Van 'garbage in, garbage out' naar sterke resultaten: De kunst van effectieve AI-prompts

In aflevering 4 van de Onruststokerz Podcast deelde AI-expert Rubin Koot een belangrijke waarheid over het werken met AI: "Shit in, shit out." Of zoals het in de tech-wereld vaak wordt genoemd: "garbage in, garbage out". Het is een principe dat aangeeft dat de kwaliteit van je output volledig afhankelijk is van de kwaliteit van je input. In deze blog duiken we dieper in de kunst van het prompts schrijven en hoe je met de juiste aanpak hoogwaardige resultaten uit AI-tools kunt halen voor je marketing.

Waarom goede prompts essentieel zijn voor marketing

AI-tools zoals ChatGPT zijn ongelooflijk krachtig geworden voor marketeers. Ze kunnen in seconden content genereren, ideeën aandragen en marketingplannen opstellen. Maar zoals Rubin in de podcast benadrukt: "Als je niet weet hoe je ermee om moet gaan, ja, dan werkt het niet."

Het verschil tussen middelmatige en uitmuntende AI-output zit niet in de tool zelf, maar in hoe je deze aanstuurt. ChatGPT marketing is dan ook meer dan alleen een vraag stellen en op enter drukken. Het is een vaardigheid die je moet ontwikkelen.

De principes van effectieve prompts

1. Wees specifiek en gedetailleerd

Een van de meest voorkomende fouten bij het prompts schrijven is te vaag blijven. Als je tegen ChatGPT zegt "Schrijf een social media post", krijg je een generieke tekst die nergens op slaat. Rubin vergelijkt het in de podcast met een beeldhouwer:

 "Ik kan een stuk beton hebben en je bent een beeldhouwer. Als je mij die hamer geeft, die beitel geeft... We hebben dezelfde tools, maar er komt een heel ander resultaat uit."

Zwakke prompt: "Schrijf iets over podcasting."

Sterke prompt: "Schrijf een LinkedIn-post van 150 woorden over hoe bedrijven podcasting kunnen gebruiken als kern van hun contentstrategie. Gebruik een professionele maar conversationele toon, richt je op MKB-eigenaren, en sluit af met een vraag die engagement stimuleert."

2. Geef context over je merk en doelgroep

Zoals Michael in de podcast aangeeft: 

"We hebben een kennismaking met een klant of brainstorm. Als dat online is, is dat mooi, want dan kunnen we daar zo'n AI-tool gebruiken, die transcribeert, die haalt de kernpunten eruit."

Door je AI-model te voorzien van informatie over je merk, tone of voice en doelgroep, krijg je content die veel beter aansluit bij je merkidentiteit.

Zwakke prompt: "Schrijf een e-mail over onze nieuwe dienst."

Sterke prompt: "Schrijf een e-mail waarin we onze nieuwe podcastservice introduceren. Onze tone of voice is professioneel maar met een knipoog. Onze doelgroep zijn MKB-ondernemers die willen groeien in zichtbaarheid maar durven af te wijken van de standaard. Benadruk dat we met één videopodcast een hele maand aan content kunnen maken."

3. Gebruik de juiste structuur voor je prompts

Een effectieve prompt heeft vaak een bepaalde structuur. Rubin legt in de podcast uit: "Je moet wel de achterliggende kennis hebben om ermee aan de slag te kunnen gaan."

Een goede structuur voor marketing prompts bevat vaak:

  • Wat de AI moet doen (schrijven, samenvatten, brainstormen)
  • In welke rol (als expert, als creatief schrijver, als marketingstrateeg)
  • Met welk doel (informeren, overtuigen, engagement creëren)
  • Voor welke doelgroep
  • In welke toon en stijl
  • Met welke specifieke elementen

Praktische prompt voorbeelden

Laten we kijken naar enkele prompt voorbeelden die je direct kunt toepassen in je ChatGPT marketing strategie:

Voor social media content:

Gedraag je als een social media expert met 10+ jaar ervaring in B2B marketing. Schrijf 3 LinkedIn posts van elk 100-150 woorden over het onderwerp [ONDERWERP]. 

De posts moeten:

- Professioneel maar niet saai zijn

- Een duidelijk standpunt innemen

- Een concrete tip bevatten die direct toepasbaar is

- Eindigen met een vraag die reacties uitlokt

Onze merkwaarden zijn: authenticiteit, creativiteit en impact.

Voor een blogpost outline:

Creëer een outline voor een blogpost met als titel "[TITEL]" gericht op [DOELGROEP]. 

De blogpost moet:

- Informatief en praktisch zijn

- SEO-vriendelijk zijn voor de zoekterm "[ZOEKTERM]"

- 5-7 hoofdsecties bevatten

- Voor elke sectie 3-4 bullet points met wat er behandeld wordt

- Een inleiding die het probleem duidelijk schetst

- Een conclusie met een duidelijke call-to-action

Maak gebruik van onze expertise als [EXPERTISEGEBIED].

Voor e-mailcopy:

Schrijf een verkoop e-mail voor [PRODUCT/DIENST] met een conversationele toon. 

De e-mail moet:

- Een aandachtstrekkende onderwerpregel hebben

- Een pijnpunt van de lezer direct aanspreken

- Uitleggen hoe ons product/dienst dit probleem oplost

- 1-2 client testimonials bevatten (verzin deze)

- Eindigen met een duidelijke call-to-action

- Maximaal 300 woorden zijn

Het belangrijkste voordeel van ons product is [VOORDEEL].

Garbage in, garbage out: Wat te vermijden

Net zo belangrijk als weten wat te doen, is weten wat te vermijden. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten die leiden tot het "garbage in, garbage out" principe:

  1. Te vage instructies geven: "Schrijf iets goeds" geeft ChatGPT geen enkele richting.
  2. Inconsistente instructies: Als je tegenstrijdige eisen stelt, zal de AI moeite hebben hier een coherent geheel van te maken.
  3. Geen feedback geven: AI-tools kunnen leren van je feedback. Als je niet tevreden bent met het resultaat, geef dan specifieke feedback en vraag om een nieuwe versie.
  4. Te veel in één keer willen: Vraag liever om een outline en werk die stap voor stap uit, dan om een volledig uitgewerkt marketingplan in één prompt.

Prompts verfijnen: Een iteratief proces

Zoals Rubin in de podcast zegt:

"Ik heb dat alsnog helemaal kunnen nalopen en aan kunnen passen. En uiteindelijk geleerd door de tijd heen van oké, hoe kan ik ChatGPT beter prompten om te zorgen dat ik de output krijg die ik wil."

Het ontwikkelen van effectieve prompts is een iteratief proces. Begin eenvoudig, analyseer de resultaten, en verfijn je prompts op basis van wat werkt en wat niet.

Tips voor het verfijnen van je prompts:

  1. Begin met een basisversie: Start met een eenvoudige prompt en bouw van daaruit verder.
  2. Voeg specifieke details toe: Als de eerste output te generiek is, voeg dan meer details en context toe.
  3. Experimenteer met verschillende instructies: Soms werkt een kleine verandering in je formulering wonderen.
  4. Gebruik vervolg prompts: Vraag de AI om specifieke onderdelen te verbeteren of uit te breiden.

Conclusie: Van vaardigheid naar kunst

Het effectief prompts schrijven is een vaardigheid die je moet ontwikkelen. Zoals Rubin treffend samenvat:

"Je merkt ook gewoon, als ik een prompt invoer, krijg ik een heel ander resultaat dan wanneer een collega van mij dat doet. En dan zeggen ze van, ja, maar waarom kan het dat ChatGPT bij mij niet werkt? Ik zeg, nou ja, ChatGPT werkt wel, jij werkt niet."

Door de principes in deze blog toe te passen en regelmatig te oefenen met verschillende prompt voorbeelden, kun je het "garbage in, garbage out" principe overwinnen en AI-tools omvormen tot krachtige partners in je marketingstrategie.

Net zoals een ervaren dirigent meer uit een orkest haalt dan iemand die voor het eerst een dirigeerstokje vasthoudt, zal een marketeer met goede prompt-vaardigheden betere resultaten halen uit dezelfde AI-tools die iedereen gebruikt.

Wil je meer leren over het effectief inzetten van AI in je marketingstrategie? Luister dan naar de volledige aflevering van de Onruststokerz Podcast met Rubin Koot, of neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

Dit artikel is gebaseerd op aflevering 4 van de Onruststokerz Podcast over AI in marketing met Rubin Koot. Beluister de volledige aflevering op Spotify, YouTube of Apple podcast.

Rubin Koot

Lorem ipsum dolor sit amet, adipisci elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.