms als Webflow heeft het bouwen van websites toegankelijker gemaakt. Toch blijft specialistische kennis onmisbaar, vooral voor complexere projecten. Webflow positioneert zich in een interessante niche tussen volledig coderen en eenvoudige drag-and-drop oplossingen.
Voor bedrijven die marketing serieus nemen, biedt dit aanzienlijke voordelen. Marketing teams kunnen nu zelf content aanpassen en lanceren zonder telkens een developer in te schakelen. Dit vergroot de agility van organisaties aanzienlijk.
AI marketing: van concept naar realiteit
De integratie van AI in het marketingproces gaat verder dan alleen webdesign. Nieuwe tools maken het mogelijk om op basis van minimale input complete website-concepten te genereren.
Johan beschrijft een praktijkvoorbeeld met de AI-tool Reloom:
"Als het een website is die vanaf nul gestart wordt en ze hebben nog niet echt de huisstijl, dan zou ik met zo'n Reloom systeem beginnen. Je doet een prompt, zegt hoeveel pagina's je wilt of baseert het op een bestaande website, en die gaat al een wireframe structuur maken. Je kunt je verhaal vertellen en de klant meenemen."
Dit proces versnelt niet alleen de ontwikkeling, maar verbetert ook de klantbetrokkenheid. Doordat klanten de website in verschillende stadia kunnen zien evolueren, nemen ze weloverwogen beslissingen en raken ze meer betrokken bij het eindresultaat.
Website feedback revolutioneren met Microsoft Clarity
Een van de meest waardevolle tools die momenteel beschikbaar is voor website-eigenaren is Microsoft Clarity. Deze gratis tool wordt door Webflow experts als Johan sterk aanbevolen:
"Microsoft Clarity integreert perfect met Webflow. Het is een gratis tool van Microsoft waar je video's kunt afspelen van wat gebruikers doen op je site, met AI-inzichten. Als je niet elke video wilt bekijken, vertelt het je bijvoorbeeld welke bezoekers ergens lang naar hebben gekeken, wat ze mogelijk interessant vonden."
Deze inzichten zijn goud waard voor het optimaliseren van je website. In plaats van te gissen wat bezoekers willen, kun je nu letterlijk zien hoe ze met je website interacteren. De tool biedt waardevolle data die direct kan worden omgezet in concrete verbeteringen.
Is een Webflow expert nog wel nodig?
Met alle beschikbare no-code tools en AI-assistentie zou je kunnen denken dat menselijke expertise overbodig wordt. Niets is minder waar. Johan deelt zijn visie:
"Er is sowieso de kans dat de developer-kant kan verdwijnen als je ziet hoe snel het nu gaat. Maar ben ik daar bang voor? Nee. Want AI maakt ons werk zoveel makkelijker. Alleen je moet wel de basiskennis hebben. Als ik niet weet hoe code moet kloppen en er zit een fout in, kan ik die niet vinden."
Dit raakt aan een fundamentele waarheid: tools zijn slechts zo goed als de persoon die ze gebruikt. Een professional met diepgaande kennis kan AI en no-code tools optimaal benutten, terwijl iemand zonder deze expertise mogelijk beperkt wordt door wat ze niet weten.
De psychologie achter effectief webdesign
De toepassing van psychologische principes in webdesign wordt steeds belangrijker. Uit onderzoek naar gebruikersgedrag komt bijvoorbeeld een verrassend inzicht naar voren over testimonials:
"In plaats van je testimonials in een rijtje naast elkaar te zetten waarmee weinig interactie is, moet je relevante testimonials bij relevante content plaatsen. Dat schijnt veel beter te converteren."
Dit sluit perfect aan bij het utiliteitsbeginsel van Cialdini: mensen vertrouwen op experts voor beslissingen. Door specifieke testimonials strategisch te plaatsen bij gerelateerde diensten, versterk je het vertrouwen op precies het moment dat bezoekers dit nodig hebben om een beslissing te nemen.
De toekomst: mens en machine in harmonie
Het webdesign landschap evolueert naar een model waarbij AI en no-code tools de menselijke creativiteit versterken in plaats van vervangen. Voor ondernemers betekent dit dat ze weloverwogen keuzes moeten maken over welke aspecten ze zelf kunnen doen en waar expertise nodig blijft.
Webflow en vergelijkbare platforms positioneren zich perfect in dit nieuwe ecosysteem. Ze bieden voldoende flexibiliteit voor professionals, terwijl ze tegelijkertijd toegankelijk genoeg zijn voor teams om content zelf te beheren.
Conclusie: Geen angst, maar aanpassing
De combinatie van AI marketing, toegankelijke no-code tools zoals Webflow, en krachtige feedback-instrumenten zoals Microsoft Clarity heeft het webdesign landschap voorgoed veranderd. Toch blijft menselijke expertise cruciaal voor het leveren van hoogwaardige, resultaatgerichte websites.
Voor ondernemers betekent dit dat ze niet bang hoeven te zijn voor deze technologische revolutie, maar zich er juist door kunnen laten versterken. Door samen te werken met Webflow experts die deze nieuwe tools beheersen, kunnen ze het beste van beide werelden combineren: de efficiëntie van AI en no-code, met de strategische inzichten en creativiteit van menselijke professionals.
Wil je meer weten over hoe AI en no-code het potentieel van jouw website kunnen maximaliseren? Beluister de volledige podcast via Spotify, Youtube of Apple podcast.
.png)
AI en No-Code: Hoe Technologie het Webdesign Landschap Verandert
Webflow vs WordPress: Is WordPress over 5 Jaar verleden tijd?
In de wereld van webdesign is er een duidelijke verschuiving gaande. WordPress, het CMS-platform dat al jaren het landschap domineert met een marktaandeel van meer dan 40%, krijgt steeds meer concurrentie van nieuwere, gebruiksvriendelijkere alternatieven. Eén van die alternatieven is Webflow, een platform dat volgens experts de toekomst van webontwikkeling vertegenwoordigt.
Maar is WordPress werkelijk binnen afzienbare tijd verleden tijd? En wat maakt Webflow zo anders? We spraken met Webflow expert Johan, die een verrassend antwoord heeft op deze vraag, en duiken diep in de verschillen tussen deze twee populaire platforms om je te helpen bij je CMS-keuze.
Wat is Webflow precies?
Voordat we dieper ingaan op de vergelijking, is het belangrijk om te begrijpen wat Webflow eigenlijk is. Webflow is een modern website bouwplatform dat het beste van twee werelden combineert: de creatieve vrijheid van handmatig coderen en het gebruiksgemak van visuele editors.
In technische termen is Webflow een site builder met CMS (Content Management System) functionaliteit, vergelijkbaar met WordPress of Squarespace. Het grote verschil zit in de benadering: Webflow stelt designers in staat om professionele, responsive websites te bouwen zonder code te schrijven, maar produceert wel schone, semantische code die voldoet aan moderne webstandaarden.
Webflow wordt sinds 2013 ontwikkeld (12 jaar oud, zoals Johan opmerkt, waar WordPress al 22 jaar bestaat) en heeft zich gepositioneerd als een serieus alternatief voor traditionele website ontwikkeling.
De controversiële stelling: WordPress is verleden tijd
Tijdens een recent gesprek stelden we Johan de vraag: "Is WordPress over vijf jaar verleden tijd?" Zijn antwoord was even direct als verrassend:
"Die stelling is volledig onzin. WordPress was vijf jaar geleden al over tijd."
Een gedurfde uitspraak van iemand met een achtergrond in software ontwikkeling, die zelf de overstap maakte van complexe code naar het no-code platform Webflow. Maar wat bedoelt hij precies met deze uitspraak?
5 belangrijke verschillen: Webflow vs WordPress
De keuze tussen WordPress en Webflow is niet zo zwart-wit als sommigen beweren. Er zijn duidelijke voordelen en nadelen aan beide platforms. Laten we de vijf belangrijkste verschillen analyseren, te beginnen met waarom Webflow steeds meer aan populariteit wint onder professionals.
1. Design en ontwikkelproces
WordPress: De traditionele workflow bij WordPress begint met een ontwerp in tools zoals Figma of Photoshop. Vervolgens moet een front-end developer dit ontwerp vertalen naar een WordPress-thema, waarbij vaak concessies worden gedaan aan het originele ontwerp vanwege technische beperkingen. Voor maatwerk heb je vaak drie specialisten nodig: een designer, een front-end developer en soms ook een back-end developer.
Webflow: Webflow biedt een unieke combinatie: de vrijheid van handgeschreven code met het gemak van een visuele editor. Johan, die van nature een full-stack developer is, legt uit waarom hij de overstap maakte:
"Ik wilde meer impact maken en rechtstreeks met de klant bezig zijn. Hun problemen oplossen. En niet helemaal achter de schermen, ergens als een computertokkelaar in het donker bezig zijn."
Webflow maakt dit mogelijk door een visuele interface te bieden die direct vertaalt naar professionele code. Dit betekent dat je als designer niet langer afhankelijk bent van een developer om je visie tot leven te brengen.
Sinds 2024 heeft Webflow bovendien een verbeterde integratie met Figma, waardoor ontwerpen nog makkelijker direct geïmporteerd kunnen worden.
2. Code Kwaliteit en prestaties
WordPress: WordPress-thema's en plugins produceren vaak inconsistente, overbodige code die de laadtijd vertraagt. Dit kan leiden tot een slechtere gebruikerservaring en lagere SEO-scores.
Webflow: In tegenstelling tot veel drag-and-drop website builders, produceert Webflow code die voldoet aan professionele W3C-standaarden. Dit is cruciaal voor prestaties, SEO en langetermijnonderhoud. Johan benadrukt dit punt:
"De code komt tot leven, om het zo te zeggen. Dat is waar Webflow krachtiger is."
Dit betekent in de praktijk dat websites gebouwd in Webflow vaak sneller laden en beter presteren in zoekmachines dan hun WordPress-tegenhangers, vooral wanneer die laatste overbelast zijn met plug-ins.
Pagespeed-tests laten consequent zien dat Webflow-websites out-of-the-box betere prestaties leveren dan vergelijkbare WordPress-sites. Dit is vooral belangrijk sinds Google page snelheid als een belangrijke ranking factor heeft opgenomen.
3. SEO en marketing mogelijkheden
WordPress: WordPress wordt vaak geprezen om zijn SEO-vriendelijkheid, met name dankzij plugins zoals Yoast SEO. Deze maken het relatief eenvoudig om metadata, sitemaps en andere SEO-elementen te beheren.
Webflow: In 2023 en 2024 heeft Webflow aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd in zijn SEO-toolset. Je kunt nu binnen Webflow zelf metadata beheren, structured data instellen en prestatie analyses uitvoeren, zonder afhankelijk te zijn van externe plug-ins.
Bovendien biedt Webflow ingebouwde marketingtools zoals Webflow Optimize voor A/B-tests:
"Webflow heeft die tools. Webflow Optimize laat je toe om AB-tests uit te voeren. Het feit dat je die power in de handen kunt steken van marketingmensen, zonder dat er een developer tussen zit, dat is gewoon de kracht."
Deze directe benadering, zonder technische tussenstappen, maakt het mogelijk voor marketing teams om sneller te experimenteren en te optimaliseren.
4. Veiligheid en onderhoud
WordPress: Een van de grootste uitdagingen van WordPress is de veiligheid. Johan spreekt uit ervaring:
"In WordPress liep ik altijd tegen dezelfde dingen aan. De code was niet netjes, moeilijk te onderhouden, en er waren security issues."
WordPress-websites zijn vaak doelwit van hackers, vooral wanneer plugins en themes niet regelmatig worden bijgewerkt. Dit constante onderhoud is een verborgen kostenpost die veel WordPress-gebruikers onderschatten.
Automatisch updaten kan met WordPress, maar dat brengt risico's met zich mee. Wat als iets verspringt of niet meer werkt? In de praktijk betekent dit dat je regelmatig handmatig updates moet uitvoeren en controleren of je website nog intact is, of dat je een maandelijkse vergoeding betaalt aan een bureau om dit voor je te doen.
Webflow: Webflow-websites hoeven niet handmatig bijgewerkt te worden. Het platform zorgt automatisch voor updates en beveiliging, wat een aanzienlijke vermindering van het onderhoudswerk betekent. Omdat er geen plugins van derden zijn, zijn er ook minder potentiële veiligheidslekken.
5. Kosten en schaalbaarheid
WordPress: De initiële kosten van WordPress kunnen laag zijn (gratis software, goedkope hosting), maar de verborgen kosten zitten in onderhoud, updates, beveiliging en uiteindelijk het inhuren van developers voor aanpassingen of probleemoplossing.
Webflow: Webflow werkt met verschillende abonnementsmodellen, vanaf ongeveer €16 per maand voor eenvoudige sites tot €65 per maand voor complexere sites met CMS-functionaliteit. Dit is inclusief premium hosting via Amazon CloudFront en Fastly (99,99% uptime), SSL-certificaten en automatische updates.
Hoewel de maandelijkse kosten hoger lijken dan basis WordPress-hosting, is de totale kostprijs vaak lager wanneer je het benodigde onderhoud en de ontwikkelingskosten meerekent.
WordPress nadelen: waarom zoeken mensen alternatieven?
WordPress heeft zijn populariteit niet voor niets gewonnen. Het is een veelzijdig, aanpasbaar platform met een enorme community. Maar er zijn duidelijke nadelen die steeds meer professionals doen zoeken naar alternatieven:
1. Verouderde codebase en architectuur
WordPress is in de kern gebouwd op PHP-code die meer dan 20 jaar oud is. Hoewel er voortdurend updates zijn, draagt het platform de last van backward compatibility, wat betekent dat het veel legacy code bevat die de prestaties kan beïnvloeden.
2. Afhankelijkheid van plugins
Voor bijna elke geavanceerde functie in WordPress heb je een plugin nodig. Deze plugins zijn van wisselende kwaliteit, worden met verschillende frequenties bijgewerkt, en kunnen conflicteren met elkaar of met je thema.
3. De technische barrière
Hoewel WordPress zichzelf profileert als een toegankelijk platform, vereist het vaak meer technische kennis dan aanvankelijk lijkt. Voor significante aanpassingen heb je kennis nodig van PHP, HTML, CSS en JavaScript, of je moet een developer inhuren.
CMS keuze: wanneer is Webflow de juiste keuze?
De keuze tussen WordPress en Webflow hangt sterk af van je specifieke behoeften. Hier zijn enkele scenario's waarin Webflow de betere optie kan zijn:
1. Voor marketing gedreven bedrijven
Als je marketingteam regelmatig wijzigingen wil aanbrengen aan de website zonder tussenkomst van een developer, biedt Webflow significante voordelen:
"Voor mijn klanten met een marketingteam maakt Webflow het mogelijk dat als ze een creatief idee hebben, ze morgen die pagina kunnen lanceren. Zonder dat er elke keer weer een developer tussen zit."
Dit versnelt niet alleen het proces, maar maakt het ook mogelijk om meer te experimenteren met content en design. Met Webflow "what you see is what you get" editor kunnen marketingmedewerkers direct op bestaande pagina's wijzigingen doorvoeren via drag-and-drop, zonder technische kennis.
2. Voor bedrijven met visuele identiteit als prioriteit
Als het visuele aspect van je website een grote rol speelt in je merkidentiteit, biedt Webflow meer creatieve vrijheid zonder technische beperkingen. Met WordPress ben je vaak gebonden aan de beperkingen van je gekozen thema, of moet je aanzienlijk investeren in custom development.
Webflow is ideaal voor dienstverleners die een website nodig hebben die goed omschrijft wat hun bedrijf doet, met verschillende contactmogelijkheden en een uniek design dat niet "dertien in een dozijn" is.
3. Voor kleinere tot middelgrote websites
Webflow is perfect voor:
- Zakelijke websites van 5-50 pagina's
- Portfolio websites
- Blogs en content websites
- Landing pages
- Eenvoudige webshops (via Webflow E-commerce of integraties met Snipcart)
Johan erkent echter dat Webflow niet voor elke situatie de beste keuze is:
"Moesten ze een tooltip hebben... Dat is iets dat niet standaard in Webflow zit. Er heeft dan niemand over nagedacht."
Voor zeer complexe functionaliteiten of websites met zeer specifieke technische vereisten, zoals koppelingen met boekhoudsoftware of andere API's, kan WordPress met zijn uitgebreide plug-in-ecosysteem nog steeds de voorkeur hebben.
Hoe kies je tussen WordPress en Webflow?
Bij het maken van je CMS-keuze, overweeg het volgende:
1. Budget en tijdlijn
WordPress-templates zijn in eerste instantie goedkoper, maar verbergen vaak hogere kosten voor aanpassingen, onderhoud en beveiliging. Webflow heeft een hogere initiële leercurve, maar kan op de lange termijn kosten besparen door minder afhankelijkheid van developers.
"Als je snel een drie tot vijf pagina website wil, is Webflow ook echt heel makkelijk. Je kunt zelf starten van een van de prachtige templates die Webflow aanbiedt."
De houdbaarheid van websites verschilt ook: waar een goed ontwikkelde WordPress-website zo'n 5 jaar mee kan, schatten experts de houdbaarheid van een Webflow-website op ongeveer 2-3 jaar, voornamelijk vanwege het snellere tempo van design-trends.
2. Technische complexiteit vs. design flexibiliteit
Als je technisch complexe functionaliteiten nodig hebt (zoals integraties met specifieke software), kan WordPress de voorkeur hebben. Voor design-gedreven websites met standaard functionaliteiten, biedt Webflow meer flexibiliteit zonder technische barrières.
3. Langetermijnvisie
Denk na over de toekomst van je website. Als je verwacht dat je website regelmatig zal groeien en veranderen, kan de flexibiliteit van Webflow een belangrijke overweging zijn.
"Je kunt veel makkelijker dingen bouwen in Webflow, maar je kunt al de rest van de kracht van het web er nog bij nemen."
Microsoft Clarity: een geheime troef voor je website-optimalisatie
Een interessant inzicht dat Johan deelde, en dat vaak over het hoofd wordt gezien in CMS-vergelijkingen, is het gebruik van Microsoft Clarity als analysetool voor je website:
"Microsoft Clarity integreert perfect met Webflow. Super interessant. Een gratis tool van Microsoft. Je zet dat op je site en dan kun je gewoon video's afspelen van wat de gebruikers doen op de site. Met AI-inzichten krijg je bijvoorbeeld te zien wie er lang naar een bepaald element heeft gekeken."
Deze tool werkt overigens uitstekend met zowel Webflow als WordPress, en geeft je waardevolle inzichten in het gebruikersgedrag op je website. Het is een van die tools die je website naar een hoger niveau kunnen tillen, ongeacht welk CMS je kiest.
De toekomst van webdevelopment: een gemengd landschap
Is WordPress dan echt over vijf jaar verleden tijd? Waarschijnlijk niet. Maar de markt is duidelijk aan het verschuiven. WordPress zal niet verdwijnen, maar moet wel concurreren met platforms die beter inspelen op moderne behoeften.
Johan ziet een gediversifieerd landschap voor zich:
"WordPress verliest terrein, dat is een feit. Maar niet alleen aan Webflow. Er zijn heel veel andere no-code tools of low-code tools. Denk dan aan Wix of Framer."
De toekomst wijst naar een steeds meer gepersonaliseerde benadering van webontwikkeling, waarbij elk bedrijf het platform kiest dat het beste aansluit bij hun specifieke behoeften en waarbij de grenzen tussen design en development steeds verder vervagen.
Conclusie: de juiste tool voor het juiste doel
De keuze tussen Webflow en WordPress is uiteindelijk geen wedstrijd met één winnaar. Het is een afweging tussen verschillende prioriteiten, technische vereisten en langetermijndoelen.
WordPress blijft een krachtig platform voor complexe websites met specifieke technische vereisten. De open-source aard en het uitgebreide plug-in-ecosysteem maken het ideaal voor websites die veel maatwerk en integraties vereisen.
Webflow biedt daarentegen een moderne benadering van webdesign die de kloof tussen designers en developers overbrugt, met schonere code en betere prestaties als resultaat. Het is ideaal voor bedrijven die een hoogwaardige, visueel aantrekkelijke online aanwezigheid willen, zonder de complexiteit van traditionele webontwikkeling.
De toekomst van webdevelopment ligt niet in één dominante speler, maar in een landschap van gespecialiseerde tools die verschillende niches bedienen. Als de trend zich voortzet, zullen we een verdere verschuiving zien naar platforms die de creatie van websites democratiseren zonder in te leveren op kwaliteit en prestaties.
Zoals Johan het kernachtig samenvat over het toekomstperspectief van WordPress:
"Ik mis de relevantie vandaag voor WordPress. Voor welke gevallen zou ik nog WordPress aanraden? Vandaag niet meer. Het zou ofwel een Shopify zijn of een Webflow."
Beluister de volledige podcast met de Weblow expert -Johan Wambeke via Spotify, Youtube of Apple podcast.
.png)
Webflow vs WordPress: Is WordPress over 5 Jaar verleden tijd?
Van reclame naar entertainment: Hoe bedrijven moeten evolueren op social media
"Bedrijven zijn heel snel bezig met het maken van reclame, terwijl ik denk dat het tijdperk van reclame maken wel een klein beetje over is. En dat je nu vooral bezig bent met entertainment."
Deze krachtige uitspraak deed Sjoerd Lormans, eigenaar van Media Monkeys, tijdens onze recente Onruststokerz podcast. Een statement dat de kern raakt van hoe social media drastisch is veranderd en waar veel bedrijven nog steeds mee worstelen.
In deze blog duiken we in de verschuiving van traditionele reclame naar entertainment gedreven content, een van de belangrijkste social media trends die we in 2025 zien. We bespreken waarom deze evolutie plaatsvindt, wat dit betekent voor jouw bedrijf, en vooral: hoe je kunt overschakelen naar content die écht resoneert met je publiek.
Het probleem: Reclame werkt niet meer op social media
De dagen waarin je simpelweg je producten kon etaleren of aanbiedingen kon delen op social media zijn definitief voorbij. Sjoerd merkte tijdens onze podcast treffend op:
"Platformen zijn echt entertainment platformen geworden. En bedrijven moeten daarin meegaan."
Het probleem dat veel bedrijven ervaren is tweeledig:
- De algoritmische realiteit: Social mediaplatforms prioriteren content die engagement genereert, niet content die verkoopt. Promotionele berichten worden steeds minder getoond.
- Veranderd gebruikersgedrag: Mensen komen op social media voor ontspanning, inspiratie en connectie, niet om reclame te zien. Zoals Sjoerd het verwoordde: "Mensen willen het veel liever hebben over wie ben jij als bedrijf? Wie zit daar achter? De mens."
Bedrijven die vasthouden aan traditionele reclameboodschappen zien hun bereik en impact gestaag afnemen. Wat vroeger werkte, werkt simpelweg niet meer in het huidige social media landschap.
De oorzaak: De entertainment revolutie
Waarom vindt deze verschuiving plaats? De kern van de zaak is dat social media engagement fundamenteel is veranderd. We zien een aantal duidelijke oorzaken:
1. Content Overvloed
Met miljarden gebruikers die dagelijks content delen op social media, is er een enorme overvloed aan informatie. Sjoerd benoemde dit treffend: "Je ziet dat de dichtheid, de content dichtheid op platforms veel hoger is geworden. Dus waar er in 2018 een deel van de bedrijven op social media zat, zit nu bijna ieder bedrijf wel op een social media platform."
In deze zee van content moet je iets bijzonders bieden om op te vallen. Standaard promotionele content wordt simpelweg weggefilterd door zowel algoritmes als gebruikers.
2. Veranderende verwachtingen
De verwachtingen van gebruikers zijn drastisch veranderd. Ze verwachten content die:
- Onderhoudend is
- Waarde toevoegt
- Authentiek overkomt
Zoals Sjoerd tijdens onze podcast benadrukte:
"Het is niet meer voldoende om alleen maar gewoon reclame te maken. Dus je kunt niet meer gewoon je aanbiedingen op social media zetten. Of je producten alleen maar etaleren. Dat helpt niet meer."
3. De opkomst van vertical video
Een concrete ontwikkeling die deze verschuiving illustreert is de opkomst van vertical video op platformen zoals TikTok, Instagram Reels, en nu ook LinkedIn. Sjoerd deelde een interessant inzicht over deze ontwikkeling op LinkedIn:
"LinkedIn heeft recent een functionaliteit uitgerold van de video tab, vertical content, vertical videocontent. Op het moment dat je een video gebruikt op LinkedIn, krijg je natuurlijk veel meer voeling met wat er tegenover je zit. Dus je kunt veel meer overbrengen met een video."
Deze formats dwingen bedrijven om te denken in termen van entertainment en betrokkenheid in plaats van directe verkoop boodschappen.
De oplossing: Van zender naar entertainer
Hoe kun je als bedrijf deze overgang maken? Op basis van onze discussie met Sjoerd en onze eigen ervaringen, zijn er een aantal concrete strategieën die werken:
1. Focus op menselijke verhalen met storytelling
Storytelling voor je bedrijf is niet langer een luxe maar een noodzaak. Mensen verbinden zich met verhalen, niet met productspecificaties. Sjoerd benadrukte dit met een prachtig voorbeeld van café De Pleisterplaats:
"Ze waren genomineerd voor het beste truckerscafé van Nederland. We hebben samen met alle stakeholders in dat bedrijf, dus de eigenaren, maar ook het hele personeel, heel veel van hun klanten, van hun leveranciers samengezeten om na te denken over een campagne."
Het resultaat was indrukwekkend: "Met een kleine reeks van zo'n zes video's, vrij laagdrempelig gemaakt, hebben we meer dan 130.000 mensen bereikt. En ik geloof 3.500 tot 4.000 likes. Zonder een euro uit te geven verder aan budget."
De sleutel? Authentieke verhalen van echte mensen die trots waren op hun bedrijf en dit enthousiasme kunnen overbrengen.
2. Gevarieerde content die verrast
Een cruciaal inzicht dat Sjoerd deelde is het belang van gevarieerde content: "Een goede social media strategie begint in mijn optiek bij een goede balans. Dus diversiteit aan content. Dan een keer een foto. Dan een keer een goed verhaal. Dan een swipe through. Dan een video."
Interactieve content speelt hierbij een steeds belangrijkere rol. Denk aan:
- Polls en vraag stickers op Instagram
- Interactieve documenten op LinkedIn
- Quizzen en tests
- Uitnodigingen om mee te denken of te reageren
Sjoerd merkte op dat dit soort content niet alleen engagement genereert maar ook helpt bij het bouwen van een diepere band met je publiek: "Je kunt het hebben over 'hé ik heb hier een vet project gehad voor een klant'. Je kunt het ook hebben over 'kijk dit is mijn collega en die heeft dit verhaal achter zich hangen'. Of 'we hebben deze prijs gewonnen'."
3. Gezichten in beeld brengen
Een van de meest praktische tips die Sjoerd deelde was het belang van mensen laten zien in je content:
"Je ziet gewoon dat advertenties en ook berichten met gezichten erin bijvoorbeeld het gewoon veel beter doen dan een advertentie zonder een gezicht."
Deze simpele maar krachtige aanpak sluit perfect aan bij het menselijke aspect dat social media zo effectief maakt. Door letterlijk een gezicht te geven aan je merk, creëer je onmiddellijk meer verbinding en vertrouwen.
4. De juiste balans tussen voorbereid en spontaan
Een interessant spanningsveld dat Sjoerd benoemde is de balans tussen voorbereide content en spontaniteit: "Als je bij dingen laat instuderen, dan kun je er de klok op gelijk zetten dat dat niet helemaal goed gaat." Tegelijkertijd gaf hij aan dat het belangrijk is om wel strategisch te werk te gaan.
De oplossing? "Mij kun je beter gewoon een beetje laten improviseren. Maar dat gaat niet altijd even goed." Dit laat zien dat authenticiteit vaak belangrijker is dan perfectie als het gaat om social media engagement.
Praktijkvoorbeeld: De impact van video op LinkedIn
Een concreet voorbeeld van deze verschuiving dat Sjoerd deelde tijdens onze podcast betreft LinkedIn's recente introductie van vertical video:
"LinkedIn heeft recent een functionaliteit uitgerold. Ja, van de video tab, vertical content, vertical videocontent. Met het stuk vertical video content ga je de content wel iets laagdrempeliger maken."
Hij legde uit dat dit voor veel traditionele LinkedIn, marketeers aanvankelijk ongemakkelijk was, LinkedIn was immers altijd een 'serieus' platform, maar dat het juist enorme kansen biedt:
"Het aantal bedrijven wat daar nu actief mee bezig is, is gewoon nog niet zo gigantisch groot. Het is dus echt nog heel nieuw. Dus dat betekent dat als je daar nu als bedrijf op inspreekt, dat als mensen naar die videotab gaan, dat het kans groot is dat ze jou te zien krijgen."
Dit voorbeeld toont perfect hoe snel social media trends zich ontwikkelen en hoe bedrijven die vroeg inspringen op nieuwe format mogelijkheden een concurrentievoordeel kunnen creëren.
De AI-valkuil: Waarom automatisering authenticiteit niet kan vervangen
Een belangrijke waarschuwing die Sjoerd gaf tijdens onze podcast betreft het gebruik van AI voor contentcreatie. Hij zag een zorgelijke trend:
"Je ziet nu wel best wel een trend opkomen om met AI te werken. Mensen weten dat die persoonlijke touch belangrijk is. Maar gaan dat dan toch proberen te ondervangen door AI. Ze gaan dat volledig door ChatGPT laten schrijven. Of ze gaan foto's van zichzelf constant genereren in hetzelfde gezicht."
Zijn waarschuwing was duidelijk: "Mensen prikken daar wel doorheen. Je voelt dat de authenticiteit er vanaf gaat."
In een tijd waarin authenticiteit juist cruciaal is voor social media engagement, is dit een belangrijke valkuil om te vermijden. Technologie kan helpen bij het efficiënter maken van processen, maar mag nooit de menselijke touch vervangen die sociale media zo krachtig maakt.
Conclusie: De toekomst van social media is entertainment met een menselijke touch
Als we alle inzichten uit onze podcast met Sjoerd samenvatten, wordt één ding glashelder: de toekomst van effectieve social media marketing ligt niet in meer, betere of slimmere reclameboodschappen, maar in entertainment met een menselijke touch.
Sjoerd vatte het krachtig samen:
"Als je authentiek bent. Ik denk dat dat het belangrijkste is. Geef met enthousiasme weer wat je doet en zorg ervoor dat je collega's meewerken aan de content, zichtbaar zijn in de content en dat je als bedrijf gewoon de ware personen achter je onderneming laat zien."
Deze verschuiving vraagt om een fundamenteel andere benadering van social media:
- Minder nadruk op directe verkoop
- Meer focus op het vertellen van authentieke verhalen
- Meer variatie in content
- Een entertainende benadering die verrast en betrekt
De bedrijven die deze transitie succesvol maken, zullen in 2025 en daarna floreren in een steeds competitiever social media landschap. Zij begrijpen dat social media trends komen en gaan, maar dat de behoefte aan authentieke, menselijke connectie blijft.
De vraag is niet óf je deze verschuiving moet maken, maar hoe snel je hem kunt implementeren in je strategie.
Wil je meer leren over hoe jouw bedrijf de transitie kan maken van reclame naar entertainment op social media? Luister dan naar onze volledige Onruststokerz podcast met Sjoerd Lormans via Spotify, Youtube of Apple podcast. En laat in de comments weten welke stappen jij al hebt gezet om je social media aanpak te vernieuwen.
.png)
Van reclame naar entertainment: Hoe bedrijven moeten evolueren op social media
Authenticiteit als sleutel: Waarom personal branding het verschil maakt in B2B marketing
"Authenticiteit en personal branding zijn de sleutel tot succes in social media marketing."
Met deze stelling openden we onze recente Onruststokerz podcast met Sjoerd Lormans, eigenaar van Media Monkeys. Zijn directe reactie:
"Absoluut waar. Steeds meer bedrijven zitten op social media. Dus belangrijk om op te vallen en mensen kopen van mensen."
In een zakelijke wereld waar iedereen om aandacht schreeuwt en digitale kanalen overspoeld worden met content, is personal branding uitgegroeid van een nice-to-have tot een absolute must-have voor B2B-professionals. Maar waarom eigenlijk? En hoe zorg je dat jouw persoonlijke merk écht opvalt en resultaten oplevert?
Het probleem: Waarom bedrijfslogo's niet meer werken
De tijd dat een bedrijfslogo en een algemene bedrijfspagina voldoende waren om klanten te bereiken is definitief voorbij. Sjoerd deelde tijdens onze podcast een treffend voorbeeld dat dit illustreert. Voor een klant in de internationale bloemen supply chain creëerden zij content die zowel via het bedrijfsprofiel als via de eigenaar gedeeld werd.
Het verschil was opvallend: waar het bedrijfsprofiel tussen de 3.000-4.000 mensen bereikte met 50-100 likes per post, haalde dezelfde soort content via het persoonlijke profiel van de eigenaar tot 40.000 mensen met meer dan 300 likes.
Dit toont aan wat steeds meer B2B-marketeers ontdekken: mensen willen verbinding maken met andere mensen, niet met bedrijfslogo's. De uitdaging waar veel bedrijven voor staan is dat ze nog vastzitten in een traditionele manier van communiceren, gefocust op product en dienst, in plaats van op de mensen achter het merk.
De oorzaak: Gebrek aan authenticiteit
Sjoerd benoemde het kernprobleem helder:
"Veel bedrijven missen gewoon een stukje authenticiteit. Ze zijn nog heel erg bezig met dit is mijn product en laten we het daar maar over hebben. Terwijl mensen willen het veel liever hebben over wie ben jij als bedrijf? Wie zit daar achter? De mens."
De reden waarom veel B2B-bedrijven moeite hebben met authenticiteit in hun communicatie is drieledig:
- Angst om persoonlijk te worden - Veel professionals vrezen dat persoonlijke content onprofessioneel oogt
- Traditionele marketing mentaliteit - De focus ligt nog steeds op productvoordelen in plaats van menselijke connectie
- Gebrek aan intern draagvlak - Medewerkers worden niet betrokken bij of gemotiveerd voor het delen van de bedrijfsverhalen
Het gevolg is dat deze bedrijven steeds meer terrein verliezen aan concurrenten die wél de menselijke kant van hun organisatie durven te tonen.
De oplossing: Personal branding als strategisch wapen
Effectieve personal branding begint bij het loslaten van oude marketing patronen.
Hier zijn de belangrijkste elementen van een succesvolle personal branding strategie, gebaseerd op Sjoerds inzichten:
1. Begin met intern draagvlak
"Wij zeggen eigenlijk altijd dat een goede authenticiteit, een externe communicatiestrategie die begint bij intern draagvlak," vertelde Sjoerd. "Voordat jij jezelf naar de buitenwereld als authentiek kan neerzetten, zul je eerst intern wel mensen moeten meekrijgen."
De sleutel tot succes is om je team niet alleen te informeren over je communicatiestrategie, maar ze er echt deel van te laten uitmaken. Ze moeten trots zijn op hun werk en bereid zijn om het bedrijfsverhaal in hun eigen woorden te vertellen.
2. Mobiliseer je hele team als ambassadeurs
Een van de meest krachtige inzichten die Sjoerd deelde gaat over het inzetten van je volledige team voor online zichtbaarheid vergroten:
"Bijkomend voordeel is dat je ook je collega's daarvoor kan inzetten. Je ziet wel dat veel ondernemers nu al bezig zijn met een stukje personal branding. Maar het werkt natuurlijk nog veel beter, hoe meer dat jij je collega's kan meenemen. Want als al jouw medewerkers ook op LinkedIn zitten op hun persoonlijke profiel, dan bereik je natuurlijk een veel groter netwerk."
Dit versterkt niet alleen je bereik, maar ook de authenticiteit van je boodschap. Zoals Sjoerd het formuleerde: "Wat is meer waardevol dan horen van iemand die je kent, wat die denkt over een bedrijf?"
3. Laat gezichten zien in je content
Een praktisch tip die Sjoerd deelde: "Je ziet gewoon dat advertenties en ook berichten met gezichten erin bijvoorbeeld het gewoon veel beter doen dan een advertentie zonder een gezicht."
Deze simpele maar effectieve aanpak sluit perfect aan bij het menselijke aspect van personal branding. Het geeft letterlijk een gezicht aan je merk en maakt het toegankelijker voor je doelgroep.
4. Varieer in je content
"Een goede social media strategie begint in mijn optiek bij een goede balans. Dus diversiteit aan content," benadrukte Sjoerd. Dit geldt zowel voor de vorm als voor de inhoud van je content.
Qua vorm adviseerde hij: "Dan een keer een foto. Dan een keer een goed verhaal. Dan een swipe through. Dan een video."
En voor de inhoud: "Je kunt het hebben over 'hé ik heb hier een vet project gehad voor een klant'. Je kunt het ook hebben over 'kijk dit is mijn collega en die heeft dit verhaal achter zich hangen'. Of 'we hebben deze prijs gewonnen'."
Door deze variatie blijft je content interessant en ververs je steeds de aandacht van je publiek.
Praktijkvoorbeeld: Hoe internal advocacy leidt tot explosief bereik
Een inspirerend praktijkvoorbeeld dat Sjoerd deelde laat zien hoe internal advocacy en authentieke content hand in hand gaan. Voor café De Pleisterplaats, genomineerd voor het beste truckerscafé van Nederland, ontwikkelden ze een campagne die de hele organisatie erbij betrok:
"Wat we hebben gedaan is eigenlijk samen met alle stakeholders in dat bedrijf, dus de eigenaren, maar ook het hele personeel, heel veel van hun klanten, van hun leveranciers, zijn we eigenlijk samen gaan zitten om na te denken over een campagne."
Het resultaat van deze inclusieve aanpak was indrukwekkend: "Iedereen daar was trots op het bedrijf, op de visie, op wat ze deden en iedereen wilde ook graag meehelpen in die content. En dat enthousiasme werkte ook aanstekelijk."
De cijfers spreken voor zich: "Met een kleine reeks van zo'n zes video's, vrij laagdrempelig gemaakt, hebben we meer dan 130.000 mensen bereikt. En ik geloof 3.500 tot 4.000 likes. Zonder een euro uit te geven verder aan budget."
Dit voorbeeld illustreert perfect de kracht van authentieke personal branding en social selling: wanneer je content oprecht is en gedragen wordt door het hele team, versterkt dat niet alleen je bereik maar ook de impact van je boodschap.
De evolutie van B2B content: Van reclame naar entertainment
Een belangrijk inzicht dat Sjoerd deelde is de verschuiving in de aard van content die werkt op social media: "Platformen zijn echt entertainment platformen geworden. En bedrijven moeten daarin meegaan."
Deze verschuiving geldt steeds meer ook voor traditioneel 'zakelijke' platforms. Met de recente introductie van vertical video op LinkedIn ontstaat er volgens Sjoerd een nieuwe dynamiek:
"Op het moment dat je een video gebruikt op LinkedIn, krijg je natuurlijk veel meer voeling met wat er tegenover je zit. Dus je kunt veel meer overbrengen met een video."
Deze ontwikkeling sluit perfect aan bij de trend van personal branding en biedt nieuwe kansen voor professionals om zich te onderscheiden en hun autoriteit op te bouwen.
De AI-valkuil: Waarom technologie authenticiteit niet kan vervangen
Een belangrijk spanningsveld dat Sjoerd signaleerde is de opkomst van AI in contentcreatie. Hij waarschuwde specifiek voor de valkuil om authenticiteit te proberen automatiseren:
"Je ziet bijvoorbeeld nu dat mensen AI aan het automatiseren zijn. Mensen weten dat die persoonlijke touch belangrijk is. Maar gaan dat dan toch proberen te ondervangen door AI."
Zijn waarschuwing is helder: "Mensen prikken daar wel doorheen. Je voelt dat de authenticiteit er vanaf gaat."
Sjoerds advies over het gebruik van AI is genuanceerd: "Gebruik AI als input voor wat je doet. Maar gebruik het nooit als finale output. Gebruik AI om jouw eigen dingen tot stand te laten komen, maar ga het niet gebruiken om het zelf te posten."
Dit inzicht is cruciaal voor professionals die worstelen met de vraag hoe ze technologie kunnen inzetten zonder hun authenticiteit te verliezen.
Conclusie: Personal branding als concurrentievoordeel
Als we alle inzichten uit onze podcast met Sjoerd samenvatten, wordt één ding duidelijk: personal branding is geen trend of marketingtruc, maar een essentiële zakelijke strategie die het verschil kan maken tussen opvallen of onzichtbaar blijven.
Sjoerd vatte het perfect samen:
"Zorg ervoor dat je authentiek bent. Ik denk dat dat het belangrijkste is. Geef met enthousiasme weer wat je doet en zorg ervoor dat je collega's meewerken aan de content, zichtbaar zijn in de content en dat je als bedrijf gewoon de ware personen achter je onderneming laat zien."
In een wereld waar we dagelijks worden overspoeld met content, is authenticiteit je krachtigste onderscheidende factor. Door te investeren in personal branding, social selling en het vergroten van online zichtbaarheid, leg je de basis voor het opbouwen van autoriteit in je vakgebied.
Het begint allemaal met die eerste stap: durf jezelf en je team echt te laten zien. Want uiteindelijk, zoals Sjoerd het zo treffend verwoordde,
"mensen kopen van mensen" - en daar verandert geen enkele technologische ontwikkeling iets aan.
Wil je meer leren over hoe je jouw personal brand kunt versterken en je autoriteit in je vakgebied kunt opbouwen? Luister dan naar de volledige Onruststokerz podcast via Spotify, Youtube of Apple podcast met Sjoerd Lormans van Media Monkeys. En laat in de comments weten welke stappen jij gaat nemen om jouw persoonlijke merk te versterken.# Authenticiteit als Sleutel: Waarom Personal Branding het Verschil Maakt in B2B Marketing
.png)
Authenticiteit als sleutel: Waarom personal branding het verschil maakt in B2B marketing
Waarom je social media strategie faalt: Het verschil tussen brengen en halen
Je investeert tijd, energie en geld in je social media. Je post regelmatig, hebt een mooie planning en alle kanalen staan netjes aangevinkt. Toch blijven de resultaten achter. De engagement is laag, leads komen niet binnen en de ROI blijft een mysterie. Klinkt bekend?
In onze recente Onruststokerz podcast met Steven en Jesse Theeuwen van Rebelieve bespraken we een cruciaal spanningsveld dat kan verklaren waarom zoveel social media strategieën mislukken: het verschil tussen brengen en halen.
De verkoop reflex die je social media saboteert
We kennen het allemaal: de verleiding om social media vooral te gebruiken als een verkoopmiddel. Je wilt laten zien hoe goed je bent, welke fantastische producten je hebt en waarom jouw diensten de beste zijn.
Jesse Theeuwen benoemde dit treffend in onze podcast:
"Het verschil, de spanning tussen iets halen of iets komen brengen. In sales heb je zelf ook geleerd, het gaat juist om wat kom je brengen."
Dit is waar veel bedrijven de mist in gaan. Ze benaderen hun social media kanalen vanuit een 'haal-mentaliteit'. Ze willen iets halen bij hun publiek: aandacht, likes, volgers, verkopen. Maar ze vergeten dat social media in essentie draait om waarde toevoegen aan het leven van je doelgroep.
De psychologie achter succesvolle social content
Er zit een fundamentele psychologische reden achter waarom de 'haal-strategie' zelden werkt. Mensen zijn biologisch geprogrammeerd om beslissingen te nemen op basis van emoties en eigenbelang. We scrollen razendsnel door onze feeds, constant op zoek naar content die ons iets oplevert: informatie, entertainment, inspiratie of een lach.
Content die alleen maar verkoopt, biedt ons geen van deze voordelen. We herkennen verkooppraatjes meteen en scrollen gewoon verder.
Steven verwoordde het zo:
"Je kan natuurlijk met social media je gebruiken om een stap verder te gaan dan wat je normaal gesproken met strategie zou kunnen doen. Om uit te blinken en je te onderscheiden."
Dat onderscheidende vermogen zit hem niet in nóg harder verkopen, maar in het echt begrijpen wat je publiek nodig heeft en daar waarde aan toevoegen.
Van halen naar brengen: je social media strategie omdraaien
Hoe maak je nu de omslag van een 'haal-strategie' naar een 'breng-strategie'? Hier zijn vijf concrete stappen die je kunt zetten, geïnspireerd door onze gesprekken met experts:
1. Begin met luisteren in plaats van praten
Voordat je content gaat maken, moet je begrijpen wat je publiek écht nodig heeft. Stel jezelf deze vragen:
- Welke vragen hebben mijn (potentiële) klanten?
- Welke problemen ervaren ze in hun dagelijks leven of werk?
- Waar liggen hun interesses, passies en dromen?
Steven vertelde in de podcast over hun kick-off meetings met klanten:
"We beginnen altijd met een kick-off meeting bij een project en dan is het echt door vragen. Ja, maar waarom ben je betrouwbaar? En hoe zien die lijntjes eruit? En wat doe jij extra dan de ander?"
Dit geldt ook voor je publiek. Luister naar wat ze nodig hebben voordat je begint te vertellen wat jij te bieden hebt.
2. Definieer je 'waarde-propositie' voor social media
Je moet glashelder kunnen formuleren welke waarde je wilt toevoegen aan het leven van je doelgroep via social media. Dit kan zijn:
- Educatieve waarde: kennis en inzichten delen
- Inspiratie: nieuwe ideeën en mogelijkheden laten zien
- Entertainment: content die vermaakt en plezier brengt
- Emotionele connectie: verhalen die raken en verbinden
- Praktische hulp: tips, tools en adviezen
Jesse benadrukte:
"Als jij iets komt brengen wat van waarde is, waar mensen iets aan hebben. Qua entertainment of misschien qua informatie, inspiratie. Dan is dat een hele andere boodschap die je naar buiten brengt."
3. Ontwikkel een content mix met de 80/20-regel
Een effectieve vuistregel voor je content is de 80/20-verdeling:
- 80% waardevolle content die informeert, inspireert of entertainet
- 20% promotionele content die direct over je product of dienst gaat
Zo bouw je eerst vertrouwen en autoriteit op, waardoor je promotionele berichten later beter worden ontvangen.
4. Maak content met een duidelijk doel
Elke post die je maakt zou een van deze drie doelen moeten hebben:
- Bewustwording creëren: Je merk en je expertise bekender maken
- Overweging stimuleren: Laten zien waarom jouw oplossing waardevol is
- Conversie aanmoedigen: Aanzetten tot actie (maar alleen nadat je waarde hebt toegevoegd)
In de podcast noemde Jesse het "hygiene, hub, hero model" als een effectieve manier om je content te structureren. Dit helpt je om te zorgen dat je verschillende soorten content maakt die elk een specifiek doel dienen in het klanttraject.
5. Meet resultaten vanuit de juiste mindset
Hoe meet je het succes van een 'breng-strategie'? Niet alleen door naar directe verkopen te kijken. Relevante metrics zijn:
- Engagement rate: Hoeveel mensen reageren op en delen je content?
- Content consumptie: Hoe lang kijken mensen naar je video's of lezen ze je posts?
- Community groei: Groeit je volgers basis op een organische, gezonde manier?
- Share of voice: Word je gezien als een autoriteit in je vakgebied?
- Langetermijn Conversies: Hoe ontwikkelt de verkoop zich over langere periodes?
Steven deelde in de podcast een belangrijk inzicht over metrics:
"We maken aan het eind van het jaar dan altijd een analyse. Van hoe is de performance geweest. Hoe zien de cijfers eruit." Het regelmatig evalueren van je resultaten helpt je om je strategie steeds verder te verfijnen.
Voorbeelden van 'brengen' in plaats van 'halen'
Om dit concreter te maken, hier enkele voorbeelden hoe merken succesvol de omslag maken van 'halen' naar 'brengen':
Voorbeeld 1: De productgerichte webshop
Oud (halen): "Bekijk onze nieuwste collectie jassen met 15% korting!"
Nieuw (brengen): "5 tijdloze jassen die bij elke outfit passen + styling tips van onze experts"
Voorbeeld 2: Het adviesbureau
Oud (halen): "Wij zijn experts in procesoptimalisatie." Plan een vrijblijvend gesprek!"
Nieuw (brengen): "Gratis template: Zo identificeer je de 3 grootste bottlenecks in je werkprocessen"
Voorbeeld 3: De foodservice
Oud (halen): "Bestel nu onze nieuwe lunchbox, nu met extra korting!"
Nieuw (brengen): "5 voedzame lunch-ideeën die je in 10 minuten klaarmaakt (en je hele middag energie geven)"
De toekomst van social media: meer geven, minder nemen
In onze podcast met Steven en Jesse werd duidelijk dat de toekomst van effectieve social media marketing ligt in authentieke waarde-uitwisseling. Zoals Steven het mooi verwoordde:
"Als wij met social media of andere content of branding bezig zijn, dan zijn wij een bureau dat heel erg terug wil naar de basis. Dus identiteit. We hadden het over merkarchetypen straks. Wie ben je. Waar sta je voor."
Dat is de kern van een 'breng-strategie': echt begrip van wie je bent, wat je te bieden hebt, en hoe je dat kunt delen op een manier die waardevol is voor je publiek.
Conclusie: de waarde-toekomst
De dagen van pure push-marketing op social media zijn voorbij. De algoritmes worden slimmer, en belangrijker nog: je publiek wordt steeds kritischer. Mensen zoeken naar authenticiteit, naar waarde, naar content die hun leven beter maakt.
Zoals we bij Onruststokerz vaak zeggen: "Zichtbaarheid is het nieuwe geld." Maar die zichtbaarheid verdien je alleen door consistent waarde toe te voegen.
Door je focus te verschuiven van 'wat kan ik halen?' naar 'wat kan ik brengen?', transformeer je je social media strategie van een kostbare tijdverspilling naar een waardevol contactpunt met je ideale klanten.
Wil je meer leren over hoe je een waardevolle sociale strategie ontwikkelt die écht resultaten oplevert? Luister dan naar de volledige Onruststokerz podcast via Spotify, Youtube of Apple podcast met Steven en Jesse Theeuwen.
Deze blog is gebaseerd op de Onruststokerz podcast met Steven en Jesse Theeuwen van Rebelieve. Bij Onruststokerz geloven we dat echte verandering begint met een beetje onrust – en soms betekent dat het uitdagen van de gangbare opvatting dat social media alleen draait om verkopen.
.png)
Waarom je social media strategie faalt: Het verschil tussen brengen en halen
Omni-Channel Marketing in 2025: Waarom social media alleen niet genoeg is
"Effectieve social media strategieën bepalen het succes van moderne bedrijven in 2025."
Met deze prikkelende stelling begon onze recente Onruststokerz podcast met Steven en Jesse Theeuwen van Rebelieve. Het antwoord van onze gasten was even direct als genuanceerd:
"Absoluut waar. Mits die social media strategie onderdeel is van een bredere strategie."
En daarmee raakten ze de kern van moderne marketing: in 2025 is alleen aanwezig zijn op social media simpelweg niet meer genoeg. Welkom in de wereld van omnichannel marketing.
Social media: noodzakelijk maar niet voldoende
Steven Theeuwen, oprichter van creatief bureau Rebelieve, benadrukte tijdens ons gesprek dat bedrijven een omni-channel aanwezigheid moeten hebben, waarbij social media onmisbaar zijn, maar niet als losstaand element kunnen functioneren.
Waar veel ondernemers zich nog blindstaren op hun Instagram of LinkedIn-strategie, laat onze podcast zien dat het speelveld veel breder is geworden. Je doelgroep beweegt zich niet meer op één platform, ze verwachten je overal tegen te komen, met een consistente boodschap en ervaring.
Wat is omnichannel marketing eigenlijk?
Omnichannel marketing gaat verder dan alleen op verschillende platformen aanwezig zijn (wat we 'multichannel' noemen). Bij een echte omnichannel aanpak worden al deze kanalen met elkaar geïntegreerd om één naadloze klantervaring te creëren.
Jesse Theeuwen merkte in de podcast op dat je social media kunt gebruiken om een stap verder te gaan dan wat je normaal met strategie zou doen, om echt uit te blinken en je te onderscheiden van de concurrentie.
Dit onderscheid maken kan alleen als je niet denkt in losse kanalen maar in een complete klantervaring. Het gaat om een vloeiende overgang tussen:
- Je social media aanwezigheid
- Je website
- E-mailmarketing
- Fysieke aanwezigheid
- Persoonlijk contact
- Klantenservice
Omnichannel in 2025: waarom het juist nu zo cruciaal is
De digitale transformatie die Steven en Jesse beschrijven is sinds de coronaperiode in een stroomversnelling gekomen. Zoals tijdens onze podcast werd besproken, is social media niet meer weg te denken uit het landschap van bedrijven, communicatie en marketing.
In 2025 zien we drie belangrijke ontwikkelingen die omnichannel marketing crucialer maken dan ooit:
1. Fragmentatie van aandacht
De gemiddelde consument heeft tientallen apps op zijn telefoon en beweegt dagelijks tussen verschillende platforms. Aanwezig zijn op slechts één kanaal betekent dat je potentiële klanten mist.
In onze podcast deelde Steven een treffend voorbeeld van een groot bedrijf dat hij recent bezocht dat niet eens een website had. Hij had ze via Marktplaats gevonden, en hoewel het een serieuze onderneming bleek, rees direct de vraag: hoe lang kan dat nog zo blijven in het huidige digitale tijdperk?
2. De video revolutie
Een tweede belangrijke trend die we in de podcast bespraken, is de toenemende dominantie van video. Steven vergeleek de huidige adoptie van video met hoe social media enkele jaren geleden werd gezien, eerst als iets waar bedrijven 'wel wat mee moesten doen', maar nu als een onmisbaar onderdeel van de marketingmix dat daadwerkelijk waarde toevoegt.
Dit betekent dat je niet alleen aanwezig moet zijn op meerdere kanalen, maar ook verschillende contentformaten moet beheersen om je doelgroep effectief te bereiken.
3. Veranderende klantenbinding
Tijdens onze podcast werd besproken hoe mensen tegenwoordig niet alleen afgaan op vacatureteksten, maar online research doen naar het bedrijf. Als wat ze online vinden op social media en de website overeenkomt met wat het bedrijf zegt en ze het hele verhaal laten zien, resoneert dit veel sterker.
Dit illustreert perfect hoe omnichannel marketing niet alleen over verkoop gaat, maar ook over employer branding en talentwerving. In 2025 is deze 'war on talent' een belangrijke reden waarom bedrijven omnichannel moeten denken.
De uitdagingen van omnichannel marketing
Natuurlijk komt een omnichannel strategie met uitdagingen. In onze podcast benoemden Steven en Jesse enkele belangrijke spanningsvelden:
Capaciteit en resources
Een veelvoorkomend spanningsveld voor kleinere bedrijven is capaciteit, zoals Steven uitlegde tijdens onze podcast. Veel MKB-ondernemers realiseren zich niet hoeveel er nodig is om een goed functionerend social media ecosysteem op te bouwen, laat staan een volledige omnichannel aanpak.
Dit wordt alleen maar complexer bij een volledige omnichannel benadering. Hoewel je veel kunt uitbesteden, blijf je als onderneming zelf de eigenaar van je strategie, en dat vergt tijd en aandacht.
Content die waarde brengt vs. content die verkoopt
Jesse benoemde een ander belangrijk spanningsveld in onze podcast: het verschil tussen iets halen (verkopen) of iets brengen (waarde toevoegen). In de saleswereld is het cruciaal om te begrijpen wat de klant nodig heeft en daarop in te spelen.
Dit principe geldt voor alle kanalen in je omnichannel strategie. Als je alleen maar laat zien hoe goed je bent en direct probeert te verkopen, werkt het vaak niet. Wanneer je echter iets brengt dat waarde heeft aan entertainment, informatie of inspiratie, creëer je een totaal andere boodschap.
Praktische stappen naar een omnichannel aanpak
Hoe begin je met omnichannel marketing? Op basis van onze podcast met Rebelieve, hier enkele praktische stappen:
1. Start met een stevige basis
Jesse deelde in de podcast een waardevol model dat ze bij Rebelieve gebruiken: het hygiëne, hub, hero model. De hygiëne vormt de basis die je op orde moet hebben voordat je verder kunt bouwen.
Zorg dat je basis presence op alle relevante kanalen in orde is: een professionele website, actieve social media accounts, en een consistente merkuitstraling.
2. Begrijp je klantreizen
Steven benadrukte tijdens onze podcast het belang van terugkeren naar de basis: identiteit, merkarchetypen en het doorgronden van wie je bent als merk en waar je voor staat.
Je omnichannel strategie moet vertrekken vanuit een diep begrip van je merkidentiteit én hoe je klanten door hun beslissingsproces navigeren.
3. Integreer je kanalen
Een echte omnichannel aanpak betekent dat je kanalen met elkaar kan communiceren. Iemand die je eerst op Instagram volgt en later je website bezoekt, zou een consistente maar aanvullende ervaring moeten krijgen.
4. Meet en optimaliseer
Steven en Jesse deelden hoe ze aan het eind van het jaar altijd een grondige analyse maken van de performance en bijbehorende cijfers. Deze metingen laten zien wat werkt en wat niet, zodat je je strategie kan bijsturen.
Door data van verschillende kanalen te combineren krijg je een completer beeld van je marketingprestaties.
De War on Talent: Omnichannel als HR-strategie
Een bijzonder waardevol inzicht uit onze podcast was hoe omnichannel marketing ook kan helpen bij het aantrekken van talent. Jesse deelde hoe sollicitanten verder kijken dan alleen de vacaturetekst. Ze checken het bedrijf online en zoeken naar bewijs dat wat het bedrijf beweert ook echt klopt.
Wanneer een bedrijf spreekt over een leuke cultuur of fantastische teamactiviteiten, maar hier online geen spoor van te bekennen is, haken veel potentiële kandidaten af. Op de huidige arbeidsmarkt is het cruciaal dat je bedrijfscultuur en waarden zichtbaar zijn op alle kanalen. Hierbij gaat het niet alleen om wat je zegt, maar vooral om wat je laat zien.
De toekomst: balans tussen digitaal en menselijk
Een fascinerend aspect van ons gesprek met Rebelieve was hun visie op de balans tussen digitaal en menselijk contact. Naast hun digitale marketing werk hebben ze 'Rebelieve Adventure' opgericht, waar teams juist offline verbinding maken.
Steven legde uit dat Rebelieve Adventure hun digitale gedachtegoed een stap verder brengt: ze laten alles even los, gaan de natuur in, en keren terug naar de kern, identiteit, motivatie en drijfveren.
Dit laat zien dat een échte omnichannel strategie niet alleen gaat over alle digitale kanalen bespelen, maar ook over het integreren van offline ervaringen en persoonlijk contact. Juist in een hyper digitale wereld kan dat menselijke contact een onderscheidend vermogen zijn.
Conclusie: Waarom social media alleen niet genoeg is
Social media blijft een essentieel onderdeel van je marketingstrategie in 2025, maar het is duidelijk niet meer voldoende. Zoals Steven en Jesse in onze podcast lieten zien, is een geïntegreerde omnichannel benadering noodzakelijk geworden.
"Het antwoord is echt wel dat je een omni-channel aanwezigheid moet hebben. En social media zijn daarin onmisbaar," vatte Steven het tijdens onze podcast treffend samen.
De moderne klant verwacht niet alleen dat je op social media actief bent, maar dat je een consistente ervaring biedt over alle touchpoints. Ze willen een merk dat hen begrijpt, anticiperend op hun behoeften terwijl ze van het ene kanaal naar het andere bewegen.
De bedrijven die in 2025 succes zullen hebben, zijn niet degene met de beste social media strategie, maar degene met de meest geïntegreerde omnichannel aanpak
Wil je meer leren over hoe je een effectieve omnichannel marketingstrategie kunt ontwikkelen? Luister dan naar de volledige Onruststokerz podcast via Spotify, Youtube of Apple podcast met Steven en Jesse Theeuwen.
.png)
Omni-Channel Marketing in 2025: Waarom social media alleen niet genoeg is
Waarom goede luisteraars betere deals sluiten dan digitale marketeers
In een tijdperk waarin digitale marketing domineert, wordt een cruciale vaardigheid vaak over het hoofd gezien: actief luisteren. Onze recente Onruststokerz podcast met Judith van Lead to Meet bracht een verrassend inzicht naar voren: de grootste misvatting over sales is dat het een vak voor praatjesmakers zou zijn. De werkelijkheid? Het is juist een vak voor luisteraars die de klantbehoefte centraal stellen.
De mythe van de gladde praatjesmaker in verkooptechnieken
"Veel mensen denken altijd dat sales een vak is van een gladde praatjesmaker. Als jij in een stuk door kan praten, dan wordt dan vaak gezegd, oh, die moet de sales in," observeerde onze host tijdens het gesprek met Judith.
Haar reactie was direct en to-the-point:
"De gladde praters zitten bij de grote energiemaatschappijen die omaatjes de contracten afdwingen. Maar wat wij doen, is dat we kijken waar een behoefte ligt en of wij daar wel of geen invulling aan kunnen geven. Kan het niet, dan houden we het gesprek ook op."
Dit inzicht staat haaks op het hardnekkige stereotype van de salesmedewerker die met een vlotte babbel alles kan verkopen. De realiteit is dat de meest effectieve verkooptechnieken juist draaien om het stellen van de juiste vragen en misschien nog belangrijker, het geduldig luisteren naar de antwoorden tijdens elk klantgesprek.
Actief luisteren: de basis van succesvolle sales
Experts in verkooppsychologie bevestigen wat Judith in onze podcast deelde: mensen zijn biologisch geprogrammeerd om beslissingen te nemen op basis van emoties. Actief luisteren is daarbij een essentiële vaardigheid die verkopers helpt om die emoties te herkennen en erop in te spelen.
Dit verklaart ook waarom, zoals Judith opmerkte, haar team voornamelijk uit vrouwen bestaat:
"Dames praten natuurlijk liever dan heren. Dat is een feit. Maar wat voor mij belangrijk is, is dat dames beter luisteren dan heren. Mannen zijn vaak heel erg enthousiast over wat ze doen, trots op hun bedrijf, trots op hun product. En dat mag iedereen weten. Terwijl de dames eerder gaan vragen, wat heb je eigenlijk nodig?"
Deze observatie sluit aan bij onderzoek dat suggereert dat empathisch luisteren het vermogen om zich werkelijk in te leven in de situatie van de klant een sterke voorspeller is van succes in verkoop. Het gaat niet alleen om wat er gezegd wordt, maar om het begrijpen van de onderliggende klantbehoefte.
Het effectieve klantgesprek versus digitale marketing
In de huidige marketingwereld ligt de nadruk vaak op het zenden van boodschappen via digitale kanalen. Bedrijven investeren zwaar in content marketing, social media en online advertenties. Hoewel deze strategieën waardevol zijn, kunnen ze een valse illusie van tweerichtingscommunicatie creëren.
Het probleem met veel digitale marketingbenaderingen is dat ze gericht zijn op wat het bedrijf wil zeggen, niet op wat de klant werkelijk nodig heeft. Zonder het luisterelement missen ze de essentie van wat een klantgesprek werkelijk effectief maakt.
Wat maakt een klantgesprek succesvol?
Volgens Judith bestaat een succesvol klantgesprek uit meerdere elementen:
- Voorbereiding: "Wij bereiden ons altijd goed voor. We zorgen dat we voldoende kennis hebben van het product waar we voor bellen of de dienst."
- Authentiek gesprek: "Het is niet zo dat hij denkt van, oh, daar zit iemand een blaadje op te lezen. Wij voeren echt een gesprek."
- Focus op de klantbehoefte: "Wij kijken, wat is de behoefte en hoe kunnen wij daar een stukje invulling aan geven namens onze opdrachtgever?"
Verkooptechnieken die werken: luisteren om te verkopen
Tijdens de podcast werd duidelijk dat actief luisteren niet slechts een passieve activiteit is, maar een van de meest effectieve verkooptechnieken die tot betere resultaten leidt. Judith legt uit hoe haar team werkt:
"Wij bereiden ons altijd goed voor. We zorgen dat we voldoende kennis hebben van het product waar we voor bellen of de dienst. We bellen veel voor diensten, moet ik zeggen. Maar wij voelen ons een stukje van de opdrachtgever op het moment dat wij bellen. En dat hoort de ander ook. Dus het is niet zo dat hij denkt van, oh, daar zit iemand een blaadje op te lezen en als ik ja zeg, dan zegt hij dit. En als ik nee zeg, dan zegt hij dat. Nou, dat doen wij niet. Wij voeren echt een gesprek."
Dit "echte gesprek" is precies wat digitale marketing vaak mist. Een aantal concrete voordelen van deze luister-eerst-benadering:
- Identificatie van werkelijke klantbehoeften - Niet wat jij denkt dat de klant nodig heeft, maar wat ze echt nodig hebben
- Vertrouwen opbouw - Door oprecht te luisteren, toon je dat je de klant waardeert
- Personalisatie - Je kunt je aanbod nauwkeurig afstemmen op de specifieke situatie van de klant
- Efficiëntie - Je verspilt geen tijd aan prospects die geen match zijn
De generatiekloof in luistervaardigheden
Een fascinerend aspect dat in onze podcast naar voren kwam, is het verschil tussen generaties als het aankomt op communicatievoorkeuren. Judith merkte op:
"Mijn team bestaat uit dames tussen de, nou zeg maar, veertig en zestig ongeveer. Dat is echt wel de generatie die met de vaste telefoon nog bij wijze van is opgegroeid. En als ik naar mijn kinderen kijk, die willen inderdaad niet bellen. Dat is eng en kan ik niet appen."
Dit generatieverschil weerspiegelt een bredere trend: jongere generaties zijn opgegroeid met digitale, asynchrone communicatie, wat heeft geleid tot een afname van telefonische gespreksvaardigheden, waaronder het actief luisteren. Dit creëert zowel een uitdaging als een kans voor bedrijven die hun sales teams trainen.
Praktijktips: hoe voer je een effectief klantgesprek?
Hoe kunnen bedrijven en marketeers luistervaardigheden beter integreren in hun aanpak? Hier zijn enkele strategieën die voortkomen uit onze podcast en worden ondersteund door communicatie-experts:
1. Begin met grondige voorbereiding
Een effectief klantgesprek begint ver voor de eerste woorden worden gesproken. Zoals Judith benadrukt:
"We beginnen altijd met een kick-off meeting bij een project en dan is het echt doorvragen. Ja, maar waarom ben je betrouwbaar? En hoe zien die lijntjes eruit? En wat doe jij extra dan de ander? En die vragen gaan wij dan stellen."
Door vooraf onderzoek te doen, creëer je ruimte om werkelijk te luisteren tijdens het gesprek, in plaats van basale informatie te verzamelen.
2. Open vragen stellen om klantbehoeften te ontdekken
Effectieve verkooptechnieken beginnen met het stellen van open vragen die klanten uitnodigen hun werkelijke klantbehoeften te delen. In plaats van gesloten vragen die met ja of nee beantwoord kunnen worden, stel vragen die beginnen met "wat", "hoe", "waarom" of "vertel me over..."
3. Empathisch reageren tijdens het gesprek
Actief luisteren gaat verder dan horen wat er gezegd wordt. Het gaat ook om het begrijpen van de emoties en motivaties achter de woorden. Toon interesse en betrokkenheid tijdens het klantgesprek.
4. Doorvragen naar specifieke behoeften
Judith benadrukt het belang van doorvragen:
"Onze taak is dan eigenlijk... we vragen waarom ben je betrouwbaar? En ergens vind ik dan een haakje dat ik denk van hé, maar daar kan ik wat mee en daar gaan we mee aan de slag."
Dit is wat oppervlakkige digitale marketingcampagnes missen: de diepgang die komt door eerlijke nieuwsgierigheid en doorvragen naar werkelijke klantbehoeften.
De toekomst van verkooptechnieken: menselijk luisteren in een AI-gedreven wereld
Met de opkomst van AI en automatisering zou je kunnen denken dat luistervaardigheden minder belangrijk worden. Het tegendeel is waar, betoogt Judith:
"Ik denk dat er wel een hele duidelijke lijn in gaat komen straks. Dus dat een deel van het bedrijf AI wordt, maar andere delen juist meer met mensen bezet."
Terwijl routinetaken worden geautomatiseerd, worden menselijke vaardigheden zoals empathisch luisteren en het voeren van een betekenisvol klantgesprek juist waardevoller.
De meest succesvolle verkooptechnieken zullen daarom altijd een combinatie zijn van technologische efficiëntie en menselijke expertise in het herkennen en inspelen op complexe klantbehoeften.
Conclusie: Actief luisteren als verborgen superkracht in sales
Terwijl de digitale marketingwereld zich blijft focussen op steeds geavanceerdere target technieken en automatisering, herinnert onze podcast met Judith ons aan een tijdloze waarheid: actief luisteren is de verborgen superkracht in sales.
In een wereld waarin iedereen probeert te praten, te posten en te promoten, zijn het de goede luisteraars die opvallen en resultaten boeken. Ze bouwen diepere relaties op, begrijpen werkelijke klantbehoeften en sluiten deals die voor beide partijen waardevol zijn.
Zoals we bij Onruststokerz geloven: authenticiteit leidt tot impact. En niets is authentieker dan een bedrijf dat eerst luistert voordat het spreekt.
"Wij kijken, wat is de behoefte en hoe kunnen wij daar een stukje invulling aan geven namens onze opdrachtgever?"
Dat is in essentie waar succesvolle verkoop om draait: actief luisteren om te begrijpen, niet om te reageren.
Ben je benieuwd hoe jij je luistervaardigheden kunt verbeteren om betere deals te sluiten? Luister dan naar onze volledige podcast via Spotify, Youtube en Apple podcast met Judith van Lead to Meet en ontdek hoe menselijk contact en actief luisteren je kunnen helpen op te vallen in een wereld vol digitale ruis.
Deze blog is gebaseerd op de Onruststokerz podcast met Judith van Lead to Meet. Bij Onruststokerz geloven we dat ondernemers die werkelijk luisteren naar hun markt meer impact maken dan zij die alleen maar zenden. Echte verandering begint met een beetje onrust – en soms met het stilstaan en luisteren naar wat de markt werkelijk nodig heeft.
.png)
Waarom goede luisteraars betere deals sluiten dan digitale marketeers
Waarom menselijk contact wint van AI: Lessen uit telefonische acquisitie
In een wereld die steeds digitaler wordt, blijft één vraag ondernemers bezighouden: zal menselijk contact uiteindelijk verdwijnen ten gunste van AI en automatisering? Onze recente Onruststokerz podcast met Judith van Lead to Meet leverde verrassende inzichten op over deze vraag, specifiek in het kader van telefonische acquisitie.
"Verdringt kunstmatige intelligentie menselijk contact?" Deze vraag houdt niet alleen ondernemers bezig, maar vormt een centraal thema in de moderne marketing en sales. Terwijl AI steeds meer aspecten van ons dagelijks leven overneemt, ontstaat er een nieuwe dynamiek in hoe bedrijven verbinding maken met hun klanten.
Is telefonische acquisitie dood in 2025?
We begonnen onze podcast met een prikkelende stelling: "Telefonische acquisitie is achterhaald en heeft in 2025 geen toekomst meer." Judith, met bijna 12,5 jaar ervaring in de telefonische acquisitie, was het hier duidelijk niet mee eens. Volgens haar willen mensen uiteindelijk zaken doen met mensen, niet met machines. Hoewel online interactie nuttig kan zijn, is het menselijk gesprek essentieel wanneer belangrijke beslissingen genomen moeten worden.
Haar jarenlange ervaring in de branche bewijst dat menselijk contact allesbehalve achterhaald is. Zelfs in een wereld waar AI chatbots en geautomatiseerde communicatie aan terrein winnen, blijft de menselijke factor cruciaal voor betekenisvolle zakelijke relaties.
De kracht van luisteren vs. praten
Een van de meest verrassende inzichten uit ons gesprek was het misverstand rond wat een goede acquisiteur eigenlijk doet. Waar veel mensen denken dat sales vooral draait om praat vaardigheden, bleek het tegenovergestelde waar.
Judith legde uit dat vrouwen, die in de telefonische acquisitie wereld oververtegenwoordigd zijn, niet per se betere verkopers zijn omdat ze meer praten, maar omdat ze beter luisteren. Waar mannen vaak enthousiast zijn over hun product en dit willen delen, vragen vrouwen eerder naar de behoeften van de potentiële klant. En precies daar ligt volgens Judith het verschil tussen succesvolle en minder succesvolle verkopers.
Dit bevestigt wat echte sales experts al jaren weten: verkopen draait niet om gladde praatjes, maar om actief luisteren en werkelijk begrijpen wat een potentiële klant nodig heeft.
Menselijk contact vs. AI
Tijdens het gesprek kwam ook de invloed van AI aan bod. Steeds meer bedrijven experimenteren met AI voor klantenservice en zelfs sales. Maar waar ligt de grens?
Judith erkent dat AI zeker een ondersteunende rol kan spelen, een benadering die ze ook omarmt binnen haar eigen bedrijf. Tegelijkertijd blijft ze ervan overtuigd dat het echte menselijke contact altijd noodzakelijk zal blijven. Ze gelooft dat consumenten altijd het verschil zullen kunnen voelen tussen een bot en een echt persoon.
Deze visie sluit aan bij recente ontwikkelingen in de markt. AI kan helpen bij administratieve taken zoals het verzamelen van data, het maken van bellijsten en zelfs het voorbereiden van gesprekken, maar het mist de cruciale menselijke elementen die nodig zijn voor echte verbinding en vertrouwen.
De vijf trends in AI en menselijke communicatie
Hoewel AI steeds geavanceerder wordt, zijn er duidelijke grenzen aan wat het kan bereiken in menselijke interactie. Experts wijzen op vijf belangrijke trends in hoe AI onze communicatie beïnvloedt:
- Meer digitalisering van contact - We communiceren steeds meer via digitale kanalen, wat efficiency biedt, maar ook beperkingen heeft.
- Toename van mens-machine communicatie - Van Alexa tot klantenservice chatbots, we communiceren steeds vaker met machines.
- Menselijk contact als luxeproduct - Naarmate meer interactie geautomatiseerd wordt, wordt echt menselijk contact schaarser en waardevoller.
- Geavanceerde analyses van gesprekken - AI kan stem analyses uitvoeren die emoties detecteren, maar mist het vermogen om er gepast op te reageren.
- Kunstmatig contact als surrogaat - Sommige interacties worden vervangen door AI, maar dit roept vragen op over de diepgang en betekenis van deze contacten.
Judiths ervaring in de praktijk bevestigt deze trends: zelfs met alle technologische vooruitgang verkiezen klanten nog steeds het gesprek met een echte persoon wanneer het om belangrijke beslissingen gaat.
Digitaal waar mogelijk, menselijk waar nodig
Een balans tussen digitaal en menselijk contact lijkt de sleutel tot succes in 2025. Zoals we in de podcast bespraken: "Digital when possible, human when needed." Dit betekent niet dat we technologie moeten afwijzen, maar dat we deze inzetten waar het efficiëntie biedt, terwijl we menselijk contact behouden waar het waarde toevoegt.
Voor B2B-relaties geldt dit nog sterker. Judith deelde een interessant inzicht uit de corona periode: juist toen werd telefonische acquisitie voor veel bedrijven de enige manier om nog met klanten in contact te komen. Wat eerst als een beperking leek, werd door haar team omgezet in een kans.
Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk menselijke verbinding blijft, zelfs wanneer dit via de telefoon plaatsvindt in plaats van fysiek.
De toekomst van menselijk contact
Als we kijken naar de komende jaren, verwacht Judith geen drastische veranderingen in hoe bedrijven connectie maken. Ze gelooft dat de behoefte aan eerste contacten leggen en kennismaken een constante zal blijven. Hoewel de ondersteunende software zal verbeteren, verwacht ze dat het menselijke element van gespreksvoering zijn waarde zal behouden.
Dit perspectief biedt een belangrijke nuance in een tijd waarin we soms worden overspoeld door berichten over hoe AI en automatisering menselijk contact volledig zullen vervangen.
Wat betekent dit voor jouw bedrijf?
De inzichten uit onze podcast met Judith van Lead to Meet bieden enkele waardevolle lessen voor ondernemers:
- Combineer digitale en menselijke aanpak: Gebruik digitale tools en AI waar ze efficiëntie bieden, maar behoud menselijk contact voor betekenisvolle interacties.
- Focus op luistervaardigheden: Train je team niet alleen om te praten, maar vooral te luisteren naar wat potentiële klanten werkelijk nodig hebben.
- Telefonische acquisitie blijft waardevol: Onderschat niet de kracht van een persoonlijk gesprek, zelfs in een digitale wereld.
- Authentieke verbinding maakt het verschil: Wat jouw bedrijf uniek maakt, kan niet door AI worden gegenereerd, het moet van mensen komen.
Best practices voor menselijk contact in het AI-tijdperk
Wil je het menselijke aspect in je sales en marketingstrategie versterken? Deze praktische tips helpen je om de menselijke factor te maximaliseren:
- Zorg voor een duidelijke escalatiemogelijkheid - Als je AI-tools zoals chatbots gebruikt, maak het dan gemakkelijk voor klanten om door te schakelen naar een menselijke medewerker. Judith benadrukt het belang van een echt gesprek waarin je ontdekt of er wederzijdse raakpunten zijn.
- Investeer in empathie en emotionele intelligentie - Dit zijn vaardigheden die AI (nog) niet kan evenaren. Train je team hierin.
- Gebruik data om menselijk contact te verbeteren - Maak gebruik van transparantie en gedeelde inzichten. Judith's aanpak geeft klanten 24/7 inzage in wat haar team doet, wat het vertrouwen versterkt.
- Versterk de samenwerking tussen digitale tools en menselijke medewerkers - Creëer een ecosysteem waarin technologie en mensen elkaar versterken in plaats van beconcurreren.
Waarom klantervaring uiteindelijk menselijk blijft
Een belangrijk inzicht uit zowel onze podcast als marktonderzoek is dat AI nog steeds tekortschiet op een cruciaal aspect: het vermogen om werkelijk empathisch te zijn en natuurlijke emotie te tonen. Judith merkte op dat mensen wantrouwig zijn tegenover AI, vooral wanneer het moeilijk wordt om echt van nep te onderscheiden. Op dat moment zoeken mensen de veiligheid van een gesprek met een echt mens.
Hoewel AI-systemen steeds beter worden in het analyseren van sentiment en het simuleren van menselijke gesprekken, missen ze nog steeds wat experts "bewustzijn" of "een ziel" noemen, dat ondefinieerbare element dat maakt dat mensen écht verbinding kunnen maken.
Conclusie
In een tijd waarin we steeds meer digitaliseren, groeit paradoxaal genoeg ook de waarde van echt menselijk contact. Bedrijven die erin slagen om technologie te omarmen zonder de menselijke touch te verliezen, zullen in 2025 en verder een belangrijk concurrentievoordeel hebben.
Zoals Judith kernachtig samenvatte: mensen willen uiteindelijk zakendoen met mensen. Online hulpmiddelen zijn waardevol, maar bij belangrijke beslissingen willen we praten met een mens.
Dit sluit perfect aan bij wat we bij Onruststokerz geloven: authenticiteit, creativiteit en impact komen voort uit menselijke connectie. Technologie kan ons helpen om die verbinding efficiënter te maken, maar nooit volledig te vervangen.
"Zichtbaarheid is het nieuwe geld," zeggen we bij Onruststokerz, en de meest waardevolle vorm van zichtbaarheid komt nog steeds van échte menselijke interactie.
Wil je meer weten over hoe je menselijk contact kunt combineren met digitale strategieën voor maximale impact? Luister dan de volledige podcast met Judith van Lead to Meet en ontdek hoe jouw bedrijf kan opvallen in een wereld vol ruis.
Deze blog is gebaseerd op de Onruststokerz podcast met Judith van Lead to Meet over de toekomst van telefonische acquisitie. Bij Onruststokerz geloven we dat echte verandering begint met een beetje onrust – en soms betekent dat het uitdagen van de gangbare opvatting dat alles digitaal en geautomatiseerd moet worden.
Beschikbaar op Spotify, Apple Podcasts en YouTube.
.png)
Waarom menselijk contact wint van AI: Lessen uit telefonische acquisitie
Menselijke expertise vs. AI automatisering: De perfecte balans in je contentstrategie
In aflevering 4 van de Onruststokerz Podcast deelt AI-expert Rubin Koot een gouden regel die elke marketeer zou moeten onthouden: "Human when needed, digital when possible." Deze filosofie vormt de perfecte basis voor moderne contentplanning die zowel effectief als efficiënt is. Maar hoe vind je die balans tussen menselijke creativiteit en AI automatisering? Laten we de praktische stappen verkennen om deze twee werelden naadloos te integreren.
De nieuwe realiteit van contentcreatie
De tijd waarin een marketeer urenlang zweette boven elk stukje content is voorbij. Zoals Rubin in de podcast verwoordt:
"Ik heb ook heel veel copywriting gedaan. Doe ik nu nog steeds. Een tekst gewoon zes keer opnieuw schrijven. Acht uur over een tekst doen, waar je eigenlijk vier uur over had moeten doen."
Met de komst van geavanceerde AI-tools is dat veranderd. Maar betekent dit dat AI alles overneemt? Absoluut niet. Het creëert juist een nieuwe balans tussen wat mensen en machines doen.
De rol van AI automatisering in je contentstrategie
AI automatisering kan een gamechanger zijn voor je contentplanning. AI excelleert in:
- Ideegeneratie en brainstorming: Laat AI helpen bij het vinden van nieuwe invalshoeken voor je content.
- Eerste drafts: Gebruik AI voor het opzetten van basisstructuren en eerste versies.
- Data-analyse: Laat AI inzichten ontdekken in je content performance en doelgroepgedrag.
- Content Optimalisatie: AI kan suggesties doen voor SEO-verbeteringen en leesbaarheid.
- Consistente output: Gebruik AI om een constant publicatie tempo te behouden.
Zoals Michael opmerkt in de podcast: "AI-tools hebben het mogelijk gemaakt om veel meer content te produceren in veel minder tijd." Hierdoor kun je je content workflow versnellen zonder op kwaliteit in te leveren.
Waar menselijke expertise onmisbaar blijft
Hoewel AI indrukwekkende mogelijkheden biedt, zijn er essentiële elementen waar menselijke expertise de doorslag geeft:
- Strategische richting: Mensen bepalen doelen, prioriteiten en de grote lijnen van de contentstrategie.
- Emotionele connectie: De authentieke menselijke stem die resoneert met je publiek.
- Creatieve vernieuwing: Werkelijk originele ideeën die afwijken van bestaande patronen.
- Contextueel inzicht: Begrip van maatschappelijke nuances, trends en gevoeligheden.
- Kwaliteitsbewaking: Het kritisch beoordelen en verbeteren van AI-output.
Rubin benadrukt in de podcast:
"Die echte inhoudelijke hardcore vakkennis blijft belangrijk." Zonder die basis weet je niet hoe je AI moet aansturen, en herken je ook niet wanneer de output tekortschiet.
Een geïntegreerde content workflow ontwikkelen
De sleutel tot succes ligt in een slimme contentintegratie, het samenvoegen van menselijke en AI-krachten in één soepel proces. Zo bouw je een effectieve contentworkflow op:
1. Strategische planning (Mens)
Begin met het vaststellen van je content doelen en thema's. Dit is mensenwerk dat vraagt om inzicht in je bedrijfsstrategie, marktpositie en doelgroep. Een AI kan je helpen bij het structureren, maar de strategische keuzes blijven mensenwerk.
2. Onderzoek en data-analyse (AI + Mens)
Combineer AI-tools voor zoekwoorden onderzoek en concurrentieanalyse met menselijke interpretatie. AI kan razendsnel data verzamelen en patronen herkennen, maar mensen zijn nodig om de relevantie voor jouw specifieke situatie te beoordelen.
Een praktische aanpak die Rubin aanbeveelt: "Als jij een screenshot van bijvoorbeeld statistieken uploadt in ChatGPT en je vraagt van, 'welke inzichten kun je mij hierover geven?' dan krijg je daar echt hele toffe resultaten uit."
3. Contentontwikkeling (AI + Mens)
Hier komt het "Human when needed, digital when possible" principe volledig tot zijn recht:
- Eerste versie: Laat AI een basis genereren op basis van je briefing
- Kritische revisie: Menselijke redactie om de authenticiteit, merkwaarden en kwaliteit te waarborgen
- Optimalisatie: AI voor suggesties rond leesbaarheid, SEO en taalkundige verbeteringen
- Finale goedkeuring: Menselijke beoordeling voordat content live gaat
Michael beschrijft in de podcast hoe zij dit aanpakken: "We hebben een kennismaking met een klant of brainstorm. Als dat online is, is dat mooi, want dan kunnen we daar zo'n AI-tool gebruiken, die transcribeert, die haalt de kernpunten eruit." Zo zorgen ze ervoor dat de AI-gegenereerde content authentiek blijft.
4. Content Planning en distributie (AI + Mens)
Voor effectieve content planning is een combinatie ideaal:
- Kalender Structuur: Mensen bepalen de strategische momenten en prioriteiten
- Uitvoeringsplanning: AI helpt bij het optimaal timen van publicaties
- Automatisering: Gebruik tools voor geautomatiseerde publicatie en distributie
- Monitoring: Menselijke evaluatie van resultaten, met AI-ondersteuning voor data-interpretatie
De perfecte balans vinden in jouw organisatie
Elke organisatie heeft een unieke optimale balans tussen menselijke expertise en AI automatisering. Rubin adviseert: "Kijk vooral wat je nodig hebt... Doe je niks met SEO, dan zal SEO-ranking je bijvoorbeeld niet heel veel verder helpen."
Om jouw perfecte balans te vinden, stel jezelf deze vragen:
- Wat zijn onze unieke menselijke sterktes? (Bijv. branche-expertise, storytelling, klantrelaties)
- Welke taken kosten veel tijd maar weinig creativiteit? (Ideaal voor AI automatisering)
- Waar ligt onze merkwaarde? (Elementen die menselijke aandacht vereisen)
- Wat zijn onze zwakke punten? (Waar AI compenserend kan werken)
Praktische stappen voor contentintegratie
Klaar om AI te integreren in je content workflow? Volg deze stappen:
- Begin klein: Kies één contentvorm (bijv. social media posts) om te experimenteren met AI.
- Evalueer resultaten: Meet niet alleen efficiëntie maar ook effect op engagement en conversie.
- Ontwikkel richtlijnen: Documenteer wat werkt en wat niet voor jouw specifieke merk.
- Train je team: Zorg dat iedereen die met content werkt de juiste AI-vaardigheden ontwikkelt.
- Iteratief verbeteren: Blijf je aanpak verfijnen op basis van resultaten.
Zoals Rubin in de podcast aanbeveelt: "Ga met je poten in de klei staan en ga ermee experimenteren. En nog belangrijker, ga het ook een beetje leuk vinden."
Valkuilen vermijden bij AI-integratie
Bij het implementeren van AI automatisering in je contentintegratie zijn er enkele valkuilen waar je voor moet waken:
- Over-automatisering: Niet alles hoeft of kan geautomatiseerd worden. Kies bewust.
- Identiteitsverlies: Zorg dat je merkpersoonlijkheid niet verwatert in generieke AI-output.
- Kritiekloze acceptatie: Blijf kritisch op wat AI produceert. Zoals Rubin zegt: "Je moet wel de achterliggende kennis hebben om ermee aan de slag te kunnen gaan."
- Overafhankelijkheid: Behoud voldoende menselijke vaardigheden om niet volledig afhankelijk te worden.
De toekomst van contentintegratie
Waar gaan we naartoe met contentintegratie? Rubin voorspelt: "De rol van jou als marketeer zal nog strategischer gaan worden. Het uitvoeren zal in principe iedereen wel kunnen dan."
De toekomst van contentmarketing zal steeds meer draaien om de strategische keuzes, de creatieve richting en het menselijke verhaal. De uitvoering wordt steeds meer ondersteund door AI, maar de echte waarde zit in wat wij als mensen eraan toevoegen: onze emoties, onze unieke perspectieven en onze authentieke stemmen.
Conclusie: Harmonie tussen mens en machine
De perfecte balans in je contentstrategie is niet mens of machine, maar mens én machine. "AI-gedreven marketing is de toekomst, maar menselijke creativiteit blijft onmisbaar," zoals Rubin het treffend samenvat.
Door AI automatisering slim te integreren in je contentplanning en contentworkflow, creëer je een systeem dat zowel efficiënt als effectief is. Je bespaart tijd op repetitieve taken, vergroot je output, en krijgt de ruimte om te focussen op wat écht telt: het strategische en creatieve werk dat jouw merk onderscheidt.
Dit artikel is gebaseerd op aflevering 4 van de Onruststokerz Podcast over AI in marketing met Rubin Koot. Beluister de volledige aflevering op Spotify, Youtube of Apple podcast.
.png)
Menselijke expertise vs. AI automatisering: De perfecte balans in je contentstrategie
Van 'garbage in, garbage out' naar sterke resultaten: De kunst van effectieve AI-prompts
In aflevering 4 van de Onruststokerz Podcast deelde AI-expert Rubin Koot een belangrijke waarheid over het werken met AI: "Shit in, shit out." Of zoals het in de tech-wereld vaak wordt genoemd: "garbage in, garbage out". Het is een principe dat aangeeft dat de kwaliteit van je output volledig afhankelijk is van de kwaliteit van je input. In deze blog duiken we dieper in de kunst van het prompts schrijven en hoe je met de juiste aanpak hoogwaardige resultaten uit AI-tools kunt halen voor je marketing.
Waarom goede prompts essentieel zijn voor marketing
AI-tools zoals ChatGPT zijn ongelooflijk krachtig geworden voor marketeers. Ze kunnen in seconden content genereren, ideeën aandragen en marketingplannen opstellen. Maar zoals Rubin in de podcast benadrukt: "Als je niet weet hoe je ermee om moet gaan, ja, dan werkt het niet."
Het verschil tussen middelmatige en uitmuntende AI-output zit niet in de tool zelf, maar in hoe je deze aanstuurt. ChatGPT marketing is dan ook meer dan alleen een vraag stellen en op enter drukken. Het is een vaardigheid die je moet ontwikkelen.
De principes van effectieve prompts
1. Wees specifiek en gedetailleerd
Een van de meest voorkomende fouten bij het prompts schrijven is te vaag blijven. Als je tegen ChatGPT zegt "Schrijf een social media post", krijg je een generieke tekst die nergens op slaat. Rubin vergelijkt het in de podcast met een beeldhouwer:
"Ik kan een stuk beton hebben en je bent een beeldhouwer. Als je mij die hamer geeft, die beitel geeft... We hebben dezelfde tools, maar er komt een heel ander resultaat uit."
Zwakke prompt: "Schrijf iets over podcasting."
Sterke prompt: "Schrijf een LinkedIn-post van 150 woorden over hoe bedrijven podcasting kunnen gebruiken als kern van hun contentstrategie. Gebruik een professionele maar conversationele toon, richt je op MKB-eigenaren, en sluit af met een vraag die engagement stimuleert."
2. Geef context over je merk en doelgroep
Zoals Michael in de podcast aangeeft:
"We hebben een kennismaking met een klant of brainstorm. Als dat online is, is dat mooi, want dan kunnen we daar zo'n AI-tool gebruiken, die transcribeert, die haalt de kernpunten eruit."
Door je AI-model te voorzien van informatie over je merk, tone of voice en doelgroep, krijg je content die veel beter aansluit bij je merkidentiteit.
Zwakke prompt: "Schrijf een e-mail over onze nieuwe dienst."
Sterke prompt: "Schrijf een e-mail waarin we onze nieuwe podcastservice introduceren. Onze tone of voice is professioneel maar met een knipoog. Onze doelgroep zijn MKB-ondernemers die willen groeien in zichtbaarheid maar durven af te wijken van de standaard. Benadruk dat we met één videopodcast een hele maand aan content kunnen maken."
3. Gebruik de juiste structuur voor je prompts
Een effectieve prompt heeft vaak een bepaalde structuur. Rubin legt in de podcast uit: "Je moet wel de achterliggende kennis hebben om ermee aan de slag te kunnen gaan."
Een goede structuur voor marketing prompts bevat vaak:
- Wat de AI moet doen (schrijven, samenvatten, brainstormen)
- In welke rol (als expert, als creatief schrijver, als marketingstrateeg)
- Met welk doel (informeren, overtuigen, engagement creëren)
- Voor welke doelgroep
- In welke toon en stijl
- Met welke specifieke elementen
Praktische prompt voorbeelden
Laten we kijken naar enkele prompt voorbeelden die je direct kunt toepassen in je ChatGPT marketing strategie:
Voor social media content:
Gedraag je als een social media expert met 10+ jaar ervaring in B2B marketing. Schrijf 3 LinkedIn posts van elk 100-150 woorden over het onderwerp [ONDERWERP].
De posts moeten:
- Professioneel maar niet saai zijn
- Een duidelijk standpunt innemen
- Een concrete tip bevatten die direct toepasbaar is
- Eindigen met een vraag die reacties uitlokt
Onze merkwaarden zijn: authenticiteit, creativiteit en impact.
Voor een blogpost outline:
Creëer een outline voor een blogpost met als titel "[TITEL]" gericht op [DOELGROEP].
De blogpost moet:
- Informatief en praktisch zijn
- SEO-vriendelijk zijn voor de zoekterm "[ZOEKTERM]"
- 5-7 hoofdsecties bevatten
- Voor elke sectie 3-4 bullet points met wat er behandeld wordt
- Een inleiding die het probleem duidelijk schetst
- Een conclusie met een duidelijke call-to-action
Maak gebruik van onze expertise als [EXPERTISEGEBIED].
Voor e-mailcopy:
Schrijf een verkoop e-mail voor [PRODUCT/DIENST] met een conversationele toon.
De e-mail moet:
- Een aandachtstrekkende onderwerpregel hebben
- Een pijnpunt van de lezer direct aanspreken
- Uitleggen hoe ons product/dienst dit probleem oplost
- 1-2 client testimonials bevatten (verzin deze)
- Eindigen met een duidelijke call-to-action
- Maximaal 300 woorden zijn
Het belangrijkste voordeel van ons product is [VOORDEEL].
Garbage in, garbage out: Wat te vermijden
Net zo belangrijk als weten wat te doen, is weten wat te vermijden. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten die leiden tot het "garbage in, garbage out" principe:
- Te vage instructies geven: "Schrijf iets goeds" geeft ChatGPT geen enkele richting.
- Inconsistente instructies: Als je tegenstrijdige eisen stelt, zal de AI moeite hebben hier een coherent geheel van te maken.
- Geen feedback geven: AI-tools kunnen leren van je feedback. Als je niet tevreden bent met het resultaat, geef dan specifieke feedback en vraag om een nieuwe versie.
- Te veel in één keer willen: Vraag liever om een outline en werk die stap voor stap uit, dan om een volledig uitgewerkt marketingplan in één prompt.
Prompts verfijnen: Een iteratief proces
Zoals Rubin in de podcast zegt:
"Ik heb dat alsnog helemaal kunnen nalopen en aan kunnen passen. En uiteindelijk geleerd door de tijd heen van oké, hoe kan ik ChatGPT beter prompten om te zorgen dat ik de output krijg die ik wil."
Het ontwikkelen van effectieve prompts is een iteratief proces. Begin eenvoudig, analyseer de resultaten, en verfijn je prompts op basis van wat werkt en wat niet.
Tips voor het verfijnen van je prompts:
- Begin met een basisversie: Start met een eenvoudige prompt en bouw van daaruit verder.
- Voeg specifieke details toe: Als de eerste output te generiek is, voeg dan meer details en context toe.
- Experimenteer met verschillende instructies: Soms werkt een kleine verandering in je formulering wonderen.
- Gebruik vervolg prompts: Vraag de AI om specifieke onderdelen te verbeteren of uit te breiden.
Conclusie: Van vaardigheid naar kunst
Het effectief prompts schrijven is een vaardigheid die je moet ontwikkelen. Zoals Rubin treffend samenvat:
"Je merkt ook gewoon, als ik een prompt invoer, krijg ik een heel ander resultaat dan wanneer een collega van mij dat doet. En dan zeggen ze van, ja, maar waarom kan het dat ChatGPT bij mij niet werkt? Ik zeg, nou ja, ChatGPT werkt wel, jij werkt niet."
Door de principes in deze blog toe te passen en regelmatig te oefenen met verschillende prompt voorbeelden, kun je het "garbage in, garbage out" principe overwinnen en AI-tools omvormen tot krachtige partners in je marketingstrategie.
Net zoals een ervaren dirigent meer uit een orkest haalt dan iemand die voor het eerst een dirigeerstokje vasthoudt, zal een marketeer met goede prompt-vaardigheden betere resultaten halen uit dezelfde AI-tools die iedereen gebruikt.
Wil je meer leren over het effectief inzetten van AI in je marketingstrategie? Luister dan naar de volledige aflevering van de Onruststokerz Podcast met Rubin Koot, of neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.
Dit artikel is gebaseerd op aflevering 4 van de Onruststokerz Podcast over AI in marketing met Rubin Koot. Beluister de volledige aflevering op Spotify, YouTube of Apple podcast.
.png)
Van 'garbage in, garbage out' naar sterke resultaten: De kunst van effectieve AI-prompts
AI Marketing: De complete gids voor beginners in 2025
In deze aflevering van de Onruststokerz Podcast spraken we met AI-expert Rubin Koot over de revolutionaire impact van kunstmatige intelligentie op marketing. Hier delen we de belangrijkste inzichten en praktische tips om je te helpen starten met AI marketing, zelfs als je nog helemaal nieuw bent in dit dynamische veld.
Wat is AI Marketing eigenlijk?
Voordat we duiken in de tips van Rubin, laten we even een stap terug doen. AI Marketing verwijst naar het gebruik van kunstmatige intelligentie-technologieën om marketingbeslissingen te verbeteren, processen te automatiseren en klantinteracties te personaliseren.
Kunstmatige intelligentie (AI) is een verzamelnaam voor computersystemen die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Denk aan het herkennen van patronen, leren van ervaringen, voorspellingen maken en beslissingen nemen.
In marketing betekent dit dat AI-tools kunnen helpen bij:
- Het analyseren van grote hoeveelheden klantgegevens
- Het automatiseren van routinematige taken
- Het personaliseren van marketingboodschappen op schaal
- Het voorspellen van klantgedrag en trends
- Het genereren van content en creatieve elementen
AI-marketing tools variëren van eenvoudige chatbots tot geavanceerde voorspellende analytics-platforms. Sommige bekende voorbeelden die je misschien al kent zijn:
- ChatGPT en Claude: Voor het genereren van tekst en content
- Midjourney en DALL-E: Voor het creëren van afbeeldingen
- Captions AI: Voor het toevoegen van ondertitels en videobewerking
- Analytics platforms met AI-componenten: Zoals Google Analytics 4
De onvermijdelijke transformatie van marketing door AI
"AI verandert marketing sneller dan ooit. Bedrijven die zich niet aanpassen, raken achterop." Met deze prikkelende stelling trapte Rubin Koot onze podcast af, en hij heeft gelijk. AI marketing is geen tijdelijke trend maar een fundamentele verschuiving in hoe we campagnes opzetten, content creëren en met klanten communiceren.
Wie vandaag de dag niet meebeweegt met AI-ontwikkelingen, loopt het risico om binnen afzienbare tijd achter te raken op de concurrentie. Niet alleen vanwege efficiëntie, maar vooral omdat AI ons in staat stelt dingen te doen die voorheen onmogelijk waren.
"Als je AI niet in je marketingstrategie gaat toepassen, ben je nu misschien nog niet te pineut. Maar binnen de kortste keren heb je geen bestaansrecht meer." - Rubin Koot
Waar kun je AI marketing voor inzetten?
AI is veel breder toepasbaar dan veel marketeers denken. De meeste professionals gebruiken inmiddels ChatGPT, maar er zijn talloze andere mogelijkheden die je marketingstrategie kunnen versterken:
1. Content creatie versnellen en verbeteren
Content creatie is een van de meest tijdrovende aspecten van marketing. Dit is waar AI een game-changer is. Met AI-tools zoals ChatGPT en Claude kun je razendsnel:
- Blogartikelen schrijven
- Social media posts genereren
- E-mails personaliseren
- Video scripts ontwikkelen
- Productbeschrijvingen maken
Hoe werkt dit in de praktijk? Je geeft de AI-tool een opdracht (ook wel een 'prompt' genoemd), zoals "Schrijf een blogpost over de voordelen van zonnepanelen voor huiseigenaren" of "Genereer 5 Instagram captions voor onze nieuwe productlijn". De AI gebruikt zijn kennis om relevante, coherente tekst te genereren die je vervolgens kunt bewerken en aanpassen aan je merk.
Zoals Rubin tijdens de podcast benadrukt: "Het ligt niet aan ChatGPT, het ligt aan jou." Of zoals hij het kernachtig samenvat: "Shit in, shit out." De kwaliteit van je AI-output hangt volledig af van de kwaliteit van je input.
Tips voor effectieve prompts:
- Wees specifiek over wat je wilt (toon, lengte, stijl, doelgroep)
- Geef context over je merk en product
- Vraag om specifieke formaten (lijsten, Q&A, storytelling)
- Experimenteer met verschillende formuleringen
Goede prompts maken is een vaardigheid die je moet ontwikkelen, maar het levert enorme tijdsbesparingen op. "Ik heb al eens een script laten maken," vertelt Michael in de podcast, "maar dan komt er zoiets generieks uit dat het geen ziel heeft." Met de juiste aanpak kun je dit probleem vermijden.
2. Visuele content genereren
Het visuele aspect van marketing is cruciaal, maar professionele fotografie en ontwerp zijn vaak duur en tijdrovend. Hier komen AI-beeld generatoren om de hoek kijken.
Midjourney, DALL-E en andere beeld generatoren transformeren hoe we visuele content maken. "Verder maken we ook gebruik van bijvoorbeeld Midjourney om afbeeldingen te genereren. Ook een hele leuke tool," merkt Rubin op in de podcast.
Deze tools stellen marketeers in staat om:
- Unieke afbeeldingen te creëren voor social media
- Product Visualisaties te maken
- Campagnebeelden te genereren zonder dure fotoshoots
- Concepten snel te visualiseren voordat je investeert in professionele producties
Hoe werkt AI beeldgeneratie? Je beschrijft in tekst wat je wilt zien, en de AI creëert een afbeelding die aan die beschrijving voldoet. De technologie is verbazingwekkend goed geworden in het begrijpen van nuances, stijlen en composities.
Bijvoorbeeld, je kunt vragen om "Een minimalistische productfoto van een eco-vriendelijke waterfles op een witte achtergrond met zachte schaduwen" of "Een levendige illustratie van een gezin dat geniet van een barbecue in een zomerse tuin, in cartoon stijl".
Praktijkvoorbeeld: In plaats van stockfoto's te gebruiken die iedereen al kent, kun je unieke, op maat gemaakte afbeeldingen genereren die perfect passen bij je merk en boodschap. Dit geeft je content een onderscheidende visuele identiteit.
3. AI data-analyse voor betere beslissingen
Marketing draait om data, maar de hoeveelheid informatie die we verzamelen is vaak overweldigend. AI data-analyse maakt het mogelijk om snel waardevolle inzichten te halen uit grote datasets zonder dat je een data-analist hoeft te zijn.
Rubin deelt in de podcast een praktische tip:
"Wat heel goed werkt, is dat je tegenwoordig ook afbeeldingen kunt uploaden in de betreffende tools. Als jij een screenshot van bijvoorbeeld statistieken uploadt in ChatGPT en je vraagt 'welke inzichten kun je mij hierover geven? Kun je mij dit weergeven in een rapporterende vorm?' Dan krijg je daar echt hele toffe resultaten uit."
Tools als ChatGPT, Claude en gespecialiseerde marketing analytics platforms kunnen tegenwoordig:
- Statistieken visualiseren en interpreteren: Upload een screenshot van je Google Analytics dashboard en vraag wat de belangrijkste trends zijn.
- Patronen ontdekken in klantgedrag: Laat AI trends identificeren in klant aankopen of websitebezoek die je misschien over het hoofd ziet.
- Campagneresultaten analyseren: Vergelijk de prestaties van verschillende campagnes en krijg aanbevelingen voor optimalisatie.
- Voorspellingen maken op basis van historische data: Gebruik AI om te voorspellen welke leads waarschijnlijk zullen converteren of welke producten waarschijnlijk populair worden.
4. AI klantenservice verbeteren
Een gebied waar AI een revolutie teweegbrengt is klantenservice. AI klantenservice zorgt ervoor dat je beschikbaar bent voor klanten, zelfs buiten kantooruren en zonder een groot team.
Met chatbots en virtuele assistenten kunnen bedrijven:
- 24/7 beschikbaar zijn voor klanten: AI slaapt niet en heeft geen pauzes nodig.
- Veelgestelde vragen automatisch beantwoorden: Vragen over openingstijden, retouren, leveringen of productspecificaties kunnen direct worden beantwoord.
- Klanten helpen bij eenvoudige problemen: Transacties traceren, wachtwoorden resetten, of het zoeken naar specifieke producten.
- Menselijke medewerkers vrijmaken voor complexere zaken: Laat AI de routinevragen afhandelen zodat je team zich kan concentreren op gevallen waar menselijk inzicht nodig is.
- Klantgegevens verzamelen voor gepersonaliseerde follow-up: AI kan relevante informatie verzamelen tijdens het gesprek die later door het salesteam kan worden gebruikt.
Voorbeeld van implementatie: Een webshop implementeert een AI-chatbot die klanten helpt bij het vinden van producten, vragen beantwoordt over bezorging en klanten door het bestelproces . De chatbot kan ook gegevens verzamelen over veelvoorkomende problemen, zodat het bedrijf zijn service kan verbeteren.
Rubin's advies "Human when needed, digital when possible" is hier bijzonder relevant. Laat AI de routinetaken afhandelen, maar zorg voor een naadloze overgang naar menselijke ondersteuning wanneer dat nodig is. Deze hybride aanpak zorgt voor efficiënte dienstverlening zonder het persoonlijke element te verliezen.
De balans tussen automatisering en authenticiteit
Een van de grootste uitdagingen bij het implementeren van AI marketing is het behouden van je merkidentiteit. Hoe zorg je dat je niet verdwijnt in een zee van generieke content? Dit is een vraag die veel marketeers wakker houdt.
Het gevaar van generieke AI-content
Michael wijst in de podcast op een veel voorkomend probleem:
"Ik heb al eens een script laten maken. Gewoon, schrijf een script voor dit bedrijf. En dan komt er zoiets generieks uit. Dat heeft echt geen ziel. Het heeft geen inhoud."
Dit risico bestaat voor alle AI-gegenereerde content. Zonder de juiste sturing kan AI leiden tot middelmatige, saaie content die niet onderscheidend is voor je merk.
De oplossing: Menselijke sturing en merkpersoonlijkheid
Rubin heeft hier een heldere visie op: "Human when needed, digital when possible." Automatiseer wat kan, maar houd het menselijke aspect waar dat essentieel is.
Een effectieve methode die hij deelt voor het behouden van een authentieke merkidentiteit:
"Wat ik altijd heel prettig vind is om de tone of voice van een bedrijf te achterhalen door middel van een interview. Door een online meeting te doen, die op te nemen en vervolgens die input letterlijk aan bijvoorbeeld ChatGPT te geven, creëer je dus ook echt letterlijk de tone of voice van de onderneming. Want je gaat het gesprek aan, de dingen die zij zeggen komen daarin naar voren. Als je dat als input indient, ga je dus ook zien dat je dat model traint zoals de ondernemer spreekt."
Dit is een briljante strategie die laat zien hoe AI en menselijke elementen kunnen samenwerken:
- Interview de sleutelfiguren in je bedrijf over je producten, visie en waarden
- Neem deze gesprekken op en transcribeer ze
- Gebruik deze transcripties als input voor je AI-tools
- Train je AI met deze authentieke bedrijfstaal
Het resultaat is content die klinkt als jouw merk, omdat het letterlijk getraind is op hoe jouw mensen praten over je bedrijf.
Praktijkvoorbeeld: Authenticiteit bewaren met AI
Michael deelt hoe zij dit toepassen in hun werk:
"We hebben een kennismaking met een klant of brainstorm. Als dat online is, is dat mooi, want dan kunnen we daar zo'n AI-tool gebruiken, die transcribeert, die haalt de kernpunten eruit. Dat met een goede prompt erbij, gegeven aan ChatGPT. En dat zorgt ervoor dat gewoon al hetgene wat besproken is, ook echt terugkomt in het advies of het geheel dat je gaat maken."
Digitale transformatie marketing: waar te beginnen?
Digitale transformatie marketing klinkt misschien als een complex, overweldigend proces, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven. Maar het hoeft niet meteen een complete revolutie te zijn. Je kunt klein beginnen en geleidelijk uitbreiden naarmate je vertrouwd raakt met AI-tools.
Startersproblemen herkennen
In de podcast bespreekt Rubin enkele veelvoorkomende uitdagingen die bedrijven tegenkomen:
- Overweldigd door mogelijkheden: "Ga vooral niet over welheid raken door alles wat er kan, maar ook gewoon een soort vorige keuzes maken. Dat was relevant voor mij en ik ga daar vooral mee aan de slag."
- Technische barrières: Veel marketeers zijn huiverig voor nieuwe technologie of denken dat ze programmeerkennis nodig hebben.
- Vertrouwen in AI-output: "Als specialist weet je ook zo door te doorgronden wat de ChatGPT-posts zijn en wat de AI-generated images zijn."
Stap-voor-stap aanpak
Voor bedrijven die aan het begin staan van hun digitale transformatie marketing traject, geeft Rubin dit praktische advies:
- Begin met experimenteren: "Ga met je poten in de klei staan en ga ermee experimenteren. En nog belangrijker, ga het ook een beetje leuk vinden. Want als je het niet leuk vindt, dan zul je denken van 'ja nee, de AI werkt niet' en dan houdt het al snel op."
- Kies bewust je tools: "Kijk vooral wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld wij zouden bepaalde video tools aanraden, we zouden copywriting tools aanraden, SEO tools, noem het allemaal op. Maar ja, dat zal niet voor ieder bedrijf relevant zijn... Doe je niks met SEO, dan zal SEO-ranking je bijvoorbeeld niet veel verder helpen."
- Blijf kritisch op resultaten: "Je kan aanwezig zijn en je kan aanwezig zijn. Door op een creatieve, doordachte manier aanwezig te zijn, zul je altijd de strijd gaan winnen." AI-gegenereerde content moet altijd kritisch worden bekeken en aangepast om je merk goed te vertegenwoordigen.
- Ontwikkel je vakmanschap: "Die echte inhoudelijke hardcore vakkennis blijft belangrijk. Dus voor mijzelf, ik heb ook heel veel copywriting gedaan. Doe ik nu nog steeds. Een tekst gewoon zes keer opnieuw schrijven. Acht uur over een tekst doen, waar je eigenlijk vier uur over had moeten doen... Dat hoort gewoon bij het vak. Dat moet je ervaren hebben."
De juiste mindset voor digitale transformatie
Het succes van je digitale transformatie hangt grotendeels af van je mindset. Rubin benadrukt het belang van nieuwsgierigheid en een proactieve houding:
"Ik denk, gezien de ontwikkelingen razendsnel gaan, is het wel heel belangrijk dat je ermee blijft experimenteren. En een gezonde nieuwsgierigheid opbouwt."
En misschien nog belangrijker, neem verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces:
"Ik wil dat niet meer horen. Wat ik wil horen is van, 'hé, ik moet beter aansturen.' Want je kan de problemen altijd bij een ander gaan leggen, maar daar schiet je niks mee op. Je moet het bij jezelf leggen, want jij bent degene die het stuur vast heeft. Als jij naar links stuurt, dan kun je niet verwachten dat ChatGPT naar rechts gaat."
De toekomst van marketing met AI
Een gedurfde voorspelling
"Binnen vijf jaar is 90% van alle online content door AI gegenereerd," voorspelt Rubin tijdens de podcast. Sterker nog, hij stelt dat nu al zo'n 60-70% van de content die we online zien op de een of andere manier door AI is beïnvloed, al hebben we dat misschien niet eens door.
Wat betekent dit voor marketing professionals?
Worden menselijke marketeers overbodig? Integendeel. De rol van marketeers verandert, maar wordt alleen maar belangrijker:
"In principe zal de rol van jou als marketeer nog strategischer gaan worden. Het uitvoeren zal in principe iedereen wel kunnen dan... Het gaat veel meer om het verhaal erachter. De storytelling technieken. De strategie van je bedrijf. Dus wat er aan die tekentafel gebeurt, dan dat jij daadwerkelijk de kennis hebt van, je hoeft geen Nederlandicus te zijn, laat ik het zo zeggen."
Rubin legt uit hoe marketing evolueert:
- Meer focus op strategie: "De rol van de marketeer zal in mijn ogen daarom ook steeds strategischer worden."
- Minder nadruk op technische uitvoering: "Ik denk dat die [uitvoerende rol] zal niet verdwijnen. Want iemand moet aan de knoppen draaien. En dat zal sowieso belangrijk blijven. Ik denk alleen dat het volume zal krimpen."
- Meer waarde in creativiteit en onderscheiden: "Hoe meer mensen om je heen aan het schreeuwen zijn, hoe meer je een ander geluid zal moeten maken om door de massa op te vallen."
De unanieme conclusie
Aan het einde van de podcast werd Rubin gevraagd of hij het eens was met de stelling: "AI-gedreven marketing is de toekomst, maar menselijke creativiteit blijft onmisbaar." Zijn antwoord was ondubbelzinnig:
"Honderd procent. Geen negentig procent, maar honderd procent."
Dit vat de essentie van AI in marketing perfect samen. AI is een krachtig instrument dat repetitieve taken kan elimineren, processen kan versnellen en nieuwe mogelijkheden kan ontsluiten. Maar het is de menselijke creativiteit, strategisch inzicht en kritisch denken die bepalen hoe goed die hulpmiddelen worden ingezet.
Een kwestie van balans
Michael waarschuwt in de podcast voor een risico:
"Ik denk dat er een risico gaat ontstaan, omdat we kunnen steeds meer doen in minder tijd. En dat is heel makkelijk om te zeggen: oké, we pompen even wat snel wat scriptjes er doorheen. Dat nemen we dan snel op. En hop, heel veel hap, snap, snel. Zonder creativiteit, zonder ziel."
De sleutel tot toekomstig succes ligt in het vinden van de juiste balans: gebruik AI om tijd te besparen en processen te verbeteren, maar blijf investeren in het menselijke, creatieve element dat jouw merk onderscheidt.
Veelgestelde vragen over AI Marketing
Is AI marketing geschikt voor kleine bedrijven?
Absoluut! AI-tools zijn tegenwoordig toegankelijker dan ooit. Zelfs met een beperkt budget kun je tools als ChatGPT, Canva's AI-functies of Midjourney gebruiken om je marketing te verbeteren. Begin klein, focus op één aspect van je marketing (bijvoorbeeld contentcreatie of social media), en bouw van daaruit verder.
Hoe zorg ik dat AI-gegenereerde content authentiek blijft?
Volg Rubin's advies en gebruik echte gesprekken met stakeholders als basis voor je AI-prompts. Gebruik AI als hulpmiddel, niet als vervanging voor je merkpersoonlijkheid. Blijf altijd redactie voeren op AI-gegenereerde content om ervoor te zorgen dat deze overeenkomt met je merkwaarden en tone of voice.
Welke AI marketing tools zijn het meest geschikt voor beginners?
Voor beginners zijn dit enkele toegankelijke tools om mee te starten:
- ChatGPT of Claude: Voor het genereren van tekst en ideeën
- Canva (met AI-functies): Voor eenvoudig ontwerp met AI-assistentie
- Midjourney: Voor het creëren van unieke afbeeldingen
- Captions AI: Voor ondertiteling en video-editing
- HubSpot's ChatSpot: Voor marketing- en sales-gerelateerde vragen
Hoeveel tijd kost het om AI marketing onder de knie te krijgen?
Je kunt binnen enkele uren de basis leren van tools als ChatGPT. Het ontwikkelen van effectieve prompts en strategieën vergt wat meer tijd. Reken op enkele weken van experimenteren om comfortabel te worden met de basistools, en enkele maanden om echt vaardig te worden in het integreren van AI in je complete marketingstrategie.
Conclusie: omarm AI, maar blijf kritisch
Aan het einde van de podcast werd Rubin gevraagd wat zijn boodschap zou zijn aan de hele wereld over AI in marketing. Zijn antwoord vat het perfect samen:
"Omarm AI in marketing. Maar blijf vooral heel kritisch en nieuwsgierig. Dus daarmee bedoel ik, je moet de tools zeker aangrijpen. Als je dat niet doet, dan ben je over een paar jaar verloren. Maar gebruik je eigen kritische vermogen om wel altijd te bekijken en te valideren of de uitkomsten die eruit komen correct zijn. Zorg er niet voor dat je lui wordt."
AI-tools zijn krachtig, maar ze zijn slechts zo goed als de persoon die ze bedient. De marketingprofessional van de toekomst combineert vakkennis, creativiteit en strategisch inzicht met de mogelijkheden die AI biedt.
Rubin sluit af met een belangrijk inzicht:
"En welke kant het ook opgaat, die echte inhoudelijke hardcore vakkennis blijft belangrijk. Die momenten die maken jou als marketeer uniek. En zonder die momenten was ik ook nooit de marketeer geweest die ik vandaag de dag ben."
Dit artikel is gebaseerd op aflevering 4 van de Onruststokerz Podcast met Rubin Koot over AI in marketing. Beluister de volledige aflevering op Spotify, YouTube of Apple podcast.
.png)
AI Marketing: De complete gids voor beginners in 2025
Short Form vs. Long form video: Wat werkt wanneer in jouw marketingstrategie?
In een wereld waar de aandachtsspanne van je doelgroep steeds korter lijkt te worden, staan ondernemers voor een belangrijk dilemma: moet je inzetten op korte, snackable content of juist op diepgaande longform video's? Het antwoord is niet zo zwart-wit als het lijkt. In onze recente Onruststokerz podcast-aflevering bespraken we dit brandende vraagstuk met experts die dagelijks in dit spanningsveld opereren.
Wat zijn short-form video's precies?
Short-form video's zijn korte, dynamische video's die ontworpen zijn voor snelle consumptie op platforms zoals YouTube, TikTok en Instagram. Ze variëren van enkele seconden tot maximaal een paar minuten en zijn vaak gericht op entertainment of educatie.
Zoals onze podcast-gast het treffend verwoordde: "Short-form content is misschien wel de grootste verandering in videomarketing van de afgelopen jaren."
De populariteit ervan is de afgelopen jaren enorm toegenomen door de opkomst van smartphones en een groeiende vraag naar directe, toegankelijke content. Mensen hebben tegenwoordig steeds minder tijd en geduld voor lange video's, en short-form content speelt daar perfect op in.
De opkomst van short form content
De laatste vijf jaar is er een duidelijke verschuiving zichtbaar. Waar voorheen de klassieke bedrijfsfilm de standaard was, zien we nu een explosie van korte video's op platforms als TikTok, Instagram Reels en nu ook LinkedIn. Deze trend is niet toevallig, het past bij hoe we online informatie consumeren.
In onze podcast benadrukte onze gast: "Interactieve video, gepersonaliseerde video's, short form content... Maar ik denk dat vooral de snackable content de grootste verandering is geweest in videomarketing."
Short form video's hebben onmiskenbare voordelen:
- Directe aandacht: Ze trekken snel de aandacht in een overvolle timeline
- Laagdrempelig: Ze vereisen weinig tijdsinvestering van de kijker
- Viraal potentieel: Ze worden makkelijker gedeeld en verspreid
- Mobiele consumptie: Perfect voor onderweg bekijken
- Eenvoudig te produceren: Korte video's vereisen minimale uitrusting en kunnen gemakkelijk worden gecreëerd met een smartphone
Tip: Op zoek naar inspiratie voor je short-form video's? Luister naar onze podcast aflevering voor frisse ideeën en praktische voorbeelden van succesvolle formats!
Wanneer zet je short form video's in?
Short form video's zijn bij uitstek geschikt voor momenten waarop je snel de aandacht van je doelgroep wilt trekken. In onze podcast bespraken we dat ze ideaal zijn voor:
- Het delen van beknopte informatie of updates over je bedrijf
- Het promoten van producten of diensten op een directe en aantrekkelijke manier
- Het toevoegen van een vleugje humor of entertainment om engagement te stimuleren
- Snelle interactie op sociale media, waar gebruikers vaak scrollen en maar kort de tijd nemen om inhoud te beoordelen
Gebruik short-form video's wanneer je doel is om zichtbaarheid te creëren of een snelle boodschap over te brengen in een omgeving waarin mensen beperkte aandacht hebben.
De blijvende waarde van long form content
Toch zou het een misvatting zijn om volledig in te zetten op short form content. Long form video's, zoals podcasts, interviews en uitgebreide productdemonstraties, blijven onmisbaar in je contentstrategie.
Tijdens onze podcast-opname verwoordde één van onze gasten het treffend: "De focus ligt veel op short content... Maar als je in het begin de aandacht kan grijpen en je hebt de kijker te pakken met iets wat hem of haar triggert, dan kan het format aan het einde schelen."
Wat zijn long form video's?
Long-form video's zijn uitgebreide video's die vaak langer dan vijf minuten duren. Ze duiken diep in uiteenlopende onderwerpen met de ruimte voor gedetailleerde verkenning en het opbouwen van een diepere emotionele connectie met de kijker.
Zoals we in onze podcast bespraken, bevatten deze langere video's een breed scala aan formats, van documentaires die belangrijke kwesties belichten tot webinars vol waardevolle inzichten. Ook gamingvideo's, waarin speelsessies, strategieën en commentaar worden gedeeld, vallen onder deze categorie.
Longform content biedt unieke voordelen:
- Diepgang: Ruimte voor complexe onderwerpen en nuance
- Autoriteit: Toont expertise en vakkennis
- SEO-waarde: Langer verblijf op je website en meer zoekverkeer
- Relatieopbouw: Creëert een sterkere band met je publiek
- Emotionele impact: Langere video's geven ruimte om verhalen te vertellen die een sterke emotionele band met je publiek creëren
Wanneer zet je long form video's in?
In onze podcast-aflevering kwamen we tot de conclusie dat long-form video's uitblinken wanneer je verhaal of boodschap meer diepgang vereist. Ze zijn ideaal voor het delen van uitgebreide kennis, het vertellen van boeiende verhalen, of het aanbieden van gedetailleerde productdemonstraties.
Deze formats werken het beste als je doelgroep al interesse toont in je onderwerp en bereid is meer tijd te besteden aan het verkennen ervan. Long-form content kan je kijkers dieper betrekken en een blijvende indruk achterlaten.
De juiste balans vinden in jouw marketingstrategie
Het is geen kwestie van óf-óf, maar van én-én. De meest effectieve video marketingstrategieën combineren beide formats strategisch binnen de klantreis. Dit was één van de belangrijkste inzichten uit onze podcast-aflevering.
De klantreis als leidraad
Awareness fase: Gebruik short form content om snel aandacht te trekken
- Prikkelende social media snippets van 15-30 seconden
- Intrigerende teaser video's die nieuwsgierig maken
Consideration fase: Combineer kort en middellang
- Product showcases van 1-2 minuten
- Korte testimonials die vertrouwen opbouwen
Decision fase: Diepere long form content
- Uitgebreide demonstraties
- Diepte-interviews met experts of tevreden klanten
- Webinars die complexe vragen beantwoorden
Het kanaal bepaalt het format
Verschillende platformen vragen om verschillende formats, zoals we in detail bespraken in onze podcast:
- TikTok/Instagram: Focus op kort en visueel prikkelend (15-60 sec)
- LinkedIn: Korte informatieve content (30-90 sec) voor in de timeline, longform voor dedicated pagina's
- YouTube: Ruimte voor langere content (3+ min) voor een geïnteresseerd publiek
- Je website: Combinatie van beide, afgestemd op de pagina en het doel
Een praktijkvoorbeeld: Podcasting als content motor
Een perfect voorbeeld van hoe je short- en long form kunt combineren, is het gebruik van podcasts als content motor, precies wat we bij Onruststokerz doen. Zoals we in onze podcast demonstreerden, levert een podcast-aflevering van 45 minuten:
- De complete aflevering voor YouTube en podcast platforms
- 8-10 kortere snippets voor social media
- Quotes en inzichten voor LinkedIn posts
- Een blogpost zoals deze, gebaseerd op de besproken thema's
Op deze manier haal je maximaal rendement uit je investering en bereik je je doelgroep op verschillende momenten in hun klantreis.
Voor- en nadelen van beide formats
Voordelen van short form video's
In onze podcast-aflevering bespraken we deze voordelen in detail:
- Grijpt aandacht: Short-form video's zijn uitstekend in het snel vasthouden van de aandacht van kijkers
- Eenvoudig te produceren: Korte video's vereisen minimale uitrusting en kunnen gemakkelijk worden gecreëerd
- Snel consumeerbaar: Ze passen perfect bij de snelle levensstijl van vandaag
- Viraal potentieel: Hun pakkende en deelbare aard maakt ze geschikt om snel populair te worden
- Bevordert creativiteit: De beperkte duur daagt je uit tot innovatie in het overbrengen van je boodschap
Nadelen van short form video's
Onze podcast-gast wees ook op enkele nadelen:
- Beperkte informatie: De korte duur betekent dat je beknopt moet zijn
- Kan oppervlakkig zijn: Ze bieden mogelijk niet de diepgang die nodig is voor bepaalde onderwerpen
- Felle concurrentie: Om op te vallen tussen talloze andere content, is continue creativiteit vereist
- Technische overwegingen: Het aanpassen van je video's voor verschillende platforms vraagt aandacht
- Niet geschikt voor elk doel: Niet elke boodschap past goed binnen een short-form video
Voordelen van long form video's
In onze podcast benadrukten we deze voordelen:
- Diepgaande inhoud: Met meer tijd kun je complexe concepten grondig uitleggen
- Emotionele impact: Langere video's geven ruimte voor verhalen die verbinden
- Expertstatus versterken: Je toont je kennis en expertise
- Connectie met je publiek: Je bouwt een diepere relatie met je kijkers
- Meer nuance: Je belicht complexiteiten van een onderwerp
Nadelen van long form video's
We bespraken ook deze uitdagingen:
- Tijd en aandacht: Het vereist een significante investering van je publiek
- Productiekosten: De hogere eisen aan tijd, middelen en budget voor productie
- Betrokkenheid: Het vasthouden van de aandacht gedurende een lange video
- Distributie: Het verspreiden van long-form content kan lastig zijn op sommige platforms
Conclusie: Denk in strategie, niet in format
Bij het kiezen tussen short form en long form content is het belangrijkste dat je niet denkt vanuit het middel, maar vanuit je strategie. Dit was misschien wel de belangrijkste conclusie uit onze podcast-aflevering.
Zoals onze gast het verwoordde: "Er moet eerst een strategie en een plan achter liggen. Dan kun je in allerlei formats denken. Is het fotografie, animatie, video, is het een commercial, bedrijfsfilm, social media content?"
Stel jezelf deze vragen:
- Wie is mijn doelgroep en waar bevinden ze zich?
- In welke fase van de klantreis wil ik hen bereiken?
- Welk platform past bij mijn boodschap?
- Wat is mijn uiteindelijke doel met deze content?
Maak vervolgens een bewuste keuze voor het juiste videoformat, op het juiste moment, voor het juiste platform. Zo zorg je dat je boodschap niet alleen gezien wordt, maar ook echt impact maakt.
Wil je meer leren over hoe je short en long form video effectief kunt inzetten? Luister dan naar onze volledige Onruststokerz podcast-aflevering waarin we dit onderwerp uitgebreid bespreken met experts uit het veld. Beschikbaar op Spotify, Apple Podcasts en YouTube.
Onruststokerz helpt bedrijven om op te vallen in een markt vol grijze muizen. We zetten podcasting in als motor van je hele contentstrategie. Eén goede video podcast = een maand lang content. Neem contact op om te ontdekken wat wij voor jouw zichtbaarheid kunnen betekenen.
.png)
Short Form vs. Long form video: Wat werkt wanneer in jouw marketingstrategie?
De kracht van snackable content: Hoe je met korte video's impact maakt
In het huidige digitale tijdperk hebben marketers slechts enkele seconden om de aandacht van hun doelgroep te vangen. Snackable content, korte en krachtige videoboodschappen, is niet langer een optie maar een noodzaak in je contentstrategie. Maar hoe zorg je dat deze korte video's écht impact maken?
Wat is snackable content eigenlijk?
Snackable content is digitale content die je makkelijk en snel tussen het scrollen door kunt verwerken, content die geen grote tijdsinvestering vraagt.
Het is content die:
- Kort van stof is
- Toegankelijk en begrijpelijk is
- Makkelijk te verwerken is
- Herkenbaar is
- Goed te delen is
Je kunt het zien als de trailer van een film. Net zoals een filmtrailer je in 1-2 minuten warm maakt voor een hele film, maakt snackable content je publiek enthousiast voor je merk of boodschap zonder een grote tijdsinvestering te vragen.
Waarom snackable content zo effectief is
Snackable content heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Platforms als TikTok, Instagram Reels en LinkedIn video's hebben ons consumptiegedrag fundamenteel veranderd.
In onze recente Onruststokerz podcast deelde een gast: "De grootste verandering is geweest in het short form format. Vijf jaar geleden bestond Instagram Reels nog niet. TikTok was nog niet doorgebroken."
Deze korte video formats zijn zo effectief omdat ze:
- Perfect aansluiten bij scrollgedrag: Je hebt een fractie van een seconde om de kijker te laten stoppen met scrollen
- Moeiteloos te consumeren zijn: Kijkers hoeven geen grote tijdsinvestering te doen
- Hoge deelbaarheid hebben: Korte, impactvolle content wordt vaker gedeeld
- Ideaal zijn voor mobiel gebruik: Perfect voor onderweg op smartphones
De aandachtsspanne mythe ontkracht
Een veelgehoorde misvatting is dat korte video's noodzakelijk zijn omdat de aandachtsspanne van mensen dramatisch is afgenomen. De realiteit is genuanceerder.
Zoals een expert in onze podcast uitlegde: "Dat is de misvatting die veel mensen hebben. Ze zeggen: ja, de aandachtsspanne, die is tegenwoordig zo kort. Dus je moet short form content hebben. Ik denk dat short form content heel goed is in die beginfase. Om iemand te triggeren. Maar als jij iets interessant vindt... je kan je favoriete programma ook binge watchen."
Het gaat dus niet zozeer om een kortere aandachtsspanne, maar om een betere filter. Mensen beslissen sneller of iets hun aandacht waard is. Snackable content is de perfecte manier om door die filter te komen, waarna je ze kunt leiden naar diepgaande content.
Onderzoek bevestigt dit: we bepalen nog steeds zelf waar, hoe en wanneer we content consumeren.
De kunst van impactvolle korte video's
Let op: kort betekent niet oppervlakkig. De grootste misvatting over snackable content is dat je simpelweg wat beelden achter elkaar zet met een leuk muziekje eronder.
Een van onze podcast-gasten verwoordde dit krachtig: "Ook die korte verhaaltjes moeten een verhaal hebben. Er moet wel goed naar gekeken worden dat het niet gewoon random een korte video is, maar relevantie heeft."
5 Bouwstenen voor effectieve snackable content
Op basis van onze ervaring en gesprekken met experts zijn dit de cruciale elementen:
- Een sterke hook in de eerste 3 seconden - Gebruik een prikkelende vraag, een verrassend beeld of een controversiële stelling om direct aandacht te trekken.
- Een duidelijke kernboodschap - Blijf bij één kernpunt per video. Meerdere boodschappen leiden tot verwarring.
- Visuele consistentie - Zorg voor een herkenbare stijl die past bij je merkidentiteit.
- Een emotionele trigger - Spreek emoties aan: verwondering, nieuwsgierigheid, opluchting of herkenning.
- Een duidelijke call-to-action - Wat wil je dat de kijker doet na het zien van je video? Maak het simpel en helder.
In onze podcast-aflevering hoorde je praktische voorbeelden van elk van deze bouwstenen.
6 Vormen van snackable content die bewezen effectief zijn
Dit zijn de meest effectieve types snackable content die we in de praktijk zien werken:
1. Probleemoplossers
Korte video's die een veelvoorkomend probleem van je doelgroep benoemen en een snelle oplossing bieden. Bijvoorbeeld: "3 manieren om in 30 seconden je LinkedIn profiel te verbeteren"
2. Kennis snippets
Deel één verrassend inzicht of feit uit je vakgebied dat de kijker aan het denken zet. Bijvoorbeeld: "Wist je dat 82% van de marketeers investeert in content, maar slechts 23% een daadwerkelijke contentstrategie heeft?"
3. Behind the scenes
Korte kijkjes achter de schermen humaniseren je merk en creëren authenticiteit. Bijvoorbeeld: Een snelle tour door een podcast studio of een kijkje bij de voorbereiding van een opname.
4. Testimonial snippets
Korte, krachtige uitspraken van tevreden klanten hebben meer impact dan lange reviews. Bijvoorbeeld: Een 20 seconden clip waarin een klant het meest verrassende resultaat deelt.
5. Citaten/Quotes
Een krachtige quote uit een podcast of interview die de kern van je boodschap samenvat en uitnodigt om meer te ontdekken. Een quote kan uitstekend dienen als teaser voor langere content.
6. Carrousels
Carrousels op social media doen het uitstekend in algoritmes omdat ze uitnodigen tot meer interactie (swipen). Ze zijn perfect voor het vertellen van een kort verhaal in stappen.
Het verschil tussen voorgerecht en hoofdgerecht
In de content marketing wereld is een nuttig onderscheid te maken tussen twee typen snackable content:
Het voorgerecht
Dit is de korte content die je publiek prikkelt en nieuwsgierig maakt, vergelijk het met een trailer van een film. Het is een aantrekkelijk middel om de honger naar meer informatie alvast te stillen.
Het hoofdgerecht
Dit is waar je snackable content je langere, diepgaande content ondersteunt. Zelfs langere content kan "snackable" gemaakt worden door het te structureren met tussenkopjes, visuals, en interactieve elementen.
Snackable content draait niet alleen om de snelle boodschap. Merken en organisaties hebben meer te vertellen, en deze korte formats kunnen daar een brug naartoe slaan.
Snackable content maken van bestaand materiaal
Een slimme strategie is om korte, krachtige content te creëren vanuit langere producties. Zie het als het strategisch hergebruiken van waardevolle content.
Zoals een van onze gasten in de podcast uitlegde: "Wat nu in de nieuwste Adobe software zit, is text-based editing, waarin je gewoon eigenlijk commands kan geven en op basis daarvan gaat hij voor je aan de slag. Er zijn ook allerlei tools die bijvoorbeeld deze podcast aflevering, dus de snippets die eruit worden gehaald, dat is ook met de hulp van een AI tool."
Bij Onruststokerz maken we bijvoorbeeld van één podcast opname:
- 8-12 korte video snippets voor social media
- Quotes voor LinkedIn en Instagram
- Korte teaser video's om de volledige aflevering te promoten
- Een blogpost zoals deze, gebaseerd op de besproken thema's
Dit sluit perfect aan bij wat marketing experts het Content Model noemen, waarbij je van één kernstuk content (zoals een podcast) tientallen kleinere content-items maakt die je op verschillende platforms kunt inzetten.
Platforms en formaten: waar werkt snackable content het beste?
Elk platform heeft zijn eigen ideale format voor snackable content:
- Instagram: 15-90 seconden, visueel sterk, trendy muziek
- TikTok: 15-60 seconden, authentiek, creatief, met een twist
- LinkedIn: 30-90 seconden, informatief, professioneel, met ondertiteling
- YouTube Shorts: 15-60 seconden, kan doorlinken naar langere content
Over het groeiende belang van TikTok merkte een van onze podcast-gasten op: "TikTok is volgens mij een prima platform en het is ook echt gewoon, na Google, de grootste zoekmachine. En ik denk dat TikTok nou die plek, ik zou niet zeggen, inneemt, maar ook in dat rijtje komt."
Geen lege calorieën
Een belangrijke nuance is dat snackable content niet oppervlakkig hoeft te zijn. Snackable content bevat alles behalve lege calorieën. In die paar seconden dat je de aandacht trekt van de lezer, heb jij de mogelijkheid om hem te betrekken bij jouw boodschap of verhaal.
Met de juiste strategie en aanpak kan zelfs de kortste content substantiële waarde leveren aan je publiek.
Van hapjes naar een volledige maaltijd: je complete video strategie
Snackable content is niet het eindpunt van je videomarketing, maar het beginpunt. Gebruik deze korte, krachtige formats om aandacht te trekken en vertrouwen op te bouwen. Vervolgens leid je je doelgroep naar meer diepgaande content die hen verder helpt in hun klantreis.
Bij Onruststokerz geloven we in content die écht iets zegt. Die je laat opvallen. Die je positioneert als autoriteit in je markt. Van grijze muis naar onruststoker.
Niet elke video hoeft viraal te gaan. Het gaat erom dat je de juiste mensen bereikt met content die resoneert. Met een doordachte strategie voor snackable content trek je aandacht, bouw je vertrouwen op en creëer je een pad naar diepere betrokkenheid.
Meer weten over hoe je snackable content effectief kunt inzetten? Luister dan naar onze volledige Onruststokerz podcast-aflevering waarin we dit onderwerp uitgebreid bespreken met content-experts. Beschikbaar op Spotify, Apple Podcasts en YouTube.
Onruststokerz helpt bedrijven om op te vallen in een markt vol grijze muizen. We zetten podcasting in als motor van je hele contentstrategie. Eén goede video podcast = een maand lang content, waaronder effectieve snackable content voor al je kanalen. Neem contact op om te ontdekken wat wij voor jouw zichtbaarheid kunnen betekenen.
.png)
De kracht van snackable content: Hoe je met korte video's impact maakt
Van content maken naar content hergebruiken: Zo haal je meer uit je productie
In een wereld waar contentcreatie steeds tijdrovender en kostbaarder wordt, ligt de sleutel tot succes niet alleen in het maken van nieuwe content, maar juist in het slim hergebruiken van wat je al hebt. Bij Onruststokerz noemen we dit principe "content repurposing" en het vormt de kern van onze aanpak.
Wat is content repurposing eigenlijk?
Content repurposing betekent het hergebruiken van eerder gemaakte content in een andere vorm (en vaak op een ander kanaal). Het gaat verder dan simpelweg knippen en plakken. Het is een strategische benadering om maximale waarde uit je contentproductie te halen.
Zoals we vaak zeggen: "Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als je het al in de schuur hebt liggen?"
De uitdaging: contentcreatie vreet tijd (en budget)
De meeste bedrijven herkennen deze uitdagingen:
- Tijdgebrek: Er is nooit genoeg tijd om alle content te maken die je zou willen
- Beperkt budget: Professionele contentproductie is een investering
- Consistentie uitdaging: Regelmatig publiceren is lastig vol te houden
- Kanaalversplintering: Je moet op steeds meer platforms aanwezig zijn
In onze recente Onruststokerz podcast beschreef een van onze gasten het kernachtig:
"Niet genoeg tijd. Geen ervaring met het creëren van content. Geen apparatuur en middelen. Geen idee waar te beginnen. Dit zijn de problemen waarmee je te maken hebt met marketing. En jouw excuses kosten je kansen."
De voordelen van content repurposing
Er zijn verschillende belangrijke voordelen van content repurposing:
1. Tijd- en kostenbesparing
Door bestaande content te hergebruiken, bespaar je kostbare tijd die je anders zou besteden aan het maken van volledig nieuwe content. Dit verlaagt ook de kosten die gepaard gaan met contentproductie.
2. Verbeterde SEO en vindbaarheid
Als je meerdere typen content plaatst over hetzelfde onderwerp, kan Google je gaan zien als een autoriteit op dat gebied. Door je content in verschillende formaten te presenteren, vergroot je je zichtbaarheid in zoekmachines.
3. Breder bereik en meer engagement
Verschillende mensen consumeren content op verschillende manieren. Door diverse formats aan te bieden, bereik je verschillende segmenten van je doelgroep.
4. Consistente boodschap
Door dezelfde kernboodschap op verschillende manieren over te brengen, versterk je je merkidentiteit en zorg je voor consistentie over alle kanalen.
De oplossing: van één productie naar een content ecosysteem
Wat als je van één video podcast een maand lang content kon genereren? Dat is precies wat content repurposing mogelijk maakt.
In onze podcast legde een van onze gasten uit:
"Efficiëntie is belangrijk. Hoe kunnen wij op een efficiënte manier uit één productie, zij het een podcast zoals deze, zoveel mogelijk relevante content halen? Dus het is niet alleen de hele podcast die we uploaden. We halen snippets uit met onderwerpen die voor de doelgroep interessant kunnen zijn. Dus er is niet één video, er zijn twintig video's die eruit komen."
Hoe wij bij Onruststokerz één podcast transformeren naar een complete contentstrategie
Laten we eens kijken hoe wij één podcast opname van 45-60 minuten omzetten in een maand aan content:
Primaire content:
✅ Volledige podcast aflevering (audio) voor Spotify, Apple Podcasts, etc.
✅ Complete video opname voor YouTube
Afgeleide content:
✅ 8-12 korte video snippets voor social media (Instagram, TikTok, LinkedIn)
✅ Een uitgewerkte blogpost gebaseerd op de belangrijkste inzichten
✅ Pull quotes en oneliners voor social media posts
✅ Audiofragmenten voor korte teasers
✅ Transcriptie voor SEO waarde en toegankelijkheid
✅ Infographics met kernstatistieken en inzichten
✅ E-book of whitepaper door meerdere afleveringen over hetzelfde thema te bundelen
Deze aanpak sluit aan bij wat marketing expert Gary Vaynerchuk beschrijft in zijn Content Model, waarbij je van één kernstuk content (zoals een podcast) tientallen kleinere content-items kunt maken voor verschillende platforms.
9 manieren om je content te hergebruiken
Hier zijn enkele effectieve methoden voor content repurposing:
1. Maak een blogartikel van je podcast of video
Je kunt de transcriptie van een podcast of video gebruiken als basis voor een uitgebreid blogartikel. Je hoeft alleen de informatie te herstructureren tot een leesbaar verhaal.
2. Creëer infographics van je belangrijkste statistieken
Deel je statistieken of cijfers? Maak er een visueel aantrekkelijke infographic van die je kunt delen op social media of in je blog.
3. Bundel gerelateerde content in een e-book
Heb je meerdere blogartikelen of podcasts over gerelateerde onderwerpen? Bundel de informatie tot een informatief e-book dat mensen kunnen downloaden.
4. Transformeer blogs naar podcasts
Gebruik bestaande blogartikelen als script voor een podcast-aflevering. Dit werkt ook andersom.
5. Haal quotes uit long form content
Quotes zijn perfecte snackable content. Selecteer prikkelende quotes uit een podcast of blog en maak die visueel aantrekkelijk voor social media.
6. Gebruik korte fragmenten uit podcast video's
Knip 30-60 seconden fragmenten uit je podcast-video en deel ze op social media als teaser of als standalone inzicht.
7. Hergebruik user-generated content
Reacties, reviews of sociale media posts van klanten over je product of dienst kunnen worden geïntegreerd in je eigen content.
8. Deel individuele tips uit een podcast-aflevering
Haal specifieke tips of inzichten uit je podcast en deel deze afzonderlijk op platforms als LinkedIn of Instagram.
9. Update en heractiveer oudere content
Gebruik inzichten uit recente podcasts of research om oudere blogs te updaten en opnieuw te delen.
De kunst van effectief content repurposing
Maar let op: content hergebruiken is meer dan knippen en plakken. Er zit een strategie achter.
In onze podcast over dit onderwerp waarschuwde een van onze gasten: "We hebben wel eens dat die focus zo ligt op 'we moeten mee in die short form content hype' dat er wel eens de vraag komt: 'We moeten daar heel veel snippets uithalen en allemaal korte video's'. Maar als je een video maakt met gewoon tien random shots met een leuk muziekje eronder, dat werkt niet."
5 principes voor succesvol content repurposing
Hier zijn vijf belangrijke principes die we hebben geleerd:
1. Begin met kwaliteit
Investeer in een hoogwaardige primaire productie. De afgeleide content kan nooit beter zijn dan het bronmateriaal.
2. Denk modulair tijdens de productie
Plan je opname met hergebruik in gedachten. Zorg voor natuurlijke breekpunten en standalone segmenten.
3. Context is koning
Pas elke afgeleide content aan het specifieke platform en publiek aan. Een LinkedIn snippet heeft een andere insteek nodig dan een TikTok fragment.
4. Behoud de essentie
Zelfs je kortste fragment moet een duidelijke boodschap of inzicht bevatten. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Zoals onze gast in de podcast benadrukte:
"Ook die korte verhaaltjes moeten een verhaal hebben. Die korte video's moeten toch even nadenken: oké, wat is dan die trigger? Kan het een visuele hoek zijn? Kan het iets zijn wat er gezegd wordt?"
5. Optimaliseer per platform
Formaat, ratio, ondertiteling, visuele stijl, pas deze aan voor elk kanaal volgens de best practices voor dat platform.
Praktijkvoorbeeld: content repurposing in actie
Laten we eens kijken hoe een recente podcast aflevering van Onruststokerz over videomarketing werd getransformeerd:
Oorspronkelijke content: 45 minuten durende podcast aflevering over videomarketing
Afgeleide content:
- LinkedIn video (60 sec): Expert Tip over het balanceren van short form en long form content met ondertiteling
- Instagram Reel (30 sec): Visueel aantrekkelijke animatie rond het concept "Van grijze muis naar onruststoker"
- Blog (1200 woorden): "Short Form vs. Long form Video: "Wat werkt wanneer in jouw marketingstrategie?"
- LinkedIn post: Quote afbeelding met een prikkelende uitspraak uit de podcast
- Nieuwsbrief Segment: Samenvatting van de belangrijkste inzichten voor abonnees
Eén opnamesessie, vijf verschillende content formats, allemaal met een eigen doel in de marketingstrategie.
Technologie als versneller van content repurposing
Moderne tools maken het hergebruiken van content eenvoudiger dan ooit. Zoals onze podcastgast opmerkte: "Wat nu in de nieuwste Adobe software zit, is text-based editing, waarin je gewoon eigenlijk commands kan geven en op basis daarvan gaat hij voor je aan de slag. Er zijn ook allerlei tools die bijvoorbeeld deze podcast aflevering, de snippets die eruit worden gehaald, dat is ook met de hulp van een AI tool."
Enkele tools die tegenwoordig beschikbaar zijn:
- Whisper - Voor het omzetten van video's naar tekst, ideaal voor blogposts
- Descript - Video-editor met transcriptie-functionaliteit
- Perplexity.ai - Voor het genereren van content-ideeën
- Canva - Voor het maken van visuele content zoals quotes en infographics
- Opus en FlexClip - Voor het maken van korte videoclips
De ROI van content repurposing
De voordelen van deze aanpak zijn duidelijk:
- Tijdsbesparing: In plaats van 5 aparte producties, is er slechts 1 nodig
- Kostenbesparing: Lagere productiekosten per content-item
- Consistentie: Uniforme boodschap over alle kanalen
- Bereik: Elk platform bereikt een ander segment van je doelgroep
- SEO voordelen: Meer content rond dezelfde zoektermen versterkt je vindbaarheid
Zoals onze podcast-gast samenvatte: "Het is niet alleen de hele podcast die we uploaden. We halen snippets uit met onderwerpen die voor de doelgroep interessant kunnen zijn. Dus er is niet één video, er zijn twintig video's die eruit komen."
Zo begin je met content repurposing
Wil je zelf aan de slag met het hergebruiken van content? Hier zijn de stappen:
- Inventariseer je bestaande content - Welke long form content heb je al die je kunt opsplitsen en hergebruiken?
- Identificeer je kernboodschappen - Wat zijn de belangrijkste inzichten of uitspraken die op zichzelf kunnen staan?
- Bepaal je kanalenstrategie - Welke platforms zijn relevant voor jouw doelgroep en wat werkt daar?
- Plan je contentkalender - Hoe verdeel je je afgeleide content strategisch over tijd?
- Meet en optimaliseer - Welke afgeleide content presteert het beste en waarom?
Conclusie: werken aan impact, niet aan volume
Bij content repurposing gaat het uiteindelijk niet om meer produceren, maar om slimmer produceren. Het gaat om het maximaliseren van de impact van elke minuut productietijd en elke euro van je marketingbudget.
Zoals onze gast in de podcast het treffend samenvatte: "Je moet kijken naar de klant. Wat voor type content erbij past. Wil je op een speelse manier content maken? Wil je op een informatieve manier content maken? En doordat je gaat kijken wat dicht bij jou staat, en daar een strategie op aan te passen, krijg je ook het beste effect."
Door één hoogwaardige video podcast te transformeren naar een maand aan relevante content, helpen we bij Onruststokerz onze klanten om consistent zichtbaar te blijven, zonder dat het een fulltime baan wordt.
Wil je meer leren over hoe je jouw content effectief kunt hergebruiken? Luister dan naar onze volledige Onruststokerz podcast-aflevering waarin we dieper ingaan op content repurposing strategieën en hoe je ze kunt toepassen. Beschikbaar op Spotify, Apple Podcasts en YouTube.
Onruststokerz helpt bedrijven om op te vallen in een markt vol grijze muizen. We zetten podcasting in als motor van je hele contentstrategie. Eén goede video podcast = een maand lang content. Neem contact op om te ontdekken wat wij voor jouw zichtbaarheid kunnen betekenen.
.png)
Van content maken naar content hergebruiken: Zo haal je meer uit je productie
Waarom video marketing altijd begint bij s trategie, niet bij een camera
“We hebben een video nodig.” Deze vier woorden horen we bij Onruststokerz vrijwel dagelijks. Maar de werkelijkheid is dat geen enkel bedrijf écht een video nodig heeft. Wat ze nodig hebben is een oplossing voor een marketing uitdaging, en soms is video daar het antwoord op. Maar dan alleen als er eerst een strategie ligt."
De fatale valkuil van tool-first denken
Het probleem dat we vaak zien is dat bedrijven beginnen bij het middel in plaats van het doel. Ze willen “iets met video doen” omdat de concurrent dat ook doet, of omdat ze hebben gehoord dat video goed werkt op social media.
Een van onze recente klanten verwoordde het goed:
“Ik denk dat alles begint met een sterke basis. En dat wil zeggen een duidelijke marketingstrategie. Wie ben je? Waar sta je voor? Wat wil je verkopen? Wat is je boodschap? Hoe wil je je merk laden? Op basis daarvan kun je gaan bepalen van oké, wat worden dan de uitingen die erbij horen?”
Deze tool-first benadering leidt bijna altijd tot teleurstellende resultaten:
- Video’s die er misschien professioneel uitzien, maar geen duidelijke boodschap overbrengen
- Content die niet aansluit bij wat je doelgroep zoekt of nodig heeft
- Marketing die aanvoelt als “iets doen om iets te doen” in plaats van doelgericht te zijn
- Mooie beelden zonder meetbare impact op je business
De strategie-eerst benadering van videomarketing
Bij effectieve videomarketing draai je het proces om. Je begint niet met “we gaan een video maken”, maar met:
- Wat is ons zakelijke doel? Meer leads, sterkere merkbekendheid, hogere conversie?
- Wie is onze doelgroep precies? Welke uitdagingen hebben ze, wat motiveert hen?
- Waar bevinden ze zich in de klantreis? Awareness, consideration of decision fase?
- Welke boodschap moet worden overgebracht? Wat moet er blijven hangen na het kijken?
- Welk videoformat past hierbij? Bedrijfsfilm, klantcase, how-to video, podcast?
Zoals een marketing expert het stelde:
“Video is onderdeel van de marketing mix. En wat is de strategie? En op basis daarvan ga je kijken, oké, welk format werkt waarvoor?”
Doelen bepalen voor je videomarketing
Om het succes van je videomarketing te bepalen, moet je eerst weten hoe succes voor jouw organisatie eruit ziet. Een video strategie gericht op brand awareness ziet er heel anders uit dan een strategie gericht op leadgeneratie.
Enkele veelvoorkomende videomarketing doelen zijn:
- Brand awareness opbouwen
- Lead scoring
- Onboarding van nieuwe klanten
- Engagement van campagnes verhogen
- Betrokkenheid van klanten verbeteren
- Leads genereren
- Kennisleiderschap opbouwen
- Prospects informeren over producten/diensten
Voor je begint met filmen, zet je video marketing doelen op een rij, geef bij elk doel een korte toelichting, en zet ze in volgorde van prioriteit.
Het gevaar van de one-video-fits-all benadering
Een veel voorkomende misvatting is dat één goede bedrijfsfilm volstaat. Die tijd is voorbij.
Zoals één van onze klanten opmerkte:
“De beginfase, ik bedoel vijf, zes jaar geleden, toen was de klassieke bedrijfsfilm nog iets wat nog wel zijn effect had. Wat ook al begon af te nemen. Maar je ziet dat in het maken van één video, als je echt een goede marketingmix wil neerzetten, waarin video belangrijk is… kom je niet meer weg met één video waarvan je denkt van, nou, als we die video plaatsen, dan komen de klanten lopen bij ons de deur plat.”
Videoformats per fase in de klantreis
Moderne videomarketing vraagt om een content-ecosysteem, waarin verschillende videoformats verschillende doelen dienen binnen de klantreis:
Awareness fase (bovenin de funnel)
- Korte, aandachttrekkende social snippets
- Thought leadership video’s die een probleem benoemen
- Educatieve content die awareness creëert
Consideration fase (midden in de funnel)
- Meer diepgaande explainer video’s
- Klantcases en testimonials
- Productdemonstraties
Decision fase (onderin de funnel)
- Gedetailleerde product walkthroughs
- Vergelijking Video’s
- FAQ-content die laatste twijfels wegneemt
Dit sluit perfect aan bij het See-Think-Do-Care model, dat uitgaat van vier fasen die potentiële klanten doorlopen:
- See: In beeld komen bij je doelgroep
- Think: Overweging (kopen of niet kopen)
- Do: Conversie
- Care: Loyaliteit
De drie typen video content: Het 3H-model
Google heeft een handig model ontwikkeld dat helpt om te kiezen welke vorm van videocontent het beste bij jouw doelen past: het 3H-model.
Hero content
Grote, impactvolle video’s die je merkboodschap indrukwekkend verwoorden. Ideaal voor grote campagnes en merk lancering.
Hub content
Regelmatige video’s die volgers aantrekken en mensen boeien en binden. Denk aan een serie video’s over een specifiek thema.
Help content
Praktische video’s die mensen helpen je producten beter te begrijpen of problemen op te lossen. Zorgt voor goede vindbaarheid
Hero, Hub en Help hebben elk hun eigen voor- en nadelen. De keuze is niet goed of fout; het gaat erom wat jouw organisatie verder helpt
Waarom een overkoepelende video strategie cruciaal is
Een samenhangende video strategie zorgt ervoor dat al je video content:
- Consistent is in toon en uitstraling: Herkenbaar voor je doelgroep, passend bij je merkidentiteit
- Complementair is in plaats van overlappend: Elke video vervult een specifieke functie binnen je marketingmix
- Doelgericht is in plaats van willekeurig: Elk format heeft een duidelijk doel binnen de klantreis
- Meetbaar is in resultaat: Duidelijke KPI’s voor elke type video contentZoals een strategisch marketeer het verwoordde:
“Er moet eerst een strategie in het plan achter liggen. En dan kun je in allerlei formats denken en informeren. En dan is het fotografie, animatie, is het video, is het een commercial, bedrijfsfilm, social media content. Ja, er zijn zoveel formats, maar er moet eerst een strategie en een plan achter liggen.”
Case study: van willekeurige video’s naar strategische videomarketing
Een van onze klanten in de B2B-sector had al geïnvesteerd in video, maar zag weinig resultaat. Ze hadden:
- Een dure bedrijfsfilm die nauwelijks werd bekeken
- Enkele productdemo’s die te lang en te technisch waren
- Ad-hoc social video’s zonder duidelijke lijn
We hebben hun video aanpak volledig herzien door eerst de strategie te definiëren:
- Businessplan: Aantal gekwalificeerde leads met 30% verhogen binnen 6 maanden
- Doelgroepanalyse: Beslissers bij middelgrote productiebedrijven, met specifieke pijnpunten rond efficiëntie
- Customer journey mapping: Per fase bepalen welke content nodig was Op basis hiervan ontwikkelden we een video strategie met
- Korte probleemgerichte video’s voor de awareness fase (social media)
- Oplossingsgerichte video’s voor de consideration fase (website)
- ROI-gerichte cases voor de decision fase (e-mail funnel)
Het resultaat? Een stijging van 42% in gekwalificeerde leads en een verkorting van de sales cycle met 22%.
Van strategie naar uitvoering: praktische stappen
Wanneer je eenmaal je strategie hebt bepaald, is het tijd voor de praktische uitvoering. Hierbij zijn een aantal elementen belangrijk:
1. Contentplanning
Werk met een content planning waarin je uitstippelt wanneer je welke video’s wilt maken en publiceren. Zo creëer je continuïteit en kun je budgetten beter toewijzen.
2. Scripting en storyboarding
Voordat je gaat filmen, maak je een script waarin je de doelgroep, het onderwerp, de centrale boodschap en het format van je film bepaalt. Een storyboard helpt je om visueel weer te geven hoe je film er uiteindelijk uit moet zien.
3. Technische overwegingen
Afhankelijk van je doelen en budget, kies je de juiste apparatuur. Dit kan variëren van een smartphone met basis accessoires tot professionele camera’s en verlichting.
4. Distributieplan
Bepaal vooraf waar en hoe je je video’s gaat delen. Elk platform heeft zijn eigen vereisten en mogelijkheden:
We hebben hun video aanpak volledig herzien door eerst de strategie te definiëren:
- YouTube: Perfect voor langere video’s en SEO
- Instagram: 15-90 seconden, visueel sterk, verticaal formaat
- LinkedIn: 30-90 seconden, informatief, professioneel
- Facebook: Korte loops werken goed, ondertiteling is essentieel
Het begin van je video strategie: 5 cruciale vragen
Wil je een effectieve video strategie ontwikkelen? Begin met deze vragen:
- Wat zijn je specifieke marketingdoelen? Zorg dat ze SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
- Wie is je doelgroep precies? Ontwikkel gedetailleerde buyer personas die verder gaan dan demografie.
- Welke kanalen gebruikt je doelgroep? Niet elk kanaal is relevant voor jouw publiek.
- Wat is je merkidentiteit en tone of voice? Zorg dat je video’s hierbij aansluiten.
- Wat zijn je beschikbare middelen? Budget, tijd, interne capaciteit, wees realistisch over wat haalbaar is.
Branding voor conversie: het belang van merkopbouw in video
Het is verleidelijk om direct te focussen op conversie gedreven video’s, maar zelfs de grootste merken blijven investeren in branding.
In een recente case werd dit duidelijk:
“Adidas gaf aan dat ze eigenlijk in de veronderstelling waren van: we hebben zo’n grote brand awareness, wij kunnen nu puur conversie campagnes tussen de laatste fase van de funnel gaan opzetten. Want ja, die brand awareness hebben we al. Hebben ze een jaar gedaan, sales waren drastisch tegengevallen en zijn toch weer teruggegaan op die brand awareness.”
Als zelfs een merk als Adidas niet zonder branding video’s kan, wat zegt dat dan over het MKB? Een effectieve videostrategie balanceert altijd tussen:
- Branding Video’s die emotionele connectie opbouwen
- Educatieve content die waarde toevoegt
- Conversie-content die tot actie aanzet
Conclusie: de camera komt later
De essentie van succesvolle videomarketing is dat het nooit begint met een camera, maar met een strategie. Het draait niet om de technische kwaliteit of het budget, maar om de strategische onderbouwing.
Eén van onze videomarketeers verwoordt het kernachtig:
“Ga content maken of content laten maken met een gedachte achter, met een strategie achter. Daarom hebben wij ook onze aandacht verschoven naar steeds meer videomarketeer in plaats van videoproducent. We kijken zelf niet alleen als maker wat we kunnen doen, maar ook als videomarketeer: wat is nou de marketinggedachte erachter? Wat is nou die strategie erachter?”
In een wereld waar iedereen video maakt, win je niet door meer video’s te produceren, maar door betere, strategisch onderbouwde video’s te maken die daadwerkelijk impact hebben op je businessdoelen.
Beschikbaar op Spotify, Apple Podcasts en YouTube.
Wil je weten hoe een doordachte videostrategie jouw marketing kan versterken? Neem contact op met Onruststokerz en ontdek hoe wij strategie en uitvoering combineren voor maximale impact.
